hirdetés

Szuperkutyák, akiket a gyerekek szájtátva lesnek: mi a titka a Mancs őrjárat blökijeinek?

Szénási Szimonetta

2022. november 14 - Képek: YouTube

A Mancs őrjárat című rajzfilm főhősei kutyák, mégpedig igazi „jó fiúk”, akik segítenek a bajbajutottakon. Az alábbi cikkben a módfelett népszerű mese titkát kutatjuk.

hirdetés

Akinek kicsi gyereke van – de megkockáztatom, hogy az is, akinek nincs –, az több mint valószínű, hogy hallott már a Mancs őrjárat kutyusairól. A népszerű rajzfilm ugyanis nemcsak a képernyőn hódít, de ruhákon, törölközőkön, édességek csomagolásán és a játékboltok polcain is megjelentek a mindenkit megmentő kutyik (ahogy magukat nevezik). A gyerekek pedig teljes lázban égnek a csapat eb láttán, akiket képtelenek megunni. De vajon mi a titka ezeknek a négylábúaknak? Több tényező felel a sikerükért.

Kép: YouTube

Röviden a történetről

Aki nem ismerné a mesét, annak először álljon itt egy rövid összefoglaló, és egy kis ízelítő a történetből, amely 2013-ban indult hódító útjára Kanadából. Azóta számos évad, sőt nagyfilm is született az animációból.

Nézzük a történetet! Adva van egy csapat kutya, név szerint Marshall, Chase, Rocky, Zuma, Rubble és Skye, akik egy Rydell nevű kisfiú segítségével minden problémás helyzetet megoldanak Kalandvölgyben, ahol élnek. Vannak még segítőtársaik, például Everest, aki szintén egy blöki.

Itt azt gondolhatnánk, hogy ennyiben ki is merül a rajzfilm varázsa: a jók segítenek a bajbajutottakon. Ráadásul kutyák, akiket mindenki imád. De több van ebben az alkotásban, mint a klasszikus jó-rossz párharc és „a cukiságfaktor kimaxolása” a kutyák által.

Minden kutya más fajtájú

Ami hozzáad az alkotás négylábú „összetevőjéhez”, hogy mindegyik eb másik kutyafajtát képvisel. Marshall egy dalmata, Chase egy németjuhász, Skye hivatalosan – vagyis az ötletgazdák szerint – egy „cockapoo”, azaz egy spániel és egy uszkár keveréke, Rubble egy angol bulldog, Zuma egy labrador retriever, míg Rocky képviseli a keverék kutyákat. Ez ad némi edukatív színezetet a mesének.

Everest csak a zimankósabb jelenetekben tűnik fel. A szibériai husky ugyanis havasi mentő kutyaként szolgál./Kép: YouTube

Eltérő „feladatkörök”

Az alkotók biztosra mentek, így minden kutyának egy-egy hősies foglalkozást, illetve feladatkört választottak. Így Marshall tűzoltó, Zuma vízimentő, Skye pilóta, Rubble építész, emellett DJ, és énekelni is tud, Rocky gépész, és az újrahasznosításhoz is ért, míg Chase mint rendőrkutyaként teszi a dolgát a csapat élén.

Ráadásul mindegyik ebnek speciális és nagyon profi gépe van, ami képes átalakulni, ha szükséges. Ezen felül még számos mindenre alkalmas kütyüt is használnak a mentőakciók során. Nincs az a kisgyerek, aki ne találná meg ezen a listán azt, amiért rajonghat.

Példamutató csapatmunka

A kutyák pedig ügyesen, összehangoltan dolgoznak együtt, ami példamutató. Ráadásul Rydell pozitív megerősítéssel neveli őket, és a dicséret mellett simogatással és jutalomfalatokkal buzdítja kedvenceit. A kis gazdák ebből is okulhatnak.

A kutyik igazán összehangoltan dolgoznak. /Kép: YouTube

Esendő karakterek

A különleges feladatkörök és eszközök mellett ezek a négylábúak mégis nagyon „emberiek”: Rubble kicsit falánk és lusta is, Chase néha fél, Rocky-nak vízimentőként víziszonya van, Marshall pedig gyakran elbizonytalanodik, hogy mindent jól csinál-e.

Mindezt nagyon pozitívnak tartom, felüdülés a sok hibátlan szuperhős után. Ráadásul ezzel arra tanítja a mesenézőket, hogy nem baj, ha vannak „gyengeségeink”, mert azokkal együtt vagyunk szerethetőek, továbbá ha a helyzet úgy hozza, képesek lehetünk felülemelkedni rajtuk.

Izgalmas, de nem eltúlzott kalandok

Számomra az is a dicsérendő dolgok közé tartozik a Mancs őrjárat kapcsán, hogy a történetek nincsenek túlgondolva. Egyszerű, többnyire kedves mentőakciók, ahol egy eltévedt snow boardost, vagy egy kötélen csüngő artistát kell megmenteni.

Megítélésem szerint a mai rajzfilmkészítők gyakran esnek abba a hibába, hogy túl sok mindent szeretnének beletenni egyetlen filmbe. Az idősebb generáció szórakoztatásáért pedig sok kétértelmű, felnőtteknek szóló utalást rejtenek a szövegbe, ami nem biztos, hogy indokolt, pláne nem mindenkinek tetszik (hiszen alapvetően mégis csak gyerekeknek szóló műsorokról beszélünk.)

Így néz ki a Mancs őrjárat civilben. /Kép: YouTube

Akik falra másznak tőle

Sok szülő saját bevallása szerint mindezek ellenére a falra mászik már a Mancs őrjárat főcímdalának hallatán is. Ennek oka lehet az, hogy a kicsik tényleg végtelenítve, limitálatlan ismétlésszámmal képesek nézni az egyes epizódokat. Egy idő után pedig a legaranyosabb rajzfilm is idegesítővé válik.

Másrészt az ipar ezúttal is remekül működik és igen borsos áron kínálja a kutyákkal fémjelzett holmikat. Bosszantó, amikor egy játék csak ezért kerül több ezer forinttal többe, mert van rajta egy matrica.

Illetve lehet, hogy valakinek egyszerűen tényleg nem tetszik ez a mese. Szülőként azonban tudom, hogy a mi véleményünk ezen a téren nem sokat számít (maximum nem engedjük nézni nekik, de szerintük attól az még „cuki” marad.)

angol bulldog dalmata gyerek gyerek és kutya keverék kutya kutyafajták kutyás rajzfilm labrador labrador retriever mese német juhászkutya rajzfilm

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink