hirdetés

Miért ül a kutyád féloldalasan? Aranyos jelenség, de betegségre is utalhat

László Enikő

2021. szeptember 20

A féloldalasan ülő kutyák igen kedves látványt nyújtanak, és sokak arcára csalnak mosolyt. Ám ha felnőtt kedvenced gyakran ül ilyen pozícióban, az problémára is utalhat.

hirdetés

Míg kölyökkorban az úgynevezett puppy sitting, azaz kölyökkutya-ülés normális, gyakori jelenség, később már egészségügyi problémát is jelezhet. Fontos, hogy a különleges pózt ne jutalmazzuk dicsérettel, hiszen felnőtt korban ez nem feltétlen kényelmes kedvenced számára.

A lusta kutya-póz.

A kölyökkutya póz

Fiatal korban az ebek gyakran ülnek féloldalasan. Ennek a póznak a jellegzetessége, hogy ilyenkor a kutyák egyik, esetleg mindkét hátsó lábukat oldalirányba kinyújtják, így nem teljesen a fenekükön ülnek, inkább csípőjük egyik oldalán. Ekkor még igen hajlékonyak, csontjaik puhábbak és ennek okán kevésbé tudják mozgásukat, pozícióikat koordinálni. Ezért fordulhat elő, hogy számukra így kényelmes az ülés. Felnőtt korára ezt a szokást a legtöbb eb kinövi, hiszen már nem olyan lazák az ízületeik, és kényelmetlen lehet a pozíció.

Habár igen szívet melengető látvány egy féloldalasan ülő kiskutya, fontos, hogy ne jutalmazzuk emiatt, hogy ne rögződjön be nála a rossz szokás. A szakértők szerint a póz nem okoz diszpláziát vagy gerincbántalmakat, és kölyökkorban teljesen normális, később azonban semmiképp sem egészséges kedvenced számára. Ezért érdemes arra buzdítani, trenírozni, hogy a megfelelő pozícióban üljön, és ezért kapjon jutalmat.

Féloldalas ülés felnőtt korban

Ha kedvenced felnőtt korában ül féloldalasan, azt már nem puppy sittingnek, hanem lazy dog sittingnek (lusta kutya póz) vagy frog sittingnek (békaülés) szokták nevezni. Természetesen, ha kutyád csak néha ül így, nem feltétlen kell a legrosszabbra következtetni. Oka lehet kölyökkori berögződés vagy csak az is, hogy neki ez épp kényelmes. Amennyiben kedvenced gyakran ül így, érdemes átgondolnod, nincs-e valamilyen problémája, ami okozhatja a furcsa viselkedést. Ugyanis egy felnőtt kutya számára a leginkább komfortos ülési forma az, amit a legtöbb eb esetében láthatunk. Fenék a földön, térdek a test mellett szorosan, mellső lábak elöl. Számukra ez a leghatékonyabb ülési forma, hiszen ebből a legegyszerűbb, legkényelmesebb felállni. Fontos megemlíteni, hogy tévhit, hogy egyes fajták alkatukból adódóan féloldalasan ülnek.

A kutyák számára legfontosabb ülési pozíció a képen látható.

Csípőízületi diszplázia

Az egyik leggyakoribb egészségügyi ok, ami miatt így ülhet egy kutya, a diszplázia. Ez egy örökletes vagy a nem megfelelő táplálás, mozgás okán kialakuló betegség, ami súlyos mozgászavarokat okoz. Főleg nagytestű kutyáknál alakul ki, de kisebb társaik esetében is előfordulhat. Kedvenced azért ülhet így, mert fájdalmat vagy kellemetlenséget érez. A féloldalas ülés miatt nem alakul ki diszplázia, sokkal inkább ez annak egy látható tünete, intő jele.

Patellaficam

A térdkalácsficam a kistestű kutyáknál gyakori betegség. Örökletes módon, de trauma, baleset által is kialakulhat. Mozgás közben a térdkalács kificamodik helyéről, ez okozza a három lábon ugrálást, egy idő után pedig visszaugrik, amikor az izomzat ellazul. A problémát minél előbb kezelni kell, hiszen ha súlyosbodik, az állat mozgása jelentős mértékben korlátozódik, életminősége kifejezetten romlik. A patellás kutyák gyakran ülnek féloldalasan, ezért fontos, hogy ezt is vedd számításba, ha észreveszed kedvencednél a furcsa póz gyakori megjelenését.

Patella műtét után.

Milyen betegségeket jelezhet még?

A gerinc- és ízületi problémák, reuma (főleg idős korban) is okozhatja a féloldalas ülést. Súlyos balesetek (például autógázolás) után is gyakran ülnek így kutyák. De az is előfordulhat, hogy a fájdalom, kellemetlenség forrását a hátsó tájékon kell keresni. A halott farok szindrómával küzdő kutyák esetében is előfordulhat, hogy az ebek oldalasan ülnek. A férgek erős diszkomfortérzetet adhatnak az eb fenekének, így nem szívesen ül rá. Emellett persze a problémát minél előbb kezelni kell, hiszen akár végzetes is lehet. A bűzmirigy begyulladása szintén okozhat nagyfokú kellemetlenséget a hátsó tájékon, így ez is kiválthatja a féloldalas ülést.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei diszplázia féloldalas ülés kutya betegségei patellaficam ülés jelentése ülés pozíció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!