hirdetés

Kutyatulajdonosi engedély – a szakértő szerint hazánkban is célszerű lenne bevezetni

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyos, nehezebben kezelhető fajták esetében sokkal szigorúbb szabályozásra lenne szükség azzal kapcsolatban, kihez és milyen körülmények közé kerülhet egy ilyen állat.

hirdetés

Évtizedek óta vita tárgyát képezi bizonyos kutyafajták létjogosultsága. Az agresszív harci kutyaként elkönyvelt fajták számos országban feketelistára kerültek – annak ellenére, hogy a szakértők szerint a fajták ilyen szintű szégyenpadra ültetése nem helyénvaló. Az esetek döntő többségében ugyanis, ha egy kutya agresszív viselkedést mutat, esetleg támad, az jó eséllyel nem az állat, hanem a gazda hibája.

„25-30 éve támogatom azokat a kezdeményezéseket, amelyek bizonyos fajták tartását valamilyen szabályozáshoz kötik” – mondja Kocsis Miklós, a Bulldog enciklopédia szerzője. „Bécsben például ezt úgy lépték meg, hogy egyes fajták esetében a kutyatulajdonosoknak kötelező vizsgát tenniük, amelyben felmérik, hogy tisztában vannak-e a megfelelő állattartás alapvető szabályaival. A vizsgát követően kapnak egy igazolványt, amit kötelesek maguknál tartani. Bármikor megállíthatják őket a rendvédelmi szervek az utcán kutyasétáltatás közben, hogy bemutassák ezt a papírt, és ha nincs vagy lejárt, igen komoly pénzbüntetést kapnak, sőt, el is vehetik tőlük az állatot.”

A boldog kutya legfontosabb ismertetője a hozzáértő, felelős gazdi.

Kutyatulajdonosi engedély

A bécsi kutyatulajdonosok, amennyiben a kedvencük fajtája szerepel az úgynevezett „Listenhund”-on, vagyis a veszélyesebb, nehezebben kezelhető ebek listáján, kötelesek vizsgát tenni. A vizsgaköteles fajták az alábbiak:

Vizsgára pedig nem jelentkezhet akárki – komoly előfeltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy gazdi egyáltalán elindíthassa a procedúrát. Többek között:

  • Kizárólag 16 év feletti, büntetlen előéletűek jelentkezhetnek.
  • A kutyának érvényes, legalább 725 ezer euró fedezetösszegű felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.

Szakértőkkel együttműködve az Állatvédelmi Ombudsman kézikönyvet is készített a felkészüléshez, amely tartalmazza a kutyatartás összes fontos aspektusát, a jogi szabályozásoktól az állat testbeszédének felismeréséig és megértéséig.

Egy megfelelően nevelt és szocializált kutya igazi angyal.

„Ez csak egy papír”

A vizsga egy feleletválasztós teszt kitöltését jelenti, amelyben a gazdik tudását mérik a felelős állattartás különböző területein. Bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy nem sok értelme van – főleg, mivel a kérdéssor is bárki számára elérhető, a helyes válaszok pedig megtanulhatók. A szakértő szerint ugyanakkor arra nagyon is jó, hogy a kutyatulajdonosok legalább valamiféle alaptudást szerezzenek a megfelelő tartás szabályairól.

„Ha valaki elolvasta a rendelkezésre álló tananyagot és végigment ezen a teszten, már lesz valami fogalma arról, mit is jelent kutyát tartani. Első kutyásoknál sok minden nem egyértelmű – sőt, sajnos sok embernél látom, hogy a sokadik kutya után sem mindig ismer vagy tud bizonyos dolgokat. De az ilyen szabályozásokkal felelősségteljessé próbálják tenni a kutyatartás kérdését. Szerintem nem kell, hogy a kutyatartás alanyi jog legyen.”

Írásainkban mi is rendszeresen hangsúlyozzuk a felelős állattartás fontosságát. Ennek alapfeltétele, hogy tisztában legyünk annak a kutyusnak a szükségleteivel, igényeivel, akit hosszú évekre az otthonunkba és a családunkba fogadunk. Csupán annyi, hogy szeretjük a kutyánkat, még nem tesz minket jó gazdivá, ehhez sokkal több kell. Ebbe a cikkünkben megtalálod mi az a 6 biztos jel, ami megmutatja, hogy jó gazdája vagy kedvencednek.

agresszív kutyafajták felelős állattartás felelősségbiztosítás hazai kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink