hirdetés

A mérgező növényeket is kiszagolhatják a kutyák: ők lehetnek a fűszertermesztés megmentői

Kövess Péter

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

Welsh corgi dog smelling at Rape blossoms.

A kutyák újabb területen kamatoztathatják kifinomult szimatukat, a mérgező növények felkutatásával a mezőgazdaságban kaphatnak szerepet.

hirdetés

A kiképzett keresőkutyák nem csak a drogokat és a robbanóanyagokat képesek kiszagolni. Kiderült, hogy olyan mérgező növényeket is megtalálhatnak, amelyek lehetetlenné teszik a termés eladását.

Azzal, hogy képesek kiszúrni a mérgező növényeket, a kutyák fontos szerephez juthatnak a mezőgazdaságban

Ezért fontos, hogy a kutyák kiszűrjék a mérgező növényeket

Az EU szigorú szabályozása a fűszernövényekre és fűszerekre is kiterjed, így azokat nagyon kis mennyiségű szennyeződés esetén sem lehet forgalomba hozni. „Ezért a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok projektjében azt tesztelik, hogyan képesek a keresőkutyák megtalálni a mérgező növényeket a szántóföldön lévő különleges kultúrákban” – számolt be a magyarmezogazdasag.hu.

A kutyák elsősorban olyan mérgező növények után kutathatnak, amelyek úgynevezett pirrolizidin alkaloidokat (PA-k) tartalmaznak. Ezeket a másodlagos növényi anyagokat a ragadozók ellen fejlesztették ki a növények.

Az ilyen növények felfedezése különösen fontos a gyógynövény- és fűszerültetvényeken.

Ausztriában például az őshonos PA-tartalmú növények mellett, mint a közönséges aggófű (Senecio vulgaris), különböző invazív fajok is előfordulnak. Idetartozik a tavaszi aggófű (S. vernalis) és a vesszős aggófű (S. inaequidens) – mindkét növényt Kelet-Európából vagy Dél-Afrikából vitték be a kontinensre.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Az érintett növényekre vonatkozó tiltást az EU azért vezette be, mert a PA-k rendszeres fogyasztása még kis mennyiségben is rákkeltő hatású lehet. Nagyobb dózis esetén pedig a toxin felhalmozódhat a májban, és károsíthatja azt. Az uniós döntéshozók ezért 2022-ben számos termékre vonatkozóan igen szigorú határértékeket állapítottak meg Silvia Winger, a növényvédelmi intézet munkatársa szerint.

Előnyük, hogy nagy területeket tudnak gyorsan átvizsgálni

Így zajlik a kutyák képzése

A beszámoló szerint a Természetvédelmi Kutyaszövetség keresőkutyáit először friss és szárított növények segítségével képzik ki. Ezzel egyidejűleg pedig elemzik az illékony szerves vegyületeket a felhasznált a mintákban. A kutatók így szeretnék megérteni, hogy az illóolajok tartalma és összetétele hogyan befolyásolja a keresés sikerét.

Ezt követően gyógynövényekkel és fűszerekkel beültetett termőterületeken dolgoznak majd a kutyák. A kísérlet során az is kiderül, hogy milyen környezeti tényezők befolyásolják leginkább a keresés sikerét.

Miután kiképzésük befejeződik, a keresőkutyáktól azt várják, hogy képesek legyenek a lehető leghamarabb megtalálni a potenciálisan mérgező növényeket, és megbízhatóan felismerjék a fiatal, még nem virágzó példányokat is. Ez azért is lényeges, mert a feladat komoly kihívást jelent az emberek számára – főleg nagyobb területek esetén.

„A projekt megmutatja, hogyan lehet az állati készségeket a legmodernebb technológiával kombinálni az élelmiszer-biztonság érdekében a mezőgazdaságban. Ez remélhetőleg csökkenteni fogja a munkaerő-ráfordítást és a gyomirtó szerek használatát” – mondta el a projektvezető.

Kíváncsi vagy arra is, hogyan dolgoznak a drogkereső kutyák? Akkor olvasd el ezt a cikkünket.

képzés kutyák mérgező mezőgazdaság növények szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!