hirdetés

Ezért kakil kutyád a házban: a váratlan viselkedésnek komoly jelzésértéke van

Szénási Szimonetta

2024. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

Szobatiszta kedvenced hirtelen elkezdett a lakásban piszkítani? Lehet, hogy te hibázol, de egészségügyi probléma is okozhatja.

hirdetés

A szobatisztaság sarkalatos kérdés négylábú társaink nevelésében. Minden gazdi büszke, amikor a kajla eb megtanulja a házon kívül végezni kis- és nagydolgait. Ám előfordul, hogy a kutya váratlanul ismét a lakásban kakil, van, hogy nem is egyszer! Ha ez rendszeressé válik, az bizony komoly gond, aminek meg kell fejteni a hátterét. Az alábbiakban sorra vesszük, mi késztetheti erre az ebet.

1.) Bélparaziták

A parazitafertőzések számos kellemetlen és veszélyes következménnyel járnak. Emiatt nagyon fontos, hogy kedvenced rendszeresen – az állatorvos javaslata szerint legalább háromhavonta – kapjon féreghajtót.

2.) Ételallergia és –intolerancia

Előfordulhat, hogy kedvenced érzékeny vagy allergiás valamilyen ételre. Ez pedig hascsikaráshoz, lazább széklethez, hasmenéshez vezethet. Amit nehezebben tart vissza az eb, emiatt ott végzi el a dolgát, ahol rájön a kényszer.

A szakemberek szerint a kutyák körülbelül 10-15%-át érintik ezek a problémák, aminek a gyomor- és bélrendszeri panaszok mellett rendszerint bőrtünetei (például kiütések, viszketés) vannak. Emellett a zajos, „gluggyogó” emésztés, valamint a böfögés és a gyakori szellentés is jelzésértékűek.

Tipikus allergének a tejtermékek, a marha, a csirke és a bárány, valamint a búza is. Ha felmerül benned a gyanú, hogy jószágodnak valamivel gondja lehet, mihamarabb ki kell vizsgáltatnod!

Az ételallergiának jellegzetes tünetei vannak.

3.) Szeparációs szorongás

A fizikai problémák mellett mentális oka is lehet annak, ha a kutya odabent kakil. Az egyik leggyakoribb a szeparációs szorongás. Ha kedvenced megszokta, hogy a nap túlnyomó részét együtt töltitek, majd hirtelen ez megváltozik, és hosszabb-rövidebb időre magára hagyod, az negatív hatással lehet rá. A keletkező feszültség gyakran rombolásban, hangoskodásban, piszkításban tör felszínre.

4.) Zavaró környezet

Ha kedvencednek valami miatt nem biztonságos a kinti környezet, megeshet, hogy a piszkát is inkább hazaviszi. Lehet, hogy túl forgalmas, zajos helyre jártok sétálni, ahol nem tudja békében elvégezni a dolgát.

Ha valami zavarja kedvencedet, akkor nem biztos, hogy el tudja végezni a dolgát.

5.) Túl rövid séták

Az is megeshet, hogy a kutyádnak egyszerűen nincs ideje kakilni. Vannak komótosabb, rákészülősebb ebek, akiknek idő kell, még megjön az ihlet. Ha csak egy gyors körre mentek le, akkor bizony előfordulhat, hogy már csak otthon érzi a késztetést az ürítésre. A nagyon kíváncsi, sokat szaglászó-szaladgáló ebek esetében pedig lehet, hogy a felfedezés olyannyira lekötötte a figyelmüket, hogy elfelejtettek kakilni.

6.) Megváltozott napirend

A rutin nagyon fontos a házi kedvencek számára. Ha abban hirtelen változás áll be, az hatással lehet rájuk mind fizikailag, mind mentálisan. Így például az ürítési szokásaik is megváltozhatnak. Emiatt lényeges, hogy minden újdonságot fokozatosan vezess be az állat életébe, hogy legyen ideje hozzászokni.

A felborult napirend feszültté, szorongóvá teheti a kutyát.

7.) Új étrend

Egy új táp bevezetése okozhat gyomor-, illetve bélrendszeri panaszokat, például laza, híg székletet. Ez pedig balesetekkel járhat.

8.) Életkori jelenség

Ahogy kutyád idősödik, úgy számos változásra kell felkészülnöd. Az inkontinencia, azaz a végtermékek visszatartásának gondjai jellemzőek a korosabb ebeknél. A demencia és az időskori szorongás is kihathat a viselkedésére, ahogy a fájdalommal járó egészségügyi panaszok is korlátozhatják az ürítésben.

Ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz arról, miként kell felkészülnö kutyád idősebb korára, a táplálsától kezdve az egészségügyi kötelezettségekig.

ételallergia kutya kakil napi rutin szeparációs szorongás szobatisztaság szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!