hirdetés

Szakértő mutatja meg a szimatot támogató kutyaétrend titkait

Buzgó Csilla

2021. szeptember 1

Nem csak a kiváló sportteljesítményhez szükséges speciális, minőségi étrenden tartani a kutyusokat. A szaglásukat próbára tevő feladatokhoz is bajnokoknak kijáró diéta dukál.

hirdetés

Azt minden egészségtudatos ember tudja, hogy a szellemi-fizikai teljesítmény és az általános közérzet nagyban függ az életmódtól. Ebbe beletartozik a testmozgás és az elfogyasztott étel, folyadék minősége és mennyisége, valamint a mentális, illetve lelki egyensúly is. A kutyusokkal kapcsolatban sincs ez másképpen: természetesen nem mindegy, milyen eledelt kapnak és milyen kondícióban tartják őket.

Ez az étrend a jó szimat titka

Most figyeljenek jól a kereső-, a vadász-, és a hobbiszimatoló ebek gazdái! A Cornell Egyetem Állatorvostudományi Kara Joseph Wakshlag professzor vezetésével érdekes kísérletnek vetett alá 18 profi, egészséges tűzszerész labradort. A kutyusokat három csoportra osztották, melyek tagjai négy hónapig háromféle étrendet követtek. A tesztidőszak alatt ugyanúgy képezték őket, mint általában, munkafeladatokat kaptak, valamint rendszeresen edzettek futógépen.

Mindegyik ebnek egyaránt minőségi, neves gyártótól származó eledelt adtak minden nap, melyek csak összetételüket tekintve különböztek. Az első csoport közepes fehérje-, alacsony zsír- és magas szénhidráttartalmú kutyaeledelt kapott. A második közepes fehérje-, magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú eledelen élt, míg a harmadik ugyanazt kapta, mint az első csoport, kiegészítve némi kukoricaolajjal.

A harmadik csoport diétája tehát szignifikánsan több telítetlen zsírsavat tartalmazott, mint a többieké. A húsos eledelekben megtalálható zsírok általában telítettek, és hacsak nincs konkrétan feltüntetve a címkén, hogy hozzáadott omega-3 vagy omega-6 zsírokat tartalmaznak, valószínűleg telített zsírból van bennük több.

A siker kulcsa a többszörösen telítetlen zsír

A kísérletben használt kukoricaolaj igen gazdag az arachidonsav és a linolsav nevű omega-6 zsírsavakban. Rágcsálókon végzett kutatások bizonyítják, hogy ezek a fajta jótékony olajok elősegítik a szaglóneuronok működését, illetve javítják a szaglóhám minőségét, ezáltal a szaglást is.

Nem csoda hát, hogy a legjobb teljesítményt azok a kutyák nyújtották a szagteszteken, akik kukoricaolajos étrenden éltek.

Jó kondiban, kipihenten dolgoznak a leghatékonyabban

A kísérletben az is bebizonyosodott, hogy a keresőkutyáknak könnyen emészthető, de energiadús és tápanyagokban gazdag eledelre van szükségük mindennapjaik során. A nehezen emészthető étel elfogyasztását követően ugyanis az ebek kimelegedhetnek, és többet liheghetnek, ami akadályozhatja őket a szagok tűpontos felismerésében.

Az illattesztet minden alkalommal kétszer végeztették el az ebekkel: egyszer futógépezés előtt, és egyszer utána. Az edzést megelőző eredmények mindig jobbak voltak, mint az azt követőek, tehát a lihegés-gyengébb szagfelismerés összefüggés itt is bizonyítást nyert. No, persze az is lehetséges, hogy még a legprofibbaknak is kell egy kis pihenő, mielőtt újra bevetésre indulnának.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség kutya diétáztatása kutya etetése kutya szaglása szimat tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!