hirdetés

Mintha a Star Warsból lépett volna ki ez a mentett kutyus: nem véletlenül kapta a Chewie nevet

Molnár Enikő

2023. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatmentéssel foglalkozók nap mint nap újabb kihívásokkal találják szembe magukat. Az érzelmek teljes skáláját átélhetik akár egy órán belül is, és a boldog pillanatok mellett szomorú esetekkel is szembe kell nézniük. Szerencsére Chewie története többnyire az első kategóriához tartozik.

hirdetés

Chewie egy hat-hét év körüli si-cu és uszkár keverék kutyus, aki elhagyatottan barangolt Anglia utcáin. Nagyon nyugtalan volt, félt mindentől, és meglátszott rajta a gondoskodás hiánya. A szőrét elhanyagolták, összetapadt, filcesedett és tele volt bolhákkal. Ebben az állapotában is megnyerte magának az RSPCA Danaher Animal Home dolgozóit. Rögtön felfedezték a hasonlóságot közte, és a közkedvelt Star Wars karakter, Csubakka között. Kicsit magának való, kicsit morcos, hosszú, kócos szőrrel. Sőt, még arcra is hasonlítanak.

Két hét kitartó munkájába telt, mire a kutyus elfogadta őket annyira, hogy le tudják vágni a szőrét. Bármilyen aranyos volt is a kis szőrgombóc formája, a bundája állapota már beavatkozást igényelt. Emellett a fogaival is volt probléma, ezért azt is kezelésbe vették. Chewie átalakulását az RSPCA Danaher Animal Home honlapján lehet megnézni.

Néhány napba telt, hogy (Chewie) feloldódjon a megpróbáltatásai után, és elég magabiztosnak érezze magát, hogy megközelítse a gondozóit.

Nyilatkozta a Mirror-nak Sam Garvey, a menhely egyik dolgozója.

Úgy tűnik, hamar gazdára talált

Az imádnivaló arc máris megfogott valakit, és van is jelentkező Chewie örökbefogadására. Érdemes hozzátenni, hogy a gondozói szerint meglátszik rajta a szocializáció hiánya. Éppen ezért csak és kizárólag olyan családba adják, ahol nincsenek kisgyerekek, nincsenek macskák, más háziállatok vagy kutyák. Ellenben az emberekkel, akikben megbízik nagyon kedves és odaadó.

Chewie tökéletes otthona egy csöndes ház lenne, ahol a legtöbbször otthon van valaki. Szeretne szeretve lenni és annyi időt tölteni kedvenc embere társaságában, amennyit csak lehet. Az új gazdájának a kis árnyéka lesz ház körül. Csak szeretnek szeretetet adni és szeretve lenni.

-Egészítette ki Chewie profilját Sam Garvey

Az örökbefogadással járó felelősség

Chewie története is mutatja, hogy egy kis törődés nagyon sokat jelenthet egy kutya számára. Alig néhány nap kellett neki, hogy megbízzon azokban, akik szeretettel fordultak felé. A megfelelő kezekben kinyílhat egy eb, és megmutatkozhat az igazi természete, amit előtte a körülmények elnyomtak.

Chewie azt is bizonyítja, hogy egy menhelyi kutya örökbefogadása nem olyan egyszerű, és sok körültekintést igényel. Sajnos számos mentett kutyánál fennáll a lehetőség, hogy nem illeszthető be bármilyen élethelyzetbe, bár ez általánosságban elmondható a kutyatartásról. Figyelembe kell venni, hogy nem minden kutyának vannak jó alapjai, és lehet, hogy az elején még több időt kell a szocializációra fordítani, mint azt gondolnánk. Viszont, ha megadjuk neki a lehetőségeket, akkor egy szerető társ válhat belőle, aki árnyékként követi választott gazdáját. Ha többet szeretnél olvasni az örökbefogadással járó kihívásokról, vagy éppen arról, hogy hogyan készülj fel az új eb érkezésére, akkor többek közt ezt az írásunkat ajánljuk.

A kezdőkép illusztráció. 

átalakulás chewie csubakka kutya kutya örökbefogadás mentett kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink