hirdetés

Ezekkel az etetési hibákkal juttatták kórházba a gazdák kedvencüket

Szénási Szimonetta

2024. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Elrettentő eseteket soroltak fel az állatorvosok, felhívva a figyelmet, mit tilos adni a kutyának.

hirdetés

Sokszor írunk azokról az ételekről, amelyek veszélyesek, egyes esetekben mérgezőek a kutyák számára. És rendszerint kapunk rá olyan megjegyzést, miszerint felesleges ezeket listáznunk, hiszen mindenki tudja, vagy nincs olyan gazdi, aki ezekkel kínálná négylábúját. A Szombathelyi Állatkórház húsvét után megosztott bejegyzése erre rácáfol: számos kutya megfordult náluk az ünnep után, méghozzá etetési hiba miatt. Ezeket elolvasva egyrészt nagyon sajnáljuk szegény jószágokat, akik igen komolyan megszenvedték a torkoskodást, vagy azt, hogy a gazdájuk nem tudta, miből nem kaphatnak, vagy csak módjával. Nézzük, mikre figyelj oda te is a jövőben!

Sok kutya kerül kórházba az ünnepek alatt a nem megfelelő táplálás miatt

Számos etetési hiba beöntést és fájdalmakat eredményezett

Kezdjük a sort azzal a kuvasszal, aki a füstölt sonka levét kapta meg. A fél liter főzővíz elfogyasztása után órákig habos nyál folyt a szájából, és a leírás szerint nagyon rosszul volt.

A másik „áldozat” a 13 éves Marci kutya volt, akinek a túl sok csont olyan komoly székrekedést okozott, hogy végül beöntést kellett kapnia. Mint korábban írtunk róla, a székrekedés akár halálos is lehet, így emiatt fokozottan ügyelni kell az állat megfelelő bélműködésére. Arról pedig, hogy miért problémás a csont, szintén esett szó: amellett, hogy szorulást okozhat, akár fulladáshoz, illetve egy élesebb darab gyomor- vagy bélperforációhoz is vezethet. Mondanunk sem kell, hogy az utóbbi is életveszélyes.

A falánkság következménye

Az alábbi két eb a falánkság miatt került orvoshoz. A 4 hónapos dobermann a likőrrel töltött csokoládétojásoktól részegedett meg; a beszámoló szerint még a rendelőben is dülöngélt. Ám fontos hangsúlyoznunk, hogy az alkohol mellett a csokoládéban levő teobromin is mérgező a kutyákra (és a macskákra is), és akár a halálukat is okozhatja a nassolás.

A nyers kelt tésztából csemegéző vizsla erős gyomormegterhelés miatt került orvoshoz, minden bizonnyal fájdalmas élményként könyvelve el a potyázást. (Gondolj bele, már a melegen fogyasztott kelt tésztás ételek után is olyan, mintha kő lenne az ember gyomrában.)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Sose hagyj elől olyan ételt, ami veszélyes lehet kedvencedre!

Rengeteg a tévhit

Ezek az esetek éppen elég figyelmeztetőek ahhoz, hogy megfogadd az orvos tanácsát, miszerint ne etesd kedvencedet nem neki való ételekkel. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy az nem érv, hogy „csak egy picit az ünnep miatt” vagy „de hát ízlik neki”. Ahogy a gyerekek (de néha a felnőttek is), a kutya nem mérlegel, csak eszi, mert finom. Nem igaz, hogy ösztönösen tudja, mi káros a számára. Ahhoz pedig, hogy „régen is kaptak a kutyák, mégsem lett bajuk”, csak annyit fűznénk, hogy valószínűleg lett, csak nem kerültek vele orvoshoz.

A táplálás mellett számos témakörben keringenek tévhitek házi kedvenceink ellátását, ápolását illetően. Ezeket ebben a cikkben tisztázzuk.

alkohol állatorvos beöntés csokoládé csont etetési hiba gyomorpanaszok mérgező ételek székrekedés tévhitek veszélyes ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink