hirdetés

Miért válogatósak a mopszok? Genetikai okok állnak a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben mopszod van, biztosan tapasztaltad már, hogy annak ellenére, hogy meglehetősen kiadós étvággyal rendelkeznek, mégis megdöbbentően válogatósak tudnak lenni. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon van-e egészségügyi oka a jelenségnek?

hirdetés

Az étkezési nehézségek gyakoriak a lapos arcú fajtáknál, akik Kleefstra-szindrómában szenvednek, ezt egyfajta obstruktív légúti betegség, ami az az arc/ vagy a koponya tenyésztéssel összefüggő rövidülése. Ezt a jelenség a légutak elzáródását eredményezi. A tudomány jelenleg huszonnégy kutyafajtát tart számon, akik Kleefstra-szindróma szindrómában szenvednek, köztük van a francia bulldog, a boxer és a mopsz.

Tudományos okok a mopszok válogatósságának hátterében

A Cambridge-i Egyetem kutatása szerint a mopszoknak megnyúlt szájpadlásuk és aránytalan garatredőjük van. Ez elzárja az állatok légutait, légzési és nyelési nehézségeket okoz. Így előfordulhat, hogy visszaöklendezik az elfogyasztott táplálékot. Ezenkívül nagyon jellemző rájuk, hogy rágás nélkül nyelnek, amitől megbetegedhetnek vagy akár félrenyelés következtében meg is fulladhatnak. Egy másik gyakori ok a fogászati ​​problémák jelensége. Rövidített állkapcsuk és 42 foguk eredményeként a a fogágybetegségek gyakoriak köztük, amitől szintén nem jön meg a kedvük a táplálkozáshoz. Étvágytalanságot okozhat még az enyhe allergiától kezdve a rákig tulajdonképpen bármi. Természetesen az is előfordulhat, hogy a kutya csak szimplán válogatós, ebben az esetben előfordulhat, hogy módosítani szükséges az étrendjét, ehhez érdemes szakember segítségét kérned.

Mivel etethetem a válogatós mopszomat?

Nehéz lehet kiválasztani a megfelelő ételt egy étkezési problémákkal küzdő állat számára. De mindenképpen érdemes olyan kiváló minőségű, kistestű kutyák számára kialakított kutyaeledelt választani, amelyben a leginkább domináns táplálék a fehérje, például csirke-, bárány- vagy marhahús. Fontos tudni, hogy az adott fajtának annyi egészségügyi problémája lehet a szelektív tenyésztés miatt, hogy egyes cégek kifejezetten mopszoknak készült kutyaeledelt fejlesztettek ki. Így javasolt a speciális táplálás, ehhez érdemes állatorvosod véleményét is kikérned.

A cukorbeteg kutyák gyakran túlsúlyosak.

A házi étkeztetés alternatíva-e a mopszok esetében?

Egyre elterjedtebb az otthon elkészített táplálékok adása az eb számára, ám mopszoknál ez nem feltétlen ajánlott. Ugyanis a fajta esetében kifejezetten kell ügyelni arra, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben rendkívül gazdag tápot egyenek. Ezt meglehetősen nehéz otthon összeállítani. Amennyiben a te mopszod is válogatós, akkor elsősorban érdemes az egészségügyi problémákat kiszűrni. Amennyiben ezek nem állnak fent, akkor az étrend megváltoztatása vagy a specifikus táp megtalálása lesz a megoldás.

étkezési nehézségek kutya etetése mopsz táplálkozás válogatós kutya válogatós mopsz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink