hirdetés

Mennyire hatékonyak a bolhanyakörvek? Ezt mondja az állatorvos

Kövess Péter

2024. június 17 - Képek: Getty Images Hungary

Jack Russell Terrier with defense collar anti insects

Vajon egy bolhanyakörv megfelelő védelmet nyújt az élősködőkkel szemben, vagy inkább más megoldás után érdemes nézni? Most kiderül!

hirdetés

A bolhákkal való megfertőződés gyakori probléma a kutyák élete során. Ilyenkor az egyik legkézenfekvőbb, legegyszerűbb megoldásként a bolhanyakörv használata merülhet fel. Az állatorvos azonban arra figyelmeztet, hogy vannak bizonyos korlátai, és nem feltétlenül nyújt elégséges védelmet.

A bolhanyakörv nem nyújt tökéletes védelmet a kutyáknak az állatorvos szerint

Ezért nem biztos megoldás a bolhanyakörv a kutyák számára

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre azt válaszolta, hogy tapasztalatai szerint a bolhanyakörvek nem túl hatékonyak, a hosszabb vagy sűrűbb aljszőrzetű kutyáknál pedig egyáltalán nem működnek. „Ilyen esetekben nem tud érintkezni szinte egyáltalán a nyakörv a bőrrel, így nem tud felszívódni a hatóanyag sem.”

Gyakran látni azt is, hogy túl lazán van feltéve a nyakörv, vagy időközben lazul meg, így még a rövid szőrű kutyáknál sem kellően hatékony.

A szakember megjegyezte, vannak bolhanyakörvek, amelyek konkrétan büdösek, ami kellemetlen lehet a környezet, és pláne a kutyák számára. Egyes termékek hatékonysága ráadásul a víz hatására csökkenhet, így a fürdetés, úszás előtt ajánlott eltávolítani őket. A kinti kutyáknál hasonló okból problémás lehet az eső.

Több tényező is ronthatja a hatákonyságukat

Kockázatai is lehetnek

Több kutya esetén az állatorvos már olyat is tapasztalt, hogy az egyik lerágta a bolhanyakörvet a másikról. Ha egy eb ilyenkor megeszi a nyakörvet, az komoly problémát okozhat. Bár hatóanyaga a bőrön keresztül felszívódva ártalmatlan, szájon át, egyszerre, nagy mennyiségben igen káros lehet – nem is beszélve arról, ha a macska szájába jut.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Nem árt tudni arról sem, hogy egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a tetraklór-vinfosz-tartalmú bolhanyakörvek hosszú távú használatát a szájüregi rákos megbetegedések, például a laphámsejtes karcinóma előfordulásának megnövekedett kockázatával a macskáknál. Az érintett bolhanyakörv konkrét márkáját viszont nem hozták nyilvánosságra.

A hosszan tartó bolhanyakörv-használatnak nincs ismert kockázata a kutyákra nézve.

Az állatorvos inkább a tablettát ajánlja

Dr. Bodó Andrea konklúzió gyanánt hozzátette, „a bolhanyakörv használata szerintem összességében nem nyújt elég hatékony védelmet, és sok a probléma vele”. Az állatorvos ehelyett minimum a cseppeket, vagy még inkább a tablettás készítményeket javasolja. Ezeknél biztosabb a hatóanyag felszívódása, és havonta – vagy bizonyos termékeknél 12 hetente – egyszer beadva minimális időráfordítással maximális védettséget lehet elérni.

Kíváncsi vagy arra is, hogy a kullancsok ellen milyen módon érdemes védekezni? Ebből a cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz.

állatorvos bolha bolhanyakörv élősködők kutyák védekezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!