hirdetés

Valóban léteznek fajták, akik nem vedlenek? A leggyakoribb tévhitek a kutyák ápolásáról

László Enikő

2022. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Számos mítosz él a köztudatban a kutyák ápolásával kapcsolatban. Utánajártunk, van-e ezeknek valóságalapjuk!

hirdetés

A kutyák megfelelő ápolására egyre több gazdi fordít gondos figyelmet. Míg egyes fajták valóban nem igényelnek gyakori kozmetikázást, más ebeknél ez elkerülhetetlen. Ilyenek például azok a fajták, akiknek bundája folyamatosan nő. Megfelelő ápolás nélkül bőrbetegségek, gyulladások is kialakulhatnak, extrém esetben pedig még a mozgásában is korlátozhatja az állatot a hatalmas bunda. A következőkben a kutyák ápolásával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket mutatjuk be és oszlatjuk el.

Minden kutyát lehet géppel nyírni

Számos kutyafajtát nem ajánlott géppel nyírni, ugyanis bundájuk valószínűleg sohasem fog eredeti formájában visszanőni. Többek között a dupla szőrrétegű ebek esetében lehet kifejezetten veszélyes a bunda nyírása, borotválása. Hiszen például a melegben pont az aljszőrzet az, ami megvédi az ebet a nap sugaraitól.

Vannak kutyák, akik nem vedlenek

A rövid szőrű kutyákról egyesek úgy tartják, nem vedlenek, csak a hosszú szőrűek. Nos, ez egyáltalán nem igaz, ugyanis például egy rövidszőrű magyar vizsla hullajtja szőrét, ellenben egy yorkshire terrier nem, legalábbis nem a tipikus értelemben.

A hipoallergénnek titulált ebek is hullajtják a szőrüket, csak nagyon csekély, szinte észrevehetetlen mértékben. Teljesen hipoallergén kutya nem létezik, hiszen a reakciót nem feltétlen a szőr, hanem a nyálban és apró bőrrészecskékben található fehérjék, illetve a vizelet is okozhatja. Mivel az ebek gyakran nyalogatják magukat, ezzel átviszik az allergént bundájukra is. Tehát nem biztos, hogy egy szőrzetét nem vagy csak igen kis mértékben hullajtó eb nem vált ki túlzott immunműködést az emberben.

A pulik megvakulhatnak, ha levágják szemük elől a szőrt

Pontosan senki sem tudja, honnan ered az a mítosz, hogy ha a pulik szeme elől levágják a szőrt, megvakulhatnak. Fontos, hogy ne hirtelen, sokkal inkább fokozatosan távolítsák el a tincseket a puli és hozzá hasonló fajták szeme elől, hogy ne azonnal érje őket sok fény, de az állítás valójában egy tévhit, nem vakulnak meg ettől.

Egyes fajtáknak sosincs szüksége kozmetikázásra

Habár valóban vannak olyan kutyák, akiknek ápolása nem okoz gondot, nem kell nyírni szőrüket, azért időnként minden ebnek szüksége van egy kis otthoni kozmetikára. A szőrtelen egyedeken kívül minden kutya bundáját érdemes időnként gondozni, még ha csak ez annyiból is áll, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítják egy kefe segítségével. Emellett minden kutyánál érdemes rendszeresen tisztítani a szemeket, füleket. Nem csupán a tisztaság miatt, hanem azért is, hogy megbizonyosodj, nincs-e bennük valami, nem alakult-e ki gyulladás vagy valamilyen más probléma.

A kutyák karmát nem kell vágni

Nos, egyes ebek karma valóban magától kopik, így nem kell vágni, de nem mindenkié. Azok a kutyák, akik kevés időt töltenek a természetben vagy éppen betonon, aszfalton, kevésbé koptatják karmaikat. Nekik ezért szükségük van arra, hogy levágják karmukat. Ellenkező esetben fájdalmas lehet számukra a járás, túlságosan csúszni fognak mancsaik, illetve a hosszú karmok könnyen beleakadhatnak valamibe, ami igen nagy fájdalommal járhat. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan vághatod le otthon szakszerűen kedvenced karmait.

Az alábbi videóban pedig kutyakozmetikus mutatja meg a helyes technikát:

Nem feltétlen kell kutyasampon

Nem véletlenül gyártanak kutyák részére sampont. Az embereknek szánt termékekben olyan összetevők lehetnek, amik nem alkalmasak az ebek tisztítására. Száríthatják bőrüket, szőrüket, és akár érzékenyek is lehetnek rájuk, amitől gyulladás vagy vakarózás léphet fel. Mindig kifejezetten kutyák számára gyártott termékeket használj kedvenceden. Inspirációhoz térj be webshopunkba, ahol természetes összetevőjű, káros anyagoktól mentes, bőrbarát samponokat és szőrápolókat találsz kedvencednek!

A fürdetés nem egészséges

Kutyádat időnként kifejezetten ajánlott megfürdetni, ugyanis akár bőrbetegségek is kialakulhatnak, ha az eb bundája nem tiszta. Nincs általános szabály arra vonatkozóan, milyen időközönként kell ezt megtenni. Fajtától, életviteltől is függ, hiszen értelemszerűen egy gyakran a sárban hempergő állatnak több alkalommal lesz szüksége alapos mosdatásra. A fürdés közben mindenképp kutyabarát, lehetőleg természetes összetevőjű termékeket használj, amik ápolják kedvenced bőrét és szőrét. Ha pedig nincs kedved mindig vizesnek lenni, jó megoldás lehet egy kifejezetten ebeknek készült száraz sampon. Nem mellesleg biztosan te is jobban szereted, ha egy tiszta kutya fekszik az ágyadban vagy a kanapén.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

karomvágás kozmetika kutya ápolása kutya fürdetése kutyás tévhitek szőrnyírás tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink