hirdetés

Színváltó kutyák: érdekes, de veszélytelen állapot a vitiligo

Buzgó Csilla

2021. április 18

Egyesek szerint nem esztétikus, mások viszont úgy vélik, az ezzel a rendellenességgel élő emberek és állatok különlegesek, gyönyörűek. Mi áll a vitiligo hátterében?

hirdetés

A vitiligo, magyarul szerzett pigmenthiány, foltos festékhiány, vagy bőrfestékhiány egy olyan betegség, mely során a bőr természetes pigmentjei a melanociták, azaz a festéksejtek működésképtelenségéből kifolyólag hiányoznak. Ezen sejtek határozzák meg a bőr és a szőr színét is.

Ez a dermatológiai zavar lassan növekvő, szabálytalan foltokban jelentkezik. Okát az orvosok is csak találgatják, de az biztos, hogy többnyire genetikai vagy autoimmun eredetű. Utóbbi esetben a kutya szervezete antitesteket termel a melanociták ellen, melyek így elpusztulnak, vagy elvesztik pigmenttermelő képességüket.

Részleges festékhiányt okozhat még gombás fertőzés vagy toxikus vegyi anyaggal való érintkezés, de mivel az ily módon létrejövő foltok egy helyen maradnak, nem terjednek, ezek az esetek nem sorolhatóak a klasszikus vitiligo kategóriájába.

Egyes kutatások szerint a stressz kiemelt szerepet játszik a bőrfestékhiány létrejöttében. Ha a kutyát valaha komoly sokkhatás érte, vagy hosszú ideig élt bántalmazó környezetben, meglehet, hogy emiatt alakul ki nála ez a betegség.

Ehhez kapcsolódik az az elképzelés, mely szerint az abnormálisan működő idegsejtek olyan toxikus anyagokat termelnek, amelyek károsítják a melanocitákat, így azok mondhatni, mérgezésben pusztulnak el.

A kutyák és a vitiligo

A foltos pigmenthiány kétféleképpen jelentkezhet ebeknél: egész testre kiterjedő formában, és csak az orron. A fokozatosan megjelenő pacák általában itt és a szemkörnyéken alakulnak ki először. Az alábbi fajták fokozottan hajlamosak lehetnek erre a betegségre:

White Eyed Rowdy, az egyik leghíresebb vitiligós kutya

Panasszal nem jár, de vigyázni kell vele

Fontos leszögezni, hogy ez a rendellenesség nem ragályos, tehát ha kutyád vitiligós, a többi gazdinak a futtatóban nem kell attól tartania, hogy elkapják tőle az ő kedvenceik. A vitiligo nem fáj az állatnak, bár az orvosok óva intik az érintetteket a hosszas napfürdőzéstől a déli órákban. A fehér foltokkal tarkított bőrrészek ugyanis hajlamosak a leégésre, így a bőrrákra is, tehát napvédő krém használata a szőrrel nem fedett világos foltokra erősen ajánlott.

Kezelhető-e a vitiligo kutyáknál?

A tudomány jelenlegi állása szerint a vitiligo gyógyíthatatlan, legfeljebb állapotfenntartó kezelésekkel lehet rajta valamennyit segíteni.

Egyes állatorvosok azt javasolják, hogy mértékkel, de érdemes rendszeresen napra vinni az állatot, mert így talán működésre bírhatjátok a gyengébb melanocitákat, illetve támogathatjátok az újak létrejöttét. Mások étrendbeli változtatásokat ajánlanak, például omega-3 zsírsavakban és C-vitaminban bővelkedő diétát. Ugyan C-vitamint az ebek szervezete magától is előállít, ilyenkor indokolt lehet a napi mennyiség növelése.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook – White Eyed Rowdy, Dogs with Vitiligo)

bőrbetegség foltos kutya pigmenthiány kutyáknál vitiligo kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!