hirdetés

Ő volt az utolsó kutya, aki a sarkvidékre léphetett: ki sem látszott a hóból

Hangai Lilla

2023. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Bothie, a kis jack russell terrier a híres felfedező, Sir Ranulph Fiennes kutyusa volt. A felfedező arra a merész elhatározásra jutott, hogy kedvencét magával viszi az egész világot átszelő expedíciójára, amely érintette az Északi-sarkot és a teljesség kedvéért a délit is. Bothie pedig egy percre sem tiltakozott, farokcsóválva követte a gazdit a maga makacsul elszánt módján.

hirdetés

Sosem hittük volna, hogy egy világkörüli felfedező expedícióra, sőt a sarkvidék területére jó ötlet lehet, ha velünk jön egy olyan kutya, aki talán nem is állhatna távolabb a szánhúzóktól. Bár ha jobban belegondolunk, a jack russelek számára a mentális és fizikális stimuláció létszükséglet. Magával ragadó, vidám jellemük és állhatatosságuk pedig tökéletes útitárssá teszi őket. De te ne próbáld ki otthon!

Ez az csöpp kutya, akinek a sarkvidék sem okozott nehézséget

A gazdi és a kedvenc is rekordtartók

Sir Ranulph Fiennes-t ugyan nincs szerencsénk személyesen ismerni, abban azonban biztosak vagyunk, hogy ő a kalandos lélek epitómája. A világ legkeményebb tájait utazta be; csak hogy kettőt említsünk, ő volt az első ember, aki felszíni eszközökön eljutott az Északi-, és a Déli-sarkra is, valamint szintén ő volt az első, aki az Antarktikát (a Föld leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb kontinense) lábon szelte át.

Bothie pedig gazdija oldalán az első kutya lehetett a bolygónkon, aki meglátogathatta mindkét sarkkört. És ami a legérdekesebb, hogy ennek a jogcímnek a mai napig, halála után is birtokosa és valószínűleg ez így is marad örökre. De erről egy picit később!

Saját kabátkája, sapkája, csizmája is volt

A kis terriert Sir Ranulph Fiennes és felesége, Lady Virginia Fiennes kapták 1977-ben. 2 évvel később a kapcsolatuk már olyan szoros volt, hogy a gazdik magukkal merték vinni a blökit a Transglobe Expedíció elnevezésű felfedezőútjukra, amely a két sarkkört is magába foglalta.

Sir Ranulph Fiennes és Charles Burton a Transglobe Expedíció alatt az Északi-sarkon

Bothie-nak saját piros kabátkája, sapkája és csizmája is volt, hogy melegen tartsa az Antarktikán töltött idő alatt. Jellemére és kitartására végig lehetett számítani, az expedíciós csapat legkisebb tagjaként is méltó felfedezőnek bizonyult.

Gazdái csak „totálisan rettenthetetlen”-ként jellemezték. Hiába, le sem tagadhatná a fajtáját! A helyiekkel – többek között jávorszarvasokkal és sarki farkasokkal – való találkozásai során is úgy viselkedett, mintha mindig is ilyen körülmények között mozgott volna. Nem is csoda, hogy hazatérte után valódi hírességgé vált. Díjat kapott 1983-ban a Crufts Dog Show-n, ami a világ egyik legnagyobb kutyás eseménye. Szerepelt a Blue Peter című gyerekeknek szóló tv show-ban is, de lehetett kapni életnagyságú Bothie figurákat, posztereket. Lady Virginia még egy könyvet is írt róla Bothie the Polar Dog (Bothie, a sarki kutyal) címmel a lélegzetelállító kalandjairól.

A gazdik szerint Bothie meg volt győződve arról, hogy a sarkvidék top kutyája, így nem hagyhatták ki a lehetőségét annak, hogy bemutassák ennek a páratlan kis ebnek a személyiségét.

Bothie kutya igazi sztár volt

Úgy tűnik, hogy ő marad az egyedüli, az egyetlen

A körülbelül 83 700 km-es (1979-1982) expedíciót már nem fogja senki Bothie után csinálni. Az Antarktikáról ugyanis ki vannak tiltva a kutyák 1994 óta, hogy óvják az őshonos fókapopulációt.
Bothie 1985-ben, 7 évesen vonult vissza, Lady Virginia pedig úgy nyilatkozott, hogy nagyon sokat szelídült az energikus eb: „Már több mint 5 percet is tud nyugodtan ülni.”

bothie érdekesség expedíció jack russell terrier kutya történelem kutyás történelem sarkvidék történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink