hirdetés

Vannak a kutyádnak barátai? Így jelzi, ha nagyon szoros köteléket érez

Ferenczi Deborah

2022. május 15

Valószínűleg a legtöbb kutyatartóban felmerült már az a kérdés, hogy a kedvencének vajon vannak-e barátai, tud-e kötődni azokhoz, és ápol-e velük bármiféle bensőségesebb viszonyt? Elképzelhető, hogy csak mi, emberek nem tudjuk megérteni, hogy egy kutyának nem létszükséglete egy másik állathoz kötődni. Lehetséges, hogy bőven elég számára az, ha csak az emberre tekint társként.

hirdetés

Valójában nagyon nehéz erről a témáról mindenfajta emberi ábránd és túlmisztifikálás nélkül gondolkodni. Ugyanis az ember lényéből adódóan el sem tudja azt képzelni, hogy ne legyen arra igénye, hogy legyenek barátai. Egy kutyánál ez minden valószínűséggel teljesen másképpen van.

A kutyák ismerkedési szokásai

Miután a kutyák alapvetően társas lények, akik falkában mozogtak az ősidőktől kezdve, beléjük van kódolva, hogy igénylik azt, hogy játsszanak, ismerkedjenek más kutyusokkal. Ennek ellenére sok esetben előfordul, hogy bizonyos négylábúak nem igazán keresik más ebek társaságát, vagy éppen nagyon megválogatják azt, hogy kivel hajlandóak játszani. Ezek az ebek általában meglehetősen introvertáltak, nem igazán szeretik a szocializációt és inkább egyedül futkároznak mintsem, hogy ismerkedjenek. Ezzel ellentétben léteznek olyan típusok is, akik ténylegesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy szinte minden szembe jövő állattal összebarátkozzanak.

Képesek a kutyák kötődni fajtársaikhoz?

Meglepő módon igen. Annak ellenére, hogy nem egészen úgy kötődnek, mint az emberek, abszolút képesek más kutyusokhoz, akár egy életen át is kötődni. A kötődés jelei ugyanolyan módon kimutathatók esetükben, mint az embereknél. Erre utalható jelek, ha például két kutya egy háztartásban él, és kifejezetten jó viszonyt ápolnak egymással. De ilyen jellegű viszony kialakulhat abban az esetben is, ha csak séták alkalmával találkoznak rendszeresen. Ekkor, ha tényleg erős kötelék van köztük, láthatóan jól érzik magukat, szaglásszák egymást, futkároznak, játszanak. Külső szemlélőként egyértelműen megállapítható, hogy a két állat rajong egymásért.

Miből látható a kötelék?

Nagyon egyértelmű jelei vannak annak, ha a két kutya ténylegesen kötődik egymáshoz. Példának okáért ilyen jel lehet az, hogy nagyon közvetlen, játékos, láthatóan boldog, a testtartása laza, elengedte magát a másik jelenlétében. A játék stílusán is egyértelműen látszik, hogy milyen viszony van a két állat között. Abban az esetben, ha nincs meg a bizalom, az eb sokkalta távolságtartóbb. Gyakran megfigyelhető az is, főleg egy háztartásban élő állatoknál, hogy még a játékaikat is megosztják egymással. Sőt, előfordul, hogy szorosan egymás mellett alszanak el. Ennél nagyobb bizalom talán nem is létezik állat és állat között.

Jobb kettőnek, mint egynek?

Érdekes kérdés, hogy a kutya vajon hogyan érzi jobban magát, ha egyedül van a családban négylábúként, vagy ha van egy társa? Tulajdonképpen ez teljesen szubjektív dolog minden eb esetében.

Vannak olyan kutyusok, akik odáig vannak azért, hogy legyen egy társuk, és a későbbiekben el sem lehet választani a két állatott egymástól. Viszont ezzel szemben igencsak gyakran előfordul olyan eset is, hogy a kutya elképesztően féltékeny lesz az új jövevényre. Nemhogy jobban érzi magát, hanem inkább depresszióba zuhan, hogy innentől kezdve nem ő az egyedüli családi kedvenc. Tehát mindent összevetve az állat személyiségitől függ, hogy miként reagálna egy másik eb jövetelére.

Végeredményében egy kutya képes az akár egy életen át tartó kötődésre is. Ezt az erős érzelmi köteléket pedig nem csupán ember iránt képes érezni, hanem olykor egy állat iránt is.

(Képek: Getty Images Hungary)

kötődés kutya barátság kutya kötődés kutya szerelmes kutyák közti barátság szerelmes kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!