hirdetés

Ne kövesd el ezt a hibát, ha halat adsz a kutyának

Gerhát Petra

2023. december 20 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Bár a kutyatartók jelentős része táppal eteti kedvencét, egyre többen váltanak nyers kosztra. Ekkor is inkább a szárazföldön élő állatok húsát részesítik előnyben, hiszen könnyen feldolgozhatóak és beszerezhetőek. Van azonban a halaknak egy olyan előnye is, ami miatt érdemes beiktatni alkalomadtán az étrendbe.

hirdetés

A karácsonyi időszak során az emberek esetében is megugrik az amúgy meglehetősen csekély mértékű halfogyasztás, az ünnepi lakomák tradicionális fogásai azonban nem csak nekünk, hanem kedvenceinknek is egészséges falatok lehetnek. De nem mindegy, hogyan kapja a halat a kutya.

A kutyák ragadozó életmódja során a hal is egy volt kedvelt táplálékaik között, mi is bátran adhatunk nekik

Ehetnek halat a kutyák?

A halfogyasztás ellenérveként a drága és nehezen beszerezhető alapanyagok mellett a szálkákat szokták felhozni azok, akik inkább kerülik az uszonyosokat. A szálka, azaz a hal vékony és hegyes bordái az emberek számára valóban veszélyesek lehetnek, hiszen könnyen megsérülhet a légcső szúrós darabjaiknak köszönhetően. A halhús azonban olyan kiváló fehérje és vitaminforrás, hogy vétek lenne azért kihagyni akár saját, akár kutyáink étrendjéből, mert aggódunk a helyes elkészítés miatt. Vitamin és nyomelem tartalma miatt kifejezetten segít az ápolt és egészséges szőrzet fenntartásában, jót tesz a csontoknak és az ízületeknek egyaránt. 

Nem mindegy azonban, milyen halfajtát és hogyan tálalunk annak érdekében, hogy a biztonsági kockázatokat kiszűrjük. Az alábbiakban összegyűjtöttük az élettani előnyöket és a technikai tudnivalókat a kutyusok biztonságos halfogyasztásával kapcsolatban. 

Először is a legfontosabb a fokozatosság és a mértékletesség. Egyrészt azért, mert a hal allergizálhat és amennyiben állatorvos által diagnosztizált érzékenysége van kedvencünknek, mindenképp bánjunk csínján az újonnan bevezetett élelmiszerekkel, másrészt azért is, mert a könnyű fogások ugyan az emberek diétás étkezésében kívánatosak, de a kutyáknak egészen eltérő energiamennyiségre van szükségük. Azaz, adjunk kedvencünknek halat, de ne vigyük túlzásba. 

Nem mindennap ehető

A halfogyasztás rendszeresen, kis mennyiségben tökéletes fehérje és vitaminpótlás lehet kutyusunk számára, érdemes törekednünk az egyensúlyra a számára felkínált ételfajták között, ugyanis túl nagy mennyiségben egészségtelenné válhat a halhús – ahogy bármi más is. A hal ráadásul kis kalóriatartalmú, ezért túlzott fogyasztása káros lehet a kutya egészségére. Vitamintartalma, telítetlen zsírsavakban gazdagsága és a benne rejlő ásványi anyagok kifejezetten kívánatossá teszik azonban, hogy néhanapján az etetőtálba kerüljön – elsősorban frissen fogott, feldolgozatlan verziója. 

Nem minden hal egészséges a kutya számára

A konzerv halak, melyek emberi tápláléknak készültek, magas só tartalmuknak köszönhetően kutyáink számára nem alkalmasak a fogyasztásra. Érdemes a magas higanytartalmú tengeri halakat is kerülni. 

Ezeket a halakat ne add kutyádnak:

  • cápa
  • kardhal
  • tonhal
  • tenger gyümölcsei
  • kagylók

A kisebb, fiatalabb, vadon fogott halak általában biztonságosak, főként a hazánkban őshonos halfajták. Ezeket frissen, nyersen, illetve főzve is fogyaszthatják szálkátlanítást követően. Ha nem vagyunk nagy horgászok, természetesen a boltban is vásárolhatunk számukra, ebben az esetben az állatorvosok azt javasolják, az MSC Certified (Marine Stewardship Council), kék hallal ellátott címkét viselő csomagolást figyeljük, ugyanis ezek vadon halászott, fenntartható populációkból származnak. 

A makrélával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanis akár a szardella, ezt is megvehetjük nyersen, feldolgozatlanul, amikor kifejezetten előnyös lehet a fogyasztása, hiszen  ez a zsíros, olajos halfajta rengeteg tápanyagot tartalmaz és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik kiváló kiegészítője lehet.

Vigyázni kell azonban a hőkezelt, sok esetben füstaromákal ízesített, sós verziókkal, amik egyáltalán nem megfelelőek arra, hogy állatunknak odaadjuk. A felesleges adalékanyagok károsak lehetnek a kutyák szervezetére.

Nyersen, sütve vagy főzve?

A kérdés jogos, hiszen a nyers hús és hal fontos tápláléka volt kutyáink vadon élő, vadászó őseinek. A biztonság kedvéért a nagytestű halak esetén filézzük, szálkátlanítsuk a halhúst, akár nyers, akár sült vagy főtt formában adjuk neki. Az apróhalak viszont egy az egyben, nyersen fogyaszthatóak számukra. Megeheti a belsőségeket is, akár nyersen is. a hal tüdeje, mája, az ikra, a vese, a szív és a lép egyaránt olyan vitaminforrás, mely nem csak magas kalciumtartalma miatt előnyös a csontozatának, de a bundája épségét és szépségét is elősegíti. Segít a szemeknek is, illetve az érhálózat egészségéhez is hozzájárulhat, ha hetente egyszer hal kerül a kutyusunk elé. 

A sima, főtt, párolt vagy grillezett hal egyaránt megfelelő, itt viszont kiemelten kell hangsúlyoznunk a szálkátlanítást, ugyanis ezek a hegyes csontocskák a hő hatására megkeményednek és életveszélyes sérüléseket okozhatnak. 

A fűszerezést hagyjuk meg a saját karácsonyi fogásainkhoz, ha négylábú társunk vacsorája rotyog a tűzhelyen, ahhoz semmiféle plusz ízesítőre nem lesz szükségünk. 

Nyersen és elkészítve is megehetik a halat a kutyák

Parazitafertőzést okozhat a nem megfelelő minőségű hal

A halhús sok esetben olyan parazitákkal fertőzött, ha nem megfelelően tárolják vagy készíti elő, mely a kutyáknál is komoly, mérgezésre hasonlító tüneteket okoz. Ennek elkerülése érdekében a friss halat, ahogy más vadhúst is, etetés előtt 2-3 hétig fagyasztani kell, hogy az esetleges paraziták elpusztuljanak. Ebben az esetben hirtelen fellépő láz, hányás, remegés, véres hasmenés, gyengeség, erős pulzus, fokozott lihegés jelezheti a bajt. Ha ezt tapasztaljuk halfogyasztást követően, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha aggaszt, hogy valóban biztonságos-e, ha halat adsz a kutyádnak, lapozz tovább az oldalon!  Ebben a cikkünkben írtunk már róla, nem ördöngösség előkészíteni kis négylábú barátaink számára, ha kedvet kaptál a fentieket olvasva, a linkre kattintva praktikus tanácsokat találsz hozzá.BARF első karácsony kutyával hal halat ehet karácsony kutyával kutya halat eszik kutya táplálása nyersetetés zsírsavak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink