hirdetés

Kutyák és rajzfilmek: miért van mopsz a Pocahontasban?

Bodri Melissza

2021. július 15

Négylábú kedvenceink nem csupán az élőszereplős mozgóképeken tűnnek fel, rajzfilmekben is előszeretettel ábrázolják őket. Ám a mesékben felbukkanó ebek tényleg beleillenek abba a környezetbe, ahova belerajzolták őket?

hirdetés

Számos rajzfilmben szerepelnek kutyák, akik általában vicces mellékszereplői a történeteknek. Sokan talán bele sem gondolnak, hogy miért az a bizonyos fajta jelenik meg ezeken a mozgóképeken. Pedig az utóbbit sokszor meghatározhatja a cselekmény történelmi háttere vagy éppen az a korszellem, melyben az adott mesét elkészítették.

Az 1995-ben megjelent Pocahontas című rajzfilmben egy mopsz szerepelt.

Mopsz a Pocahontasban

A Pocahontas című rajzfilm igaz történetet dolgoz fel, és a történelmi adatok alapján a mese valóságos, húsvér főszereplője, Pocahontas 1596 körül született. Eszerint az animációs filmnek is az 1600-as években kell játszódnia, amikor telepesek érkeztek Észak-Amerika keleti partjára. A mesében felbukkan egy öntudatos kis mopsz is, aki az angolokkal érkezik az indiánok földjére. Vajon miért pont ezt a fajtát rajzolták bele ebbe a közegbe?

A mopsz fajta nagy valószínűséggel Kínából eredeztethető, és Európában történő felbukkanása után rendkívül népszerű lett. Már Orániai Vilmos németalföldi hercegnek is ilyen kutyája volt. Dédunokája, III. Vilmos 1688-as angliai trónralépése után a mopsz különösen kedvelt állat lett a szigetországban. Így – eltekintve az évszámok pontos egyezésétől, hiszen az igazi Pocahontas korábban élt, mint III. Vilmos – a rajzolt verzióban indokoltnak tűnhet a mopsz ábrázolása, hiszen felkapott fajta volt az angolok körében a 17. században. Ugyanakkor Amerikában csak 1885-ben ismerték el önálló fajtaként.

Percy, a mopsz a Pocahontasban.

Pán Péter és Nana

A klasszikus rajzfilm J. M. Barries író meséje alapján készült. A benne szereplő újfundlandi, Nana még híresebbé tette az amúgy is kedvelt fajtát. Ábrázolása mind az írott változat, mind a rajzfilm esetében nem meglepő, hiszen a szerző maga is egy fekete-fehér újfundlandi büszke gazdája volt. Az eb a Luath névre hallgatott. A történet első színpadi változatánál, a Nanát alakító színész Luath-ról mintázta a mesebeli eb mozdulatait. Az újfundlandi a valóságban is egy szeretetteljes kutyafajta, és a mesében is így ábrázolják, aki szereti a gyerekeket, és ha kell, vigyáz rájuk.

Nana karaktere a Pán Péterben.

Susie és Tekergő

A bájos rajzfilmben Susie egy kedves cocker spániel, aki számos kalamajkába keveredik Tekergő, egy keverék kutya társaságában. A mese 1955-ben jelent meg, de a történet 1909-ben játszódik. Susie-t eredetileg a rajzfilmstúdió egyik munkatársának springer spánieljéről mintázták. Az, hogy Susie a mesében egy amerikai cocker spániel, hűen tükrözi azt, hogy ez az eb Amerika egyik legkedveltebb kutyafajtája, és máig töretlen népszerűségnek örvend.

A Susie és Tekergő című rajzfilm eredeti plakátja.

A kis hableány és Max

A kedvelt mese Hans Christian Andersen 1831-ben megjelent történetét veszi alapul. Az eredeti változat egy hableányról szól, aki beleszeret egy hercegbe, ám végül nem lesznek egymáséi. Bár az író által kitalált történet egy fantáziavilágban játszódik, sokan előszeretettel helyezik Dániába a cselekményt Andersen származása miatt. Ugyanakkor az 1989-ben bemutatott rajzfilmből nem derül ki, hogy pontosan hol és mikor játszódik a történet.

Max kutya A kis hableány című rajzfilmben.

Az animációban megjelenő kutya, Max, az ábrázolás alapján egy óangol juhászkutya. Ez a fajta a Brit-szigetek ikonikus kutyájaként van számon tartva, Angliában 1865-től szerepelt először kiállításokon. Tehát Andersen életében Angliában már létezhetett a fajta, hiszen eredete az 1700-as évekre vezethető vissza. Ám, ha azt vesszük alapul, hogy a Kis hableány című rajzfilm is Andersen idejében játszódik, és Dániában, akkor nem biztos, hogy szerepelhetett volna óangol juhászkutya a mesében. Ugyanis a skandináv országba csak 1928-ban érkeztek meg az első ilyen kutyák. Ám, ha eltekintünk a valós adatoktól, akkor nincs kivetnivaló abban, hogy ezt a fajta kutyát ábrázolták, hiszen remekül illik a tengerparti közegbe.

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube, Wikipédia: Lady and the Trump)

amerikai cocker spániel érdekesség kutyák rajzfilmekben mese mopsz óangol juhászkutya rajzfilm történelem újfundlandi kutya valóság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink