hirdetés

Kiderült, miért csalóka a kutya farkának mozgása: a tudósokat is átverte

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Ha megfigyeled kedvenced farokmozgását, könnyen párhuzamot vonhatsz más állatok mozdulataival. Ez a hasonlóság még a kutatókat is félrevezette – mostanáig!

hirdetés

Amikor a kutya farka futás vagy ugrás közben együtt mozdul a testével, olybá tűnhet, hogy a testrésznek a fő funkciói az egyensúlyozás és az irányítás. A Cold Spring Harbor Laboratories legújabb tanulmánya azonban arra jutott, hogy a farok talán nem is játszik akkora szerepet a mozgásukban, mint azt kezdetben gondoltuk – számol be róla az American Kennel Club (AKC).

Befolyásolja-e a kutya farka a mozgását?

A tanulmány még bírálat előtt áll, így az abban foglaltak egyelőre ekképp kezelendők. De annyi biztos, hogy izgalmas megfigyeléseket közöl a téma kapcsán.

A tanulmány elkészítését jóváhagyó dr. Martin Fischer, a német Friedrich-Schiller-Universität Institut für Zoologie und Evolutionsforschung vezető professzora 17 éves tapasztalattal rendelkezik a kutyák mozgásának tanulmányozásában.

Teljesen meg voltunk győződve arról, hogy a kutyák biomechanikai okokból használják a farkukat – legalábbis kezdetben

– mondta.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Ardian Jusufi állati mozgással és robotikával foglalkozik. „Mivel a kutyák farka hasonlóan forog, mint a gyíkoké és a mókusoké, nagy a kísértés, hogy azt gondoljuk, ugyanolyan típusú munkát végeznek, mint a kisebb gerincesek” – osztotta meg a kezdeti elgondolást.

A gyíkok és mókusok farka ugyanis fontos szerepet játszik a mozgások, például a test forgásának irányításában. Ez nem meglepő, figyelembe véve ezen állatok mászó-, illetve ugróképességét. A kutyák azonban nem ilyen extrém módon manővereznek.

Nem állt össze a kép

Kísérleti adatok és szimulációk kiterjedt matematikai modellezése és elemzése után a tanulmányt készítő csapat rájött, hogy a kutyák farkának ilyen irányú mozgásáról alkotott kezdeti elképzeléseik nem fedik egymást a valósággal.

A tanulmány szerint a farok alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a kutya irányát vagy irányváltoztatását futás vagy ugrás közben. (Csak érdekességképp: ilyen formán nem is jelenthet hátrányt a kisebb farok a kutyás sportok, például az agility terén.)

Az úgynevezett farokindex, azaz a testhossz és a farok aránya befolyásolhatja a funkciót.

Lényeges megjegyezni, hogy a tanulmány szerzői maguk is elismerik, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, és az eredmények nem fekete-fehérek. Dr. Fischer és dr. Jusufi szerint a kutyák használhatják a farkukat nagyon finom, szinte láthatatlan, egy-két fokos törtfokozatú mozgásjavításokra. „Ez csak nagyon nehéz kísérletileg kimutatni a modellezéssel” – mutatott rá dr. Jusufi.

Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a tanulmány kifejezetten az ugró border collie-kra vonatkozó megfigyelt adatokra összpontosít. Ez azt jelenti, hogy amikor az adatokat ezután szélesebb körben modellezték, feltűntek finomabb eltérések. Így a kutya mérete és fajtája is befolyásoló tényező lehet a farka használatát illetően

A vizsgálat a border collie-kra fókuszált, ami árnyalja az eredményeket.

Dr. Fischer szerint a kisebb testű, a farok és a testhossz arányát tekintve nagyobb farokkal rendelkező fajtáknál valóban jelentős szerepe lehet az irányváltoztatásnál.

A kommunikációban betöltött szerep

Bár a tanulmány megállapította, hogy a kutya farka valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a mozgást, a szerzők szerint mégis fontos szerepe van a testrésznek. Mégpedig az emberekkel, illetve a más állatokkal való kommunikációban.

Tehát egyáltalán nem felesleges vagy csökevényes, mint nálunk a vakbél, vagy a röpképtelen madarak esetében a szárny – vonnak párhuzamot a tudósok.

Már sok cikkünk született a témában, hiszen gazdaként elengedhetetlen, hogy értsd kedvenced testbeszédét. A csóváló farok jelezhet örömöt, de feszültséget vagy izgatottságot, és a kutya farkának pozíciója, mozgásának iránya, tempója is üzennek. Mind neked, mind a többi ebnek és állatnak. ITT részletesen írtunk róla, mikor mit mond a kutya farka.

Emellett a farok a legyek és más rovarok elűzésére is kiválóan alkalmas. Tehát ha a mozgásban még sincs akkora szerep, mint amekkorát feltételeztek neki, a kutyák farka mégis fontos szolgálatot nyújt a mindennapokban.

farok farokcsóválás kommunikáció kutya mozgása mozgás tanulmány testbeszéd tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink