hirdetés

Grillezés a kutyákkal: Ezekből a finomságokból semmiképp ne adj nekik!

Molnár Enikő

2023. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

A nyárról sokaknak a szabadság jut eszébe, a hosszú nappalok, és az együtt töltött idő. Akinek van rá lehetősége, gyakran kihasználja a kellemes esti idő adta lehetőségeket, és előveszi a grillsütőt. Hiszen nincs is jobb, mint családunkkal vagy barátainkkal eltölteni egy közös estét, és finom ételek mellett beszélgetni. De vajon négylábú családtagunk is ehet abból, amit nagy gonddal készítünk a grillrácson?

hirdetés

A grillezés kutya mellett nem egyszerű feladat, gyakori, hogy a két szép szemével kinéz magának egy „áldozatot”, és lepattanóra várakozik nála. Gyakran meg is kapja a betevő falatot, ami nem feltétlenül a legjobb, de nem is kifejezetten káros, hiszen vannak olyan ételek, amiket kedvencünk is megehet, mindenféle probléma nélkül. Viszont nem mindegyik tartozik ebbe a kategóriába, van olyan gyakori grillétel, ami mérgező vagy fulladásveszélyes lehet, ezeket érdemes kutyánk „hatótávolságán” kívülre helyezni.

A grillezés kutya mellett nem kis kihívás.

Grillételek, amelyeket kerülni kell

Hagymafélék

Kifejezetten kedvelt alapanyagok a hagymafélék, nem csak a grillpartikon. Megszámlálhatatlan mennyiségű étel van, amelynek elkészítése egy fej vöröshagymával kezdődik, amit még megfűszerezünk néhány gerezd fokhagymával. De kutyáknak ezekből semmiképpen ne adjunk, mert mérgező számukra.
Aki már tevékenykedett a konyhában, és volt szerencséje hagymát vágni, biztosan tudja, hogy milyen könnyfakasztó műveletről van szó. Ennek oka az allil-propil-diszulfid, ami minden hagymafélében megtalálható, különböző mennyiségben. De míg nálunk csak szemirritációval jár, a kutyáknál elfogyasztva anémiát (vérszegénységet) okozhat. Ez a szerves kénvegyület elvileg lebomlik főzés során, de a biztonság kedvéért ennek ellenére sem ajánlott adni belőle kedvencünknek. Ez a hagymafélék minden részére vonatkozik.

A grillezés egyik alapeleme a hagyma, de a kutyának ne adjunk belőle.

Fűszerek

Nem minden fűszer jelent problémát az ebek számára, de hosszú azok listája, amelyek potenciálisan károsak lehetnek. Érdemes kiemelni, hogy leginkább a mennyiségtől függ, hogy mi jelent bajt, tehát ha véletlenül odakerül a kutyánkhoz egy kis falat fűszeres hús, nem kell rögtön orvoshoz menni, de érdemes figyelni rá, mert többek közt gyomorproblémákat okozhatnak. Ezek a grillfűszerek nem tesznek jót kutyád egészségének:

  • Fokhagymapor
  • Szegfűbors
  • Majoranna
  • Szerecsendió
  • Chili por

Grillételek, amik veszélyesek lehetnek

Nyers hús

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy bizonyos húsfélék, mint például a csirkehús, nyersen tartalmazhatnak káros baktériumokat, mint a szalmonella vagy a listeria így érdemes minél messzebb helyezni a sütésre várakozó húsdarabokat kedvencünktől. Ha disznóhúst sütünk, nyersen abból se kapjon a kutyus, mert gyógyíthatatlan betegséget, Aujeszky-kórt okozhat.

Ne adjunk kedvencünknek nyers csirkehúst.

Csőkukorica

A kukorica magában nem jelent problémát, de a csőkukorica, egyben odaadva (főleg, ha nagyobb testű kutyáról van szó, aki egyben le tudja nyelni) káros lehet. Egyfelől a fulladás veszélye áll fenn, másfelől pedig bélelzáródást okozhat, ezért érdemes elkerülni.

Grillsajt

Általában nem jelent problémát a kutyák számára a sajt, közkedvelt jutalomfalat és kis mennyiségben még egészséges is lehet, főleg, ha alacsony zsírtartalmú. Viszont, ha magas zsírtartalmú sajtot adunk kedvencünknek, főleg, ha sokszor és nagyobb mennyiségben, akkor növeljük az elhízás lehetőségét, ami még a kisebbik probléma. Sokkal súlyosabb betegség is kialakulhat a megnövekedett, hosszútávú zsírfogyasztás következtében, ez pedig a hasnyálmirigy-gyulladás, ami akár halálos is lehet.

A grillsajtnak kiemelten magas a zsírtartalma, ezért, ha lehet, ne adjunk belőle. Egy-két falatból még nem lesz probléma, de ne legyen rendszeres vendége kutyánk étrendjének.

Gomba

Nem ajánlott gombát adni kedvencünknek. Legalábbis akkor biztos, hogy nem, ha erdei gombáról van szó. A bolti csiperkével elméletileg semmi probléma nincs, és kis mennyiségben akár fogyaszthatja is, de még így is érdemes figyelni, hogy hogyan reagál rá.

Vannak gombák, amelyeket grillezve sem adhatunk kedvencünknek.

Kutyabarát grillételek

Mit lehet adni a kutyusnak, ha mindenképpen be akarjuk vonni a sütögetésbe?

  • Sült zöldségeket, például cukkinit, padlizsánt, paprikát vagy brokkolit. Továbbá, ha már nem nyers, kaphat krumplit és édesburgonyát is. Bár nem grillzöldség, de gyakori kísérő az uborka, amit lehet adni a kutyáknak (ellentétben a paradicsommal, amit nem ajánlott).
  • Sült húst, fűszerek nélkül

Egy kellemes nyári sütögetés mindenkinek jól esik, viszont ilyenkor közelebb kerülnek az ételek kedvencünkhöz. Figyeljünk rá, hogy ebből ne legyen probléma, ne hagyjuk felügyelet nélkül kutyánkat a sütésre váró ételekkel. Ha úgy döntünk, hogy megszánjuk néhány falattal, akkor is figyeljünk arra, hogy csak olyat kapjon, amitől nem lesz rosszul.

grillezés hagyma mérgező ételek nyers hús veszélyes ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink