hirdetés

Tornóczky Anita szerint ezeket érdemes kipróbálnod kedvenceddel: szuper gazdi-kutya programok

Tornóczky Anita

2023. január 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy szoros legyen a viszonyotok a kutyátokkal, rengeteg sport és közös programlehetőség áll rendelkezésetekre. A kutyáimmal sok izgi dolgot csinálunk együtt.

hirdetés

Azért kezdem a terápiázással, mert azt gondolom, fontos dolog. Beiratkoztam egy olyan iskolába, ahol terápiás kutyákat tanultunk kiképezni, és rajtuk gyakoroltam. Sokáig jártunk abba az iskolába, foglalkoztunk problémás gyerekekkel, én pedig rengeteget tanultam a sok vizsgára. Megtanultam a kutyák történetét, betegségeit, oktatási módszereit, gyógypedagógiát, fejlesztési módszereket… sok-sok mindent. Nagyon összetett a vizsga a kutyák részéről is, alapvetően azt vizsgálja, milyen a tűréshatára, a terhelhetősége, illetve, hogy a gazdája mennyire tudja kezelni. Ezen az úgynevezett temperamentum-vizsgán próbálják kiborítani és olyan helyzeteket teremteni, amiket szinte lehetetlen megoldani konfliktus nélkül. Na, de térjünk vissza az izgis közös programokra!

Kutyával úszás

Magyarországon nagyon furcsák a szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen szálláshelyre viheted kedvencedet, illetve, hogy hol úszhatsz, pancsolhatsz kutya-barátoddal. Ha össze kell foglalnom, akkor röviden azt mondanám, szinte sehol. Na, persze én és a többi renitens gazdi fittyet hány erre, hiszen a nagy melegben a kutyáknak is kell a fürdés. A szállások esetében van fejlődés, de a fürdés nehéz dió. Mondjuk, a Balatonban – megsúgom nektek – szoktunk fürdeni meg úszni, és még soha senki nem tette szóvá, sőt már többen játszani is hívtak minket benn a vízben.

Agility

Akár külön cikket is szentelhetnék az agilitynek, mert egy időben komoly szerepet töltött be az életünkben. Mivel sokszor belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mi az, nagyjából elmagyarázom. Van egy pálya, ahol mindenféle akadályon kell átugrani, átmászni vagy átkúszni úgy, hogy a sorrendet a gazda mutatja, miközben a kutya mellett fut. A létrán és a palánkon Izének tériszonya is volt, és amikor végre megkönnyebbült, hogy leküzdötte ezeket a félelmetes akadályokat, a szélükön meg kellett állnia, ez a szabály. Na ez nem nagyon ment. Ez után néha annyira büszke volt magára, hogy túl van rajta, hogy ugrándozni kezdett, én meg idegesen pakolgattam vissza az akadály végére.

Szóval ez az a híres agility, amiben Izével szép lassan, de kezdtünk jól lavírozni, kifejezetten élveztük is. Nagyon sok nehézsége van ennek a sportnak; koncentrálni kell a kutyára, a pályára és közben az sem baj, ha gyors vagy. Szóval összességében imádtam az agilityt, és ha megint több időnk lesz, újra kezdjük a versenyzést. Gyulán az első profi versenyem megnyertem, amire büszke vagyok.

Egyéb izgalmas programok

Ma már egyébként számos izgalmas kutyás aktivitás közül választhatsz. A gyorsan futni szerető zsákmányos beállítottságú kutyákat vihetjük agárpályára, a terelő kutyákat terelésre, míg más dolgozni vágyó ebeket kereső munkára. De ott van még a dog dancing is, ami kiváló közös szórakozás.

Egy biztos, bármilyen közös időtöltés mellett döntesz, rengeteg jó élménnyel gazdagodtok, és olyan alapja lesz ez a kapcsolatotoknak, ami máshogyan nem nagyon megszerezhető.

agility agility kutya kutyás program kutyás sport terápiás kutya Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink