hirdetés

Ezek a leggyakoribb kutyasérülések: így kezeld őket

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 18 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Szőrös barátaink rengeteg örömet szereznek nekünk, de sok aggodalmat is okoznak, amikor egy sérülés miatt állatorvoshoz kell rohannunk velük. Mert bár felelős gazdiként mindent megteszünk annak érdekében, hogy kedvenceink biztonságban legyenek, időnként történhetnek balesetek.

hirdetés

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ebeknél előforduló betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb. Balesetek azonban bármikor történhetnek, ezért nem árt, ha ezekre is felkészülünk. Íme a leggyakoribb kutyasérülések, amelyeket kedvenceink elszenvedhetnek. Ha megelőzni nem is tudjuk őket, gyorsan reagálhatunk rájuk.

Egy ártatlannak tűnő faág is lehet veszedelmes

Vágás

Különösen az aktív életet élő kutyák esetében gyakori sérülés a vágás. A bokrok között szaladgálva egy kiálló faág, vagy szökős ebeknél a kerítés könnyen felsértheti a bőrt. A vágások szerencsére az esetek nagy részében nem mélyek, így a seb tisztítása és megfelelő gondozása mellett kicsi a veszélye annak, hogy súlyosabb gondok alakuljanak ki.

Egy kezeletlen seb azonban hamar elfertőződhet, ezért fontos, hogy ha úgy látod, kedvenced sántít vagy egyéb, sérülésre utaló jelet mutat, ellenőrizd a fájdalmas testrészt, és feltétlenül konzultálj állatorvossal.

Sérült karom

Bármilyen odafigyeléssel is ápold kedvenced körmét, egy rossz mozdulat okozhatja a karom törését. Mivel a sérülés súlyosságától függően akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, a kezelést mindig bízd szakemberre. A vágáshoz hasonlóan ugyanis egy begyulladt, fertőzött seb fájdalmat okozhat és komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Harapás

A túlzott lelkesedéssel játszadozó és egymást harapdáló kutyák akaratlanul is eldurvulhatnak, de egy kóbor, önvédelemből támadó macska is okozhat sérülést. Ez utóbbi esetében különösen fontos a seb szakszerű ellátása, mivel a macskák szájában élő baktériumok általában fertőzést idéznek elő.

A harapás esetében fontos még megjegyezni, hogy mivel jelenleg hazánkban is egyre égetőbb probléma a veszettség terjedése, az ilyen jellegű sérüléseket minden esetben látnia kell állatorvosnak – még úgy is, hogy a veszettség elleni oltás kötelező.

A játék hevében történhetnek balesetek

Szaruhártya sérülése

Kirándulások, séták során a kutyák előszeretettel indulnak felfedezőútra bokrok közé. Ilyenkor a szemüket könnyen megsérthetik az ágak és levelek. A szaruhártya sérülését azonnal észrevehetjük, hiszen a kutya könnyezik, kacsintgat – láthatóan irritált a szeme.

Bár a szaruhártya kisebb sérülései általában gyorsan gyógyulnak, ha úgy látjuk, hogy a kedvencünk még órák elteltével is problémákkal küzd, vigyük el állatorvoshoz a tartós károsodás megelőzése érdekében.

Ficam és húzódás

A nagyon aktív kutyák lába sport vagy játék közben kificamodhat, meghúzódhat. Szerencsére az esetek döntő többségében egyik sérülés sem súlyos, de sajnos igen fájdalmas az állatnak. Ugyanakkor nagyobb balesetek okozhatnak szalagszakadást, amelynek gyógyulásához sebészeti beavatkozás is szükséges lehet. Éppen ezért fontos, hogy ilyen esetekben is mindig lássa orvos az állatot.

A boldog rohangálás néha nem várt következménnyel jár

Fogtörés

A kutyák mindent és bármit megrágnak – ez azonban végződhet balesettel. Egy keményebb faág vagy akár játék rágcsálása közben letörhet az állat foga. Ez különösen idősebb korban vagy elhanyagolt szájhigiéné esetében gyakori. Fogproblémákkal minden esetben forduljunk állatorvoshoz.

Egyetlen gazdi sem élvezi a sérülésekkel járó aggodalmat – és állatorvosi költséget –, de fontos, hogy soha ne próbáljuk házi praktikákkal megoldani a felmerülő gondokat. Amit tehetünk, az a lehetséges balesetek előfordulásának minimalizálása: tartsuk a kutyát biztonságos környezetben, mindig figyeljük őt játék közben és ne engedjük póráz nélkül kóricálni.

Tudtad? Egy nagyobb esés következtében a kutyák is kaphatnak agyrázkódást. Ebből a cikkünkből minden fontos információt és teendőt megtudhatsz.

ficam harapás leszakadt karom sérülés szalagszakadás vágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink