hirdetés

Igazi kincset talált egy somogyi erdőben a jó szimatú kutya

Vermes Nikolett

2023. augusztus 10 - Fotó: GettyImages

A kutyák orra csalhatatlan, mindent kiszimatolnak, legyen szó apró morzsáról, a készülő ebédről vagy akár egy százezreket érő ételről.

hirdetés

Mutatjuk, hogyan juttatta igazi kincshez egy másodperc alatt gazdáját ez a fekete labrador. Az eset egy somogyi erdőben történt hétvégén. A férfi kutyájával együtt sétált a fák között, amikor az eb hirtelen felfedezett egy hatalmas gombát.

Igazi ritkaság történt

Dettó kutya ugyanolyan erdőjáró, akár a többi gombász négylábú. Az ebek régóta segítenek az embereknek megtalálni ezt a különleges gombát, hiszen a szaglásuk sokkal fejlettebb, mint nekünk, ezáltal gyorsabban rátalálnak a föld alatt megbúvó jellegzetes illatú kincsre. Így történt néhány nappal ezelőtt, múlt vasárnap is. Dettó, a fekete labrador séta közben kiszagolt egy újabb példányt. Egy-egy erdőjárás alatt több gombát is észrevesz, csakhogy ez a darab teljes más volt, mint bármilyen másik. A gazdája is alig hitt a szemének, hiszen ilyet korábban maga sem látott. Dettó egy 313 grammos szarvasgombát talált.

A kutya gazdája jól járt

A szarvasgombát mindig is aranyárban adták, elvégre nagyon ritka, amelyből kevés is elég, hogy ellenállhatatlan ízt adjon egy ételnek. Egy olyan termetes darab, mint amit Dettó talált, akár 100 ezer forintba is kerülhet, legalábbis közel ekkora a piaci értéke. A gazdának tehát nagy meglepetést okozott a szemfüles kutya, aki büszkén lihegett a zsákmány felett.

Amennyiben folytatódik a csapadékos időjárás, a gombász gazdi és kutyája újabb termetes zsákmányra számíthat.

A szarvasgomba növekedésének kedves az esőzés, ezért valószínűleg nem ez volt az utolsó extrém nagyságú példány a somogyi erdőben.

Ezt a gombát a föld alatt kell keresni

Mindenki a csodájára jár

A gombász eb azonban nem először vonta magára az emberek figyelmét, Dettó és más kutyák is megfigyelhetők munka közben. A gazdájuk rendszeresen szervez erdei túrákat az érdeklődők számára, ahol mindenki szemtanúja lehet annak, hogyan dolgoznak a négylábú gombászok.

Van, amikor néhány méterenként találnak egy-egy újabb gombát.

Számukra ez játék, amiért több jutalom jár cserébe. Először is az öröm, hogy kiszimatoltak valamit. Másodszor a gazda dicsérete. Harmadszor a túrázok éljenzése, hiszen minden laikus számára igazi élményt jelent egy gombász kutya látványa. Aki nem hiszi, húzzon túracipőt!

felfedező gomba gombakereső kutya kutya erdőben kutya szarvasgomba vadász szarvasgomba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink