hirdetés

Ehet-e a kutya halat? Így elkészítve lehet biztonságos fehérje- és vitaminforrás!

Ferenczi Deborah

2021. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

A halak nagy része kiváló fehérjeforrás, viszonylag alacsony telítettzsír-tartalommal. Fogyasztása jó hatással lehet a bőr és szőrzet egészségére, illetve ismert gyulladáscsökkentő. Gazdag kollagénforrás, ami nagyon hasznos lehet azoknak a kutyáknak, akik bél- vagy ízületi betegségben szenvednek.

hirdetés

A halat az egyik legjobb fehérjeforrásnak tekintik, ami jótékony hatású lehet olyan betegségekben szenvedő kutyák számára is, mint például ételallergia vagy egyéb intolerancia. A hal emellett kulcsfontosságú vitamin- és ásványianyagforrás, fontos szerepet játszhat kutyád egészségének megőrzésében egész életében.

Az otthon főzés is kiváló alternatíva lehet.

Milyen halfajtákat ehetnek a kutyák?

A kisebb, fiatalabb, vadon fogott halak általában biztonságosak. Az ebek számára fogyaszthatók a következők: a maréna, a lepényhal, a lazac, a hering, a harcsa és a tőkehal, illetve a tonhalkonzerv. Ezeknek a halaknak általában kevésbé valószínű, hogy magas szöveti higanyszintjük, vagy jelentős parazitaterhelésük van.

Megehetik a kutyák a szardíniát?

A szardínia olyan hal, amelyet kis mérete miatt biztonságosan fogyaszthatnak az ebek, ehető bőrrel és csontokkal együtt is. Érdemes azonban olyan termékeket keresni, amelyek vízbe vannak csomagolva, és nem tartalmaznak hozzáadott sót. Azon márkák esetében is, amelyek az MSC Certified címkét viselik. Ez azt jelzi, hogy ezeket a halakat vadon fogták, fenntartható módon, s közben a helyi tengeri élőhelyekre gyakorolt ​​negatív hatások minimalizálásán dolgoznak.

A kutyák számára nem biztonságos halfajták

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság irányelvei azt javasolják, hogy a kutyád kerülje az olyan típusú halak fogyasztását, mint a cápa, a kardhal, a királymakréla, és az Albacore tonhalkonzerv. Ezek a fajták általában nagyobbak és idősebbek, amikor begyűjtik őket. Így nagyobb valószínűséggel halmozódik fel egészségtelen mennyiségű higany a szöveteikben és gyakran találhatóak élősködők is a bőrükben, izomszöveteikben és belső szerveikben. Általában kerülni kell a gazdaságban tenyésztett halakat is, különösen olyan területekről, ahol az ipari szabályozás kívánnivalókat hagy maga után, a halhús minősége pedig nem megfelelő.

Milyen előnyei vannak a halfogyasztásnak ?

A hal fehérjét biztosít a kutyák számára, amely különösen előnyös lehet az ételallergiák kezelésében és minimalizálásában. A hal emellett természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek létfontosságúak az egészséges szőrzet és az egészséges bőr számára. Az omega-3 zsírsavak természetes gyulladáscsökkentő összetevőt is biztosítanak, ami nagyon hasznos lehet azoknak a kutyáknak, akik gyulladásos bélbetegségben vagy ízületi betegségben, például ízületi gyulladásban szenvednek. A halbőr értékes kollagénforrás, ami különösen fontos az idősebb ebek csontjának és bőrének egészsége szempontjából.

Ehetnek a kutyák nyers halat?

Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége nem javasolja a nyers vagy rosszul megfőzött hal fogyasztását. A nyers halak nagyobb kockázatot jelentenek a bőrbe, az izomszövetekbe vagy a belső szervekbe ágyazott paraziták befogadására. Ezen túlmenően ha a nyers hal hőmérsékletét nem ellenőrzik gondosan fogyasztás előtt, vagy a halat nem főzik meg, akkor megnő a baktériumok, például a Salmonella, a Listeria és a Clostridium átvitelének kockázata. Ezek a baktériumok nemcsak a kutyákra veszélyesek, hanem az emberekre is közegészségügyi kockázatot jelentenek. Ezen okok miatt minden halat megfelelően meg kell főzni.

Ehetnek a kutyák sült halat?

Annak ellenére, hogy a sült hal fogyasztása során kevésbé valószínű, hogy parazitákat vagy baktériumokat kap el kedvenced, továbbra is fennáll annak kockázata, hogy gyomor-bélrendszeri problémákat, például hányást, hasmenést és hasnyálmirigy-gyulladást tapasztal. A szárított, rántott típusú csemegeként elkészített halbőrt fel lehet kínálni a kutyának mindaddig, amíg a felszíni pikkelyeket eltávolították. A hal csontjait, uszonyait, farkát és fejét nem szabad enniük. A frissen fogott halat gondosan meg kell tisztítani, kicsontozni és filézni, nehogy megakadjon valami az állat torkán.

Ehetnek-e halat kölykök vagy terhes kutyák?

A vemhes nőstények és az elválasztott kölyökkutyák számára a halakban található extra fehérje egészséges és jótékony hatással bír. A friss hal biztonságos számukra. Könnyű tonhalkonzerv is kínálható a kiegyensúlyozott, házilag elkészített étrend részeként vagy a kereskedelemben kapható tápok mellett.

Mennyi halat egyen kedvenced?

Kutyád táplálkozási szükségleteitől és általános egészségi állapotától függően a halat hetente többször is kínálhatod speciális csemegeként vagy étrendkiegészítőként. Napi komponense lehet kutyád étrendjének, ha hipoallergén fehérjeforrásra van szüksége. Érdemes megkérdezni az állatorvost is, hogy mekkora halmennyiséget kell fogyasztania az ebnek életkora, súlya és egészségügyi szükségletei alapján.

ehet-e halat a kutya hal higanymérgezés kutya kutya és hal omega-3 zsírsavak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink