hirdetés

Különleges yorkshire terrier fazonok: neked melyik stílus a kedvenced?

László Enikő

2021. október 11

A yorkshire terrier különleges, hosszú, selymes bundájáról ismert. Ám a hobbikutyaként tartott yorkie-k esetében a lobogó szőrzet kevésbé praktikus választás. Mutatjuk, milyen fazonokat vágathatsz kedvencednek.

hirdetés

A yorkshire terrier megjelenéséről mindenki fejében él egy kép, egy selymes, hosszú szőrű, masnis kutyáról. Ám manapság egyre kevesebben választják ezt a stílust, leginkább praktikus okokból. A hosszú szőrzetbe ugyanis könnyen beleakad a gaz és az egyéb nemkívánatos dolgok a szabadból. Könnyen koszolódik, gubancolódik. Akinek van türelme és persze ideje, az szívesen választja ezt a verziót, de leggyakrabban ez a kiállítási egyedeknél fordul elő. Egy felmérés szerint a yorkie-gazdák 54%-a rövid fazonra vágatja kedvencét, 35% közepesen hosszún tartja a szőrt, teljesen hosszúra pedig csak 11% hagyja.

A kiállításokra szánt yorkie-k szőrét a tenyésztők olajos rizspapírba tekerik, hogy megóvják, illetve megőrizzék annak fényességét.

Olyan a szőre, mint az emberi haj

A yorkie-k szőre olyan, mint az emberi haj, nem tipikus kutyaszőr. Éppen ezért tartják hipoallergénnek, hiszen rendkívül minimálisan vedlik. Bizony, a yorkie is vedlik, ahogyan minden kutya. Csak olyan kis mértékben, hogy szinte észrevehetetlen. A fejükön lévő szőrzetet sokan masnikkal, csatokkal díszítik, hogy ne lógjon az eb szemébe vagy éppen táljába, amikor eszik.

Milyen fazonok közül választhatsz?

A hosszúra hagyott szőrzet a yorkie-k egyik védjegye. Ez a változat rendszeres fésülést és gondozást igényel, hobbikutyák esetében kevésbé praktikus. Viszont ezzel a fazonnal ismerkedhetünk meg leginkább a yorkie-k selymességével. A fejtetőn lévő szőrzetet lógva is hagyhatod, de masnival vagy csattal is rögzítheted. Egyesek be is fonják az eb „haját”. Ha ezt a megoldást választod, ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros a copf.

Az úgynevezett schnauzer fazon, amikor a bundát schnauzer stílusúra nyírják. Azaz a szakállat, a szemöldök- és a fülszőrzetet hosszúra hagyják, ezzel schnauzeres külsőt kölcsönözve a yorkie-nak.

Az alábbi videóban látható, hogyan is néz ez ki:

A középhosszú fazon lényege, hogy a kutya hátán rövid a szőr, azonban a végtagokon, illetve a hason szoknyaként meg van hagyva hosszabbra. Ilyenkor a fejtetőn is kicsivel hosszabb a szőr (de lehet rövid is), ami szintén csattal, hajgumival vagy masnival copfba fogható. Az úgynevezett westie cut, azaz a westie vágás is hasonló ehhez, ám ilyenkor a képen láthatónál valamivel hosszabbra van hagyva a fej szőrzete, egyfajta keretet adva az arcnak.

A nyári hónapokban sokan választanak rövid fazont. Ilyenkor sok yorkie bundája rövid, beleértve a végtagokon és a fejen lévő szőrzetet is. Könnyen kezelhető, nem akad bele annyi toklász, hamar észrevehető a kullancs, fürdés esetén pedig gyorsan meg is szárad. Nyárra ideális választás!

Az utóbbi időben elterjedt fazon, amikor az eb fülénél lévő szőrzet hosszúra van meghagyva, a pofa körül azonban rövidre. A test többi részén általában szintén rövid a szőr, a végtagokon és a farkon zászlószerűen hosszabb. A yorkie-k viszonylag nagy fülükről is híresek, sok gazda imádja ezt bennük, ezért a kozmetikázás során is szeretné kiemelni az adottságot.

A yorkie-k bundája sokféleképpen variálható.

Az egyik szintén egyszerű módszer, amikor a kutya szőre szinte mindenhol rövidre van nyírva, a lábakon és a faroknál valamivel hosszabbra. A szőr a fejtetőn is rövidebb, így nem is kell copfozni. A fejszőrzetet gyakran nyírják kör alakra, ezzel kerekdedebb fejet adva a yorkie-nak. Ez az úgynevezett Teddy bear cut, azaz a Teddy maci fazon, hiszen kissé mackós kinézetet kölcsönöz az ebnek. Sokan kedvelik ezt, hiszen jól kiemeli a yorkshire terrier kedves megjelenését, és könnyen karbantartható.

Egy másik, manapság népszerű fazon, amikor a yorkie-k hátán mintákat, vonalakat formáznak géppel. Ezeket olykor bundára (öntapadós módszerrel, nem ragasztóval!) ragasztható glitterekkel, kövekkel is díszítik.

A kutyák szőrzetének gondos ápolása egyáltalán nem újkeletű úri huncutság. Dr. Kelényi Imre a Zoologiai Lapok 1899-es 6-7. számában részletesen leírta, hogyan kell a yorkshire terriert gondozni.

„A gyakori fésülés hosszú szőrű kutyáknál egyáltalában nem tanácsos, mivel a fésű huzásánál sok egészséges szőr is kihull és a bőr igen nagy ingernek van kitéve; ennek szőr- és bőrbetegség a következménye, a minek előjele a kutya gyakori vakaródzása. Ha a kutya egy­szer alaposan ki van fésülve, akkor elég neki az egyszerű kefélés és olyan helyeken, hol a szőr összecsomósodik elég ha gondosan ujjaink­kal kiválasztjuk a csomókat. Ilyen módon lehet a Yorkshire, King Charles és Máltái kutya­fajokat jó állapotban tartani. Épen úgy a fürösztés és mosásnál a leggondosabb figyelmet kell, hogy fordítsuk és főleg az erős maró szappanok használatát kerüljük, miből kifolyólag is nem mulasztjuk el újból is eléggé ajánlani a Spratt-féle kutyaszappant, mely megtartja a szőr fényét s puhaságát és elűz mindenféle élősdieket.”

Dr. Kelényi Imre további tanácsokat is írt a yorkie-gazdáknak (például azt is megosztja az olvasókkal, hogy miért ajánlott zoknit húzni a lábukra), erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A fenti idézethez az Arcanum Digitális Tudástára nyújtott segítséget.

(Képek: Getty Images Hungary)

bunda kozmetika szőr nyírása yorkshire terrier yorkshire terrier fazonok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink