hirdetés

Miért és hogyan erősíti a párkapcsolatot egy kutya? Több okból is segít elmélyíteni a szerelmet

Ferenczi Deborah

2022. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

A Rover.com újonnan hozta nyilvánosságra a Kutyaszeretet anatómiája című kutatását. Ebben pedig azt vizsgálták, hogy vajon a kutyatartás milyen hatással van az emberekkel lévő kapcsolatokra, azon belül is a szerelemre.

hirdetés

Az eredmények szerint a kutyatartás ígéretes következményekkel járhat, például pozitív hatással van a párkapcsolatokra. Az alábbiakban összeszedtük azokat a területeket, melyeken kifejezetten erősíti a párok közötti kötődést egy kutya jelenléte.

Így hat a párkapcsolatra a kutya jelenléte

A kutyatulajdonosok 56%-a nyilatkozta úgy, hogy több időt tölt a másikkal kedvencének köszönhetően. Továbbá az adott csoport 71%-a nyilatkozott úgy, hogy miután látta, hogy a másik fél hogyan törődik a kutyájával, jobban vonzódott hozzá. Ezeken az eredményeken kívül a Rover azt is felfedezte, hogy azok a partnerek, akik együtt gondoznak egy kutyát, hatékonyabbak az egymással való kommunikációban és a problémamegoldásban, valamint a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák lebontásában. Továbbá a megkérdezettek jelentős százaléka arról számolt be, hogy a kutya közös gondozása egyfajta ugródeszka volt, mely segített nekik abban, hogy a családalapításba kezdjenek. Sőt, a párkapcsolatban élők 86%-a egyetért azzal, hogy erősebben családnak vagy épp szülőnek érzik magukat a négylábú jelenlétében.

Segíti az elköteleződést

Nem titok, hogy egy kisállat tartása olyan elkötelezettséget igényel, amely nem mindenki számára megfelelő. A kutya mindenképpen összeköti a pár két tagját, tehát a közös kedvenc örökbefogadása vagy vásárlása egyfajta elkötelezettséget is jelez a másik fél irányába. Ez pedig jelentősen növeli az egymáshoz való ragaszkodást és a biztonságérzetet. Egyfajta kezdete a közös életnek, mely talán a családalapításhoz vezet.

A kutya javíthatja is a kapcsolatodat

Azok a párok, akiknek van házi kedvencük, nagyobb valószínűséggel boldogulnak a kapcsolatukban, ennek oka pedig abban keresendő, hogy a kutyusok csökkentik a stresszt. Egy kutatásból tudjuk, hogy az állatot tartó párok alacsonyabb stressz-szintet mutatnak a konfliktusok kezelése során, mint azok, akiknek nincs kutyusuk. Még a vérnyomásuk is alacsonyabb, vagy ha meg is emelkedik, gyorsabban tér vissza a normál értékre. Emellett az is kiderült, hogy a házi kedvencekkel rendelkező párok többet kommunikálnak egymással, mint a nem állattartók.

kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre párkapcsolat háziállat párkapcsolat kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!