hirdetés

Tízből 8 kutyát érint ez a betegség: ez az első 3 tünet

Hangai Lilla

2024. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

Sok esetben úgy tűnik, mintha sebezhetetlenek lennének, és nem kellene megküzdeniük hasonló nehézségekkel, mint nekünk.

hirdetés

Magyarországon a népesség körülbelül 0,3–0,6%-át érinti a reumatoid artritisz. Ez nem tűnik olyan nagy számnak, főleg, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy a kutyák 80%-a élete során megtapasztalja a betegség tüneteit. Ha észreveszed a korai jeleket, rengeteg fájdalomtól kímélheted meg kedvencedet.

Mi az az artritisz?

Nagyon röviden: ez az állapot akkor következik be, amikor az ízületi porc kopása, vagyis az ízületek puha, szivacsos bélésének pusztulása következményeként a csontok összedörzsölődnek. Ebbe még belegondolni is fájdalmas, aki pedig érintett a problémában, tudja nagyon jól, hogy pokoli kínokkal jár az állapot. A fájdalom mellett duzzanat és sántaság is megfigyelhető ilyenkor. A sántaság megjelenése előtt van azonban néhány figyelmeztető jel, amire érdemes koncentrálni. Ha ezeket észleled, akkor számos lépést tehetsz annak megakadályozására, hogy kedvenced a rokkant állapotig csoszogjon el segítség és kezelés nélkül.

Ha kedvenced nem leli már akkora örömét a mozgásban, az árulkodó jel lehet

A kutyák esetében is vannak korai jelei az artritisz kialakulásának

Az első jel:

Amikor egy megerőltetőbb, intenzívebb programon veszel részt kutyáddal, legyen az egy kirándulás, egy kiadós frizbizés vagy egy hosszabb séta, másnap úgy tűnik, mintha kedvenced nem a játékos, mozgékony önmaga lenne. Kissé merevnek tűnhet, nem szívesen áll fel vagy mozdul meg. Az artritisz előfutáraként az ízületekben ugyanis gyulladás keletkezik.

A második jel:

A lépcsőkön való felrohanásban, az autóba való beugrásban vagy akár a kanapéra való felugrásban az a közös, hogy mindezek a hátsó lábak erőkifejtése által valósulhatnak meg. Vagyis terhelni kell a csípőt és a térdeket, amely az ízületi gyulladás legnagyobb forrása. Tehát ha kutyád eddig probléma nélkül ugrándozott és szökellt, de már nem szívesen teszi, az mindenképpen gyanúra adhat okot.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A harmadik jel:

A következő alkalommal, amikor barátod felkel egy kiadós alvás után, figyeld meg, hogyan sétál. Ha az első méterek megtételekor ólomlábakon, nehezen mozog, akkor kezdj el nagyobb figyelmet fordítani rá. Ez ugyanis akkor fordul elő, ha a fő ízületek, mint a könyök, a vállak, a csípő és a térd, merevek, ugyanis megduzzadtak a betegség következtében. Ilyenkor időbe telik, míg a duzzadt ízületek újra formába lendülnek.

Ha észleled bármelyik korai figyelmeztető jelet, akkor javasoljuk, hogy először is vidd el kedvencedet az állatorvoshoz! Számos módszerrel lehet már enyhíteni és késleltetni a tüneteket. Kutyatársad megérdemli a fájdalommentes életet!

Ide kattintva 5 olyan esetet veszünk sorra, amelyekben érdemes ízületvédő készítményt adni a kutyának.

artritisz idős kutya ízületi gyulladás kutya mozgása porckopás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!