hirdetés

Ha hirtelen hízik a kutya: lehet, hogy a gyógyszerei miatt szenved?

Buzgó Csilla

2021. december 9

Mi baja lehet kedvencednek, ha a szokásos mennyiségű és típusú eledelt kapja, ugyanannyit sétál, mint máskor, mégis felszalad rá pár kiló? Utánajártunk.

hirdetés

A hirtelen hízást nem csak a túl sok, vagy nem megfelelő összetételű táplálék okozhatja. Előfordul, hogy komolyabb egészségügyi elváltozás áll a súlygyarapodás hátterében, ennek felderítéséhez viszont teljes körű állatorvosi kivizsgálás szükséges.

Többek között ezért is fontos a rendszeres kontroll, hiszen bár lehet, hogy eleinte nem produkál panaszokat az állat, a rendellenesség már elindulhatott a szervezetében. És mint tudjuk, minél előbb elkapja ezt az orvos, többnyire annál valószínűbb, hogy eredményesen tudja kezelni is.

Lássuk, milyen betegségek vagy más elváltozások állhatnak a hirtelen hízás mögött!

Pajzsmirigy-alulműködés

Ez a nyelőcsövet körülölelő, lebenyes belső elválasztású mirigy az energiatermelő folyamatokban vesz részt, nagymértékben befolyásolja az anyagcserét. Ha működésébe – többnyire autoimmun eredetű – hiba csúszik, az okozhat súlygyarapodást az ebnél.

A hízás mellett jelentkezhet még szőrhullás, főleg a farokrészen, a bőr elszíneződése és fázékonyság is. A betegség élethosszig tartó gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé tehető.

Vízvisszatartás

Ez a jelenség több egészségügyi zavar kísérő tünete lehet. A szívbetegség, a nyirokrendszer problémái (például limfödéma), illetve paraziták jelenléte az emésztőrendszerben eredményezheti a folyadék kóros felgyülemlését. Ilyenkor feltűnő lehet, hogy az állat nem arányosan hízik, csak a hasa dagad meg, esetleg a végtagokon látható rendellenes duzzanat.

Gyógyszerek mellékhatásai

Az állatorvos által elrendelt gyógyszerek leginkább akkor okoznak súlygyarapodást, ha azokat hosszú időn át, rendszeresen kell szednie az állatnak. Ha ez a szituáció merül fel, mindenképpen konzultálj az orvossal, mert valószínűleg opció a gyógyszerváltás. A folyamatos gyógyszeres kezelés alatt álló állatoknak egyébként is bizonyos időszakonként járniuk kell kontrollra, melyek keretében minden lényeges tudnivalót és problémát átbeszélhettek az orvossal.

Cushing-kór

Ez az endokrin betegség emberek, kutyák és más állatok körében is előfordul. Kiváltó oka a mellékvesekéreg zavart működése, mely az általa termelt hormon, a kortizol (stresszhormonnak is nevezik) kóros túltengését eredményezi a szervezetben. Legtöbbször az agyalapi mirigy hibás működése irányítja helytelenül a mellékvesekérget, ami ezért hormontöbbletet állít elő. Ez az esetek 80%-át teszi ki. A maradék 20%-nyi megbetegedés a mellékvesében, vagy más szervben kialakult kortizoltermelő daganat miatt alakul ki.

Cushing-szindrómás kutya.

A Cushing-szindróma néven is ismert, kezelés hiányában potenciálisan halálos kimenetelű zavar jellegzetes tünetekkel jár:

  • a hason, faron felhalmozódó zsírréteg
  • szőrhullás, a bőr elvékonyodása, sötétedése
  • fokozott vízivás és vizelés
  • megnövekedett étvágy
  • látszólag ok nélküli lihegés, a hűvös helyek előnyben részesítése
  • a hormoningadozás miatt esetenként kiugróan magas kortizolszint pánikrohamhoz hasonló folyamatokat indíthat el

Ha a tünetek gyógyszeres (szteroidos) kezelés eredményeképpen jelentkeznek, az orvosság fokozatos elhagyása a megoldás. Az agyalapi mirigy hibás működése által okozott változat esetében általában a megfelelő gyógyszerek élethosszig tartó adagolását írja elő az állatorvos.

Vemhesség

Végső soron erre is gondolni kell, ha ivarérett szuka kutyád van, akit nem ivartalaníttattál, esetleg nem tartottál minden egyes percben szemmel. Ilyenkor a hasfal megduzzadása mellett számos más árulkodó tünetet figyelhetsz meg kedvenceden az első hetekben.

Tapasztalhat például reggeli rosszullétet, a nap bármely szakában hányhat. A vemhesség kezdeti időszakában a szuka étvágya inkább csökken, és többször keresi gazdija társaságát, bújósabb lesz. Később többet ehet, mint általában, és elkezdhet vackot építeni leendő kölykeinek.

Bármi is legyen a hirtelen súlygyarapodás oka, az a biztos, ha minimum telefonon konzultálsz az állatorvossal, és ha ő úgy ítéli meg, látogassatok el a rendelőjébe!

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia)

álvemhesség betegség tünetei cushing-kór elhízott kutya kutya gyógyszer kutya hasa nagy miért hízik a kutya pajzsmirigy

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink