hirdetés

Ezek minden háztartásban megtalálhatók, pedig hatalmas veszélyt jelentenek az ebre

Molnár Enikő

2024. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legerősebb félelem az úgynevezett „ismeretlentől való félelem”, így rémisztő lehet, amikor kisállatunk hirtelen, látszólag ok nélkül rosszul lesz.

hirdetés

Míg egy mechanikus sérülést látva tudhatjuk, hogy kedvencünk mely részének esett bántódása, addig kifejezetten ijesztő, amikor mérgezésre gyanakszunk. A toxikózis gyakran furcsa módon hat az emlősök szervezetére és emiatt nehezen felismerhető. Korábbi cikkeinkben már beszéltünk arról, hogy mely étel és egyéb szer lehet mérgező a kutyák számára; ebben a cikkünkben a csokoládéról és a penészről lesz szó bővebben. (Utóbbi természetesen nem élelmiszer, ám vannak olyan ételek, amelyek előállításához nemespenészt alkalmaznak. Ilyen például a márványsajt.) Gyakran segíthet a vészhelyzetben cselekvőknek, ha tisztában vannak azzal, hogy pontosan mi is zajlik le ilyenkor az állat szervezetében. Ebben segítünk a következőkben.

Számos közkedvelt étel mérgező lehet kedvencünk számára

A csokoládé veszélye: teobromin

A teobromin, vagy más néven xanteóz egy alkaloid, amit főleg a kakaónövényből előállított termékekben lehet megtalálni. Mi emberek leggyakrabban a csokoládéban találkozunk vele, és mivel ránk nézve csak igazán nagy mennyiségben lehet káros, így meglepő lehet, hogy milyen veszélyes négylábú társunknak. Már mindössze 0,1-0,5 g/testkilogram teobromin halálos lehet a kutyák számára. Összehasonlításként egy tábla (100 gramm) átlagos tejcsokoládéban 0,2 g, egy tábla átlagos étcsokoládéban pedig 0,7 g teobromin van. A teobromin miatt a kutyák sejtjeiben felgyülemlenek a hírvivő molekulák (cAMp – ciklikus adenozin monofoszfát), a neurotranszmitterek (katekolamin) és a kálcium. Ezek az izmok és az idegrendszer túlstimulációjához, súlyos esetekben halálos szívritmuszavarhoz (aritmiához) vezetnek.

A teobrominmérgezés megjelenhet nyugtalanság, hiperaktivitás, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, heves szívverés, koordinációs zavarok, izomrángás, megemelkedett testhő (hipertermia) és rohamok formájában is, de akár kómához is vezethet.

Ha teobrominmérgezésre gyanakszunk, érdemes azonnal orvoshoz vinni a kutyát! A méreg fogyasztása után 3-4 óráig hatásos lehet az eb hánytatása. A teobromin hosszú ideig tartó lebontása miatt 72 órán keresztül érdemes a méregtelenítést folytatni.

Ez a jelenet több szempontból is problémás

A közkedvelt sajtkülönlegességek veszélyei: penészgombák

Nap mint nap találkozhatunk különböző penészgombákkal otthonunkban. Sokan tudják például, hogy a makacs fekete penész milyen káros lehet az egészségünkre, ezért is teszünk meg mindent annak kiirtásáért. De nem csak ezek a gombák okozhatnak problémát négylábú társainknak. Néhány közkedvelt sajtkülönlegességen úgynevezett nemespenész található, ezek általában a Penicilliumok. A legtöbb önmagában nem mérgező a kutyára, ennek ellenére nem ajánlják a fogyasztásukat. (Ilyen például a camambert, ami magas zsírtartalma miatt szintén nem ajánlott.) Emellett, ha nem megfelelően voltak tárolva, melléktermékként termelhetnek mikotoxint is, amely szintén problémát okozhat.

A szemétben és a komposztban növekvő penészgombák jelentik azonban a legnagyobb veszélyt. Az ilyen gombák által termelt toxinok közé tartoznak a Peniterm A és a Peniterm E. Ám a kék sajt előállításához használt nemespenész (Penicillium roqueforti) mikotoxinja (Roquefortin C) sem biztonságos a kutyák számára. Ezek gátolják a központi idegrendszer szinapszisai közötti kommunikációt az idegsejtek neurotranszmitter termelésének akadályozásával, így a mérgezés gyakori tünetei a hányás, a túlzott nyáltermelés, a szemhéj rángása, a megemelkedett testhőmérséklet, a koordinációs zavarok, a heves szívverés, a remegés és akár a rohamok is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Meglehet, hogy ezek a tünetek a fogyasztástól számított pár órától egészen 5-10 órán át nem mutatkoznak. Komolyabb szövődménye lehet enyhébb eseteknek, hogy a kezdeti hányás következtében az eb tüdőgyulladást is kap a belélegzett gyomortartalom miatt. Erősebb mérgezéseknél a remegés és az esetlenség akár évekig is megmaradhat. Ezen okokból érdemes akkor is orvoshoz vinni az ebet, ha csak gyanakszunk ilyen típusú mérgezésre.

A mennyiség is lényeges

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb mérgező anyag esetében a mennyiség nagyon sokat számít. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy minden, amit megemlítettünk méregnek fogható fel, amikor kutyánkról van szó, hiszen viszonylag kis mennyiségben is kárt tudnak okozni. A mottó legyen még a biztonságosan adható emberi élelmiszerek tekintetében is a moderáció. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy miből és mennyit fogyasztott a kutyánk, így ha esetleg bajba kerül, akkor pontos információt tudunk adni az állatorvosunknak.

A jó idő közeledtével a közös sütögetések újra gyakori hétvégi programmá válnak, így előkerülnek a grillételek is. Ebben a cikkünkben felsorolunk néhány gyakori grillezhető finomságot, amiből sajnos kedvencünk nem kaphat.

camambert csokoládé csokoládét evett a kutyám kék sajt mennyiség mérgezés penész penészgomba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink