hirdetés

Odapiszkított a kutyád a szőnyegre? Ez a módszer tökéletesen eltünteti

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

Bármennyire is jól nevelt a kedvenced, balesetek előfordulhatnak. A kutyáknak (és macskáknak is) pedig különleges érzékük van arra, hogy az esetek nagy részében olyan helyre piszkítsanak, ahonnan a lehető legnehezebb kiszedni a foltot. Ám pánikra semmi ok: az alábbi módszer az otthonodban megtalálható eszközök segítségével költséghatékonyan eltünteti az eb által okozott nem kívánatos foltokat.

hirdetés

A szőnyeg tiszítása előtt

Bár a szőnyeg tisztítása ilyenkor nem tűr halasztást, mielőtt belemennénk a takarítás részleteibe, fontos megvizsgálni, vajon miért nem ott vécézett a kutya, ahol kellett volna. Kölyköknél, a szobatisztagás tanulása során teljesen természetes, ha baleset történik. De mi a helyzet az egyébként szobatiszta ebekkel, akik váratlanul pisilnek, kakilnak a négy fal között?

Ha a kedvenced folyamatosan a szőnyegre piszkít, érdemes mielőbb konzultálni az állatorvossal. A rossz szokás mögött ugyanis olyan egészségügyi problémák is állhatnak, mint a cukorbetegség, a húgyúti fertőzések, a vesebetegség vagy a Cushing-szindróma, amelyek mind hólyaginkontinenciához vezethetnek.

Ha az állatorvos minden fizikai betegséget kizárt, akkor a szellemi és lelki problémákat kell alaposan megvizsgálni. A kutyák ugyanis stressz vagy szorongás hatására is bepisilhetnek.

Fontos, hogy a kellemetlen balesetek okát és a megoldást keresd, és soha ne az incidenst büntesd.

A kölyköknél természetes, hogy a szobatisztaság eléréséig történjenek balesetek

Mit tegyél, ha megtörtént a baj?

A legjobb, ha azonnal nekilátsz a takarításnak, ám tudjuk, hogy sokszor csak órákkal később szembesül a gazdi az „ajándékkal”. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen a jól bevált házi praktikák a segítségedre lesznek.

Amire szükséged lesz:

  • Gumikesztyű
  • Papírtörlő
  • Ecet
  • Üres permetező flakon
  • Szódabikarbóna

1:1 arányban vízzel hígítsd fel az ecetet, és permetezd a foltra. (Ha nem vagy biztos benne, hogy a szőnyegedet nem fogja tönkretenni az ecet, először teszteld a permetet egy nem látható, kis helyen, nehogy nagyobb galibát okozz.)

Hagyd hatni egy pár percig, majd itasd fel papírtörlővel.

Száradás után elő a szódabikarbónával, amely köztudottan kiváló szagtalanító. Szórd a foltra, és hagyd rajta legalább 15 percig, végül pedig alaposan porszívózd át a területet.

Ha nagyon beleszáradt már a szőnyeg anyagába, a marhaepe szappan és egy dörzsis mosogatószivacs csodákra képes. Szőnyegtisztítót is használhatsz, de nagyon fontos, hogy takarítás közben ne engedd az állatot a vegyszer közelébe. A kutya csak akkor menjen vissza a szobába, ha már teljesen megszáradt a szőnyeg.

Ha a kedvenced belélegzi a szőnyegtisztítót, enyhe gyomorproblémák és légúti irritáció jelentkezhet, ami tüsszentéshez, köhögéshez vagy orrfolyáshoz vezethet. Az esetek nagy részében nem okoznak súlyos megbetegedést, de kényelmetlen lehet az állatnak.

Ha a kutya érzi a szagot, újra és újra oda fog piszkítani

Hogyan előzd meg a baleseteket?

A legfontosabb feladatod a már fent említett állatorvosi vizit. Emellett pedig további praktikákat alkalmazhatsz.

A szőnyeg megfelelő tisztítása az első lépés, hiszen ha a kutyád érzi a szagot, megeshet, hogy később direkt újra odapiszkít, mert azt hiszi, hogy szabad.

Ha egészségügyi probléma okozza a négy fal közötti ürítést, az állat gyógyulásáig érdemes beszerezned egy padlóra teríthető kutyapelenkát, amit vécéként használhat az állat.

Teljes inkontinencia esetén pedig nincs más választás, mint a rendes pelenka. Ennek használatakor azonban nagyon figyelj a megfelelő higiénére. Rendszeresen cseréld le, és mindig ellenőrizd, hogy ne legyen túl szoros, nehogy kidörzsölje vagy irritálja a kutyus bőrét.

inkontinencia kutya bepisil kutyakaki kutyapisi szőnyeg szőnyeg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!