hirdetés

Lépni is alig bírt: hatalmas szőrpáncéltól szabadították meg az állatvédők Burkust

László Enikő

2021. december 18 - Kép: Facebook – Aprajafalva Yorki Rescue

A kutyák bundája minden esetben gondozást igényel. De különösen azoknál a fajtáknál, akiknek szőre folyamatosan nő. Esetükben a hatalmas, elhanyagolt bunda súlyos problémát is okozhat.

hirdetés

Burkus korábbi életéről nem sokat tudni, de annyi biztos, hogy a kistestű kan kutyával korábbi gazdája nem foglalkozhatott. A hányatott sorsú öleb december 8-án került az Aprajafalva Yorki Rescue gondozásába. A félénk kiskutyát Burkusnak nevezték el, és még aznap éjszaka nekiláttak kozmetikázásának, ugyanis az eb szinte menni is alig bírt a hatalmas szőrpáncéljával.

Testtömegének egyharmadát cipelte a kiskutya

A kutyát a hatalmas bundájával nem tudták megmérni, így eleinte rejtély volt, mennyi súlyt kellett ki tudja mennyi ideig cipelnie. Erre csak akkor került sor, amikor az összefilcesedett csomóktól végre megszabadították Burkust. Az eb páncélja nélkül 9 kilogrammot nyomott, ezután mérlegre tették levágott szőrét. Szinte hihetetlen, de a kutya testtömegének egyharmadát, 3,33 kilogrammot cipelt. Ez egy ilyen kicsi állat esetében hatalmas terhet jelent, nem csoda, hogy alig tudott járni.

Burkus a bundájával:

Burkus kozmetikázása két részletben történt, hiszen először is a hónapok során összeállt szőrcsomókat távolították el, de ezután az állatvédők úgy döntöttek, inkább hagyják éjszakára pihenni a kiskutyát. Másnap Burkus igazi királyfivá változott az alapos fürdetés után.

Kiderült, hogy valóban egy királyfi lakozott a koszos szőrtömeg alatt, és Burkus már megkönnyebbülten keresheti jövőbeli gazdáját. Gondozói úgy jellemzik: kilenc kilónyi báj és kedvesség, és egy icipici félénkség. Szerintük a kiskutya hamarosan jobban meg fog nyílni, és dolgoznak azon, hogy a félénksége is alábbhagyjon.

Burkus a hatalmas bunda nélkül:

Sajnos nem ritka az ilyen eset

Korábban már beszámoltunk egy si-curól, aki világszerte ismert lett azért, mert majdnem 3 kilogrammnyi összetapadt szőrrel élte életét. A kóbor kiskutyát a Missouri állambeli Kansas Cityben találták. A KC Pet Project állatmenhely vette szárnyai alá, ahol mérlegre is állították, ami 9 kilogrammot mutatott. A koszos bunda eltávolítása két órát vett igénybe, és kiderült, hogy a levágott szőrcsomók majdnem a kutya teljes testsúlyának felét, azaz 3 kg-ot nyomtak. A kiskutya a Simon nevet kapta, és már boldogan éli életét új családjával.

Nemrégiben egy dél-kaliforniai kórház udvarán láttak az ott dolgozók egy különös lényt. Sejtették, hogy a hatalmas szőrcsomó valahol egy kutyát rejthet, és igazuk is lett. Az orvosok és önkéntesek teljesen elborzadtak a látványtól. Az eb azonnali ellátásra szorult, így sürgősen neki kellett állni a bunda eltávolításának. A levágott szőrcsomók két nagyméretű kukászsákot töltöttek meg, és 15 kilogrammot nyomtak. Az önkéntesek és az orvosok azt mondták, még soha nem láttak ilyet korábban. Valószínűleg az eb egy évig volt teljesen elhanyagolva, így kerülhetett ilyen borzasztó állapotba bundája.

állatvédelem állatvédők ápolás bunda elhanyagolt kutya kozmetika kutyakozmetika sok szőr szőr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!