hirdetés

Így hozd formába magad kutyasétáltatással: nem csak a megnövelt távolság segíthet

László Enikő

2021. június 17

A kutyasétáltatás lehet egy kötelező házimunka, ha úgy fogod fel. De lehet értékes, hasznos időtöltés kedvenced és saját magad számára egyaránt.

hirdetés

Egy kutyát érdemes naponta minimum kétszer fél órára sétálni vinni. A gyakoriság olykor fontosabb, mint az idő hossza. A lényeg, hogy ne csak egyszer öt percre szabaduljon ki a lakásból, hanem legyen lehetősége megvizsgálni az új szagokat, és persze kellőképpen mozogni.

Gyakran látni az utcán kutyájukat sétáltató gazdákat, akik telefonozással ütik el az időt addig, amíg az eb a ház körül szimatol. Ez több szempontból sem jó. Egyrészt nem teljesen vagy tisztában azzal, mi folyik körülötted. Lehet, hogy egy másik eb épp nekirontana kedvencednek, de nem veszed telefonod miatt időben észre. Vagy lehet, hogy kutyád feleszik valamit a földről. A közös játék, odafigyelés a kapcsolatotokat is erősíti, hiszen így tudja kedvenced, hogy valóban jelen vagy, figyelsz rá, ez most az ő ideje. De ha ez sem lenne elég, a sétákat nyári alakod formálására is használhatod. Mutatjuk, hogyan!

Sétálás súlyokkal

A séta önmagában is jó edzés. De még jobb, ha megspékeled egy kis plusz súllyal. Ezt többféle módon is megteheted. A sportboltok kínálataiban már a legkülönfélébb eszközök állnak rendelkezésedre. Nem kell a súlyzókat a kezedben cipelni. Kaphatók csuklóra, bokára rögzíthető súlyok, illetve olyan mellények, amik súlyként funkcionálnak, mivel igen nehezek. Ezek az eszközök nem akadályoznak a póráz fogásában, így teljesen biztonságosak.

Van szabad 10 perced? Indulás sétálni!

A napi sétáltatási rutin nagyon fontos. Nagyjából mindig ugyanakkor menjetek sétálni, ha pedig elfelejtenéd, kedvenced garantáltan jelezni fog, ha itt az idő. De érdemes keresni azokat az alkalmakat, amikben plusz időt tudsz fordítani a kutyádra és a mozgásra. Ha csak 10 perc, az is nagyon jó. A sok 10 perc ugyanis hamar összeadódik. Még nem készült el a vacsora? Foglalt a fürdőszoba? 10 perc, mire kezdődik a kedvenc sorozatod? Menjetek el addig sétálni!

A tempó és a terep jobban számít, mint a távolság

A szakértő szerint egy egészséges kutyasétáltatásnak a jó ütemről, tempóról, valamint a viszonylag gyors iramú mozgásról kell szólnia. Épp annyira kell gyorsan sétálni, hogy még normálisan tudj beszélni. Ha kezdesz kifogyni a szuszból, lassíts. Angel Wasserman kiképző szerint jóval hatásosabb, ha a szokásos járda helyett nehezebb terepet választunk. A kissé dombos, lejtős, füves vagy éppen erdős területek nagyobb erőkifejtést igényelnek, jobban megdolgoztatnak. Az új útvonalak ráadásul kutyád számára is izgalmasabbak, mint a szokásos séta a ház körül. Persze, aki városban lakik nem feltétlen tud menni olyan terepre, amit fentebb leírtunk. De hétvégente könnyebben sort keríthetsz egy ilyen kiruccanásra. A nyári forróságban pedig jóval kellemesebb egy árnyékos, erdős ösvényen sétálni, mint a forró betonon.

Kocoghattok is közösen

Természetesen kutyáddal nemcsak sétálhatsz, de kocoghatsz is. Az is jó ötlet, ha az elején kocogtok, majd szépen lassan csak sétáltok. Így eleget is mozogtok, de neki is van ideje körbeszaglászni, elvégezni, amit el kell. Fontos, hogy ez ne csak rólad szóljon, hanem róla is. Elvégre miatta mentek le elsősorban.

Játékos edzés

A kutyafuttatóban vagy az udvaron több játékot is játszhattok, ami igen jól megmozgat. Elsősorban a fogócska tipikusan ilyen játék. De az apportírozásba is belevihetsz egy kis pluszt. Például minden dobásnál guggolj egyet, és alulról lendítve dobd el a visszahozandó tárgyat. Vagy addig csinálj egy tetszőlegesen kiválasztott gyakorlatot, amíg kedvenced vissza nem ér játékával.

Fontos, hogy mindig kutyád igényeit tartsd szem előtt. Ha túl meleg van vagy az eb testi adottságai nem alkalmasak az intenzívebb mozgáshoz, ne dolgoztasd túl. Nyáron érdemes csak a kora reggeli és késő esti órákban sétálni. Ha kezedet 7 másodpercnél tovább nem tudod az aszfalton tartani, kutyádnak se kelljen rajta sétálni!

(Képek: Getty Images Hungary)

edzés kutyasétáltatással edzés kutyával kutyasétáltatás nyár sport testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!