hirdetés

Ha így kezd viselkedni a kutya, álvemhességre gyanakodhatsz

Hangai Lilla

2024. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az álterhesség általában nem ivartalanított nőstényeknél jelentkezhet a hormonszint változása miatt. Ebben az esetben ugyanazokat a viselkedésbeli és fizikai átalakulásokat figyelhetjük meg az ebnél, mintha az tényleg vemhes lenne.

hirdetés

A következőkben az álvemhesség okát, jeleit és kezelését vesszük sorra a kutyák esetében a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján.

Az álterhesség idején a kutya gyakran készít magának fészket.

Az álvemhesség okai

Az ivaros kutyáknál az álvemhesség oka a progeszteronszint gyors csökkenésének és a prolaktinszint növekedésének az eredménye. Ezek a hormonális változások általában egy nem ivartalanított nőstény kutyánál körülbelül 6-8 héttel a tüzelés után jelentkeznek és 2-3 héten keresztül tartanak. A jelenség normális, része a kutya ciklusának és viszonylag általános is.

Megjelenhet azonban az álvemhesség ritkán olyan négylábúaknál is, akiket a ciklusuk azon részén ivartalanítottak, amikor magas volt a progeszteronszintjük. Az ivartalanítás ugyanolyan gyors progeszteroncsökkenést okoz, mint a normál ciklus folyamata, ami az ivartalanítást követő 3-14 napon belül álvemhességhez vezethet.

A kutyák esetében az álvemhesség jelei a következők

Viselkedésbeli változások

Ha álvemhesség áll fent a kutya egyértelműen nyugtalan lesz és megfigyelhetjük nála fészeképítés tipikus jeleit is. Ilyenkor előfordulhat, hogy kedvenced takarókat vagy más tárgyakat hoz az ágyába, hogy fészket készítsen, és az is jellemző, hogy ilyenkor nem szívesen hagyja el ezt a biztos helyet sem az étel, sem a séta miatt. Sokszor megfigyelhető, hogy játékokat, kedves tárgyakat is magával visz a fészekbe, hogy azokon anyáskodjon, azokat gondozza.

Sajnos az álvemhesség gyakran jár együtt szorongással. Ennek következtében reaktívvá, védelmezővé, esetleg agresszívvá is válhat az állat, ha úgy érzi, hogy a fészkét veszély fenyegeti.

Fizikai változások

Az álvemhességtől szenvedő négylábúak emlőmirigyei és mellbimbói megduzzadnak, és előfordulhat, hogy a tejtermelés is beindul. Ez a változás kellemetlen lehet számukra, így nyalogatni kezdhetik, melynek következtében a terület irritált lehet.

Ritkán az álvemhességnél a kutyák esetében fokozott szomjúság is kialakulhat, aminek következtében gyakrabban kell pisilniük. Sőt, egyes kutyáknak az éhségérzete is megnövekszik.

Ha a leírt tüneteket tapasztalod, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki fel tudja állítani a diagnózist. Bár az álvemhesség nem veszélyes kutyára nézve, sajnos a felsorolt jeleknek lehet más, komolyabb oka is, amit csak egy állatorvos tud biztosan kizárni.

Az álterhesség során gyakran megnagyobbodnak a mellbimbók és megduzzadnak a tejmirigyek.

Az álvemhesség kezelése

A álvemhesség általában 2-3 hét alatt magától is megszűnik. Ha a megjelenő tünetek súlyosak, kaphatnak gyógyszert az érintett ebek, amely blokkolja a prolaktin hormont és ezzel megszűnnek a tünetek is.

Azon nőstények számára, akik nyalogatással irritálják a mellbimbójukat és esetleg a tejtermelést is beindítják, érdemes beszerezni egy gallért, vagy rájuk adni egy puha pólót. Igyekezz, hogy kedvenced nyugodt körülmények között pihenhessen ebben az időszakban, és figyelj arra, hogy eleget egyen és igyon.

Lehetséges, hogy a kutya minden hőciklusa során megtapasztalja az álvemhességet. Ez az ivartalanítással a jövőben elkerülhetővé válik, így a kutya is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lehet.

Ide kattintva a szuka kutyák egyik legrettegettebb betegségéről, a gennyes méhgyulladásról tudhatsz meg többet, amely az ivaros ebeket érinti és végzetes is lehet. Ide kattintva pedig arról számolunk be, hogyan függ össze a két állapot.

álvemhesség beteg a kutya gennyes méhgyulladás ivartalanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!