hirdetés

Miért kaparja a kutya füvet ürítés után? Nem csak azt jelzi vele, hogy ez az ő területe!

László Enikő

2022. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kiengeded kutyádat, hogy elintézze a dolgát, és észreveszed, hogy füvet, homokot és koszt rugdos, miután végzett, azt gondolhatod, hogy ez a viselkedés csak egy módja annak, hogy tisztán tartsa a területet. Valójában ez egy biztonsági mechanizmus, és fontos része annak, ahogyan fajtársaival kommunikál.

hirdetés

Ha azt veszed észre, hogy kutyád eszeveszetten kaparja a földet, vagy törmeléket rúg maga mögött, az általában a terület megjelölésére szolgál. Bár előfordulhat, hogy nem mindig teszi ezt kedvenced, de a legtöbb kutya gyakran csinálja. Ugyanis testükben létrejön egy fontos kémiai reakció, amely lehetővé teszi számukra, hogy kommunikáljanak más ebekkel.

A kutyák sajátos névjegye

A kutyák mancsában mirigyek találhatók, amelyek feromonokat szabadítanak fel. Ezek társadalmi interakciót váltanak ki más ebekkel. A kutyák lábából származó feromonok tovább tartanak, mint a vizelet vagy a széklet szaga, így hatékonyabb kommunikációs eszköznek bizonyulnak.

Ha valaha megszagoltad kutyád mancsát, sajátos szagot érezhettél, ami nem mindig annak egyértelmű jele, hogy fürdetésre vagy ápolásra van szüksége. Valószínű, hogy az eb a közelmúltban serkentette a talppárnákat, hogy termeljenek feromonokat, és terjesszék „illatukat”. Ezek a kémiai reakciók a kutyák számára olyan hatásosak, mintha egy névjegykártyát hagynának ürítésük helye mellett.

A tappancsok különleges feromonokat árasztanak magukból.

Ez a viselkedés több ezer évre nyúlik vissza, amikor a kutyák elődei vadon éltek, és felelősek voltak a zsákmányukért. Mások jelenlétében az akciót védekezési módszerként alkalmazták.

Kedvenced nem a pázsitot próbálja tönkretenni, hanem egyszerűen tudatja más kutyákkal, hogy ő itt járt. De ez nem mindig figyelmeztetés a „hátrálásra”. Ez a kommunikációs forma azt is lehetővé teszi számukra, hogy figyelmeztessék a többi kutyát, hogy nincs jelen veszély a területen. Ha egy másik eb jön a közelébe, azonnal tudni fogja, hogy egy másik, azonos fajhoz tartozó állat van a közelben. Ha a kutyafuttatóba tett látogatások során más ebek veszik körül négylábú barátodat, normális, hogy ez a művelet gyakrabban fordul elő. Ilyenkor az is megesik, hogy egy ideig elkerülik kedvencedet más ebek.

Amikor a kaparás problémává válik

A kutyák ösztönösen kapargatják ürítés után a füvet, de gyakran más felületeken is végrehajtják ezt a viselkedést, például konyhai csempén, betonon, a nappali szőnyegén vagy a kanapén. Ez nem csak a tulajdonodban okozhat kárt, de különösen ártalmas lehet a kutyára nézve, ha ismétlődően durva felületen végzi. Ha megfigyelted, hogy kedvenced rendszeresen kapar, érdemes átnézned mancsait, sérülések után kutatva. A talppárnák megsérülhetnek és megrepedhetnek vagy vérezhetnek. Egyes balzsamok és krémek segíthetnek a sebes mancsoknak.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy mikor válik agresszívvé vagy a szorongás jelévé a viselkedés. Ha kedvenced gyakrabban kezdett el kaparni a füvön, gondolj mindenre, ami hozzájárulhat a viselkedéséhez. Ez lehet egy új eb az otthonotokban, egy új környékbeli kutya, vagy kedvenced aggódik valami más miatt, ami a közelmúltban megváltozott a mindennapjaiban. Ebben az esetben kérd szakértő segítségét!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

kaparás kaparja a füvet kommunikáció kutya viselkedése miért miért kapar a kutya a lakásban ürítés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink