hirdetés

Ezt jelenti, ha őrült módjára rohangál a kutyád

Kövess Péter

2023. szeptember 27 - Kép: Getty Images Hungary

Sok gazdi találkozott már a jelenséggel, hogy a kutya – mintha csak megkergülne – hirtelen futkosni kezd, és fáradhatatlanul fel-alá rohangál. Mi lehet az oka, és kell-e aggódni miatta?

hirdetés

Bár gyakran felmerül, hogy a kutya a stressz miatt rohangál, vagy valami más baja van, a háttérben általában hétköznapibb okok húzódnak meg. A szokatlan viselkedés egész egyszerűen annak a jele is lehet, hogy a kutya jól érzi magát.

A kutya az energiáját vezetheti le, vagy boldogságában rohangál

A kutya sokszor azért rohangál, hogy kieressze a gőzt

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a jelenség leginkább akkor figyelhető meg a kutyánál, ha előzőleg keveset tudott mozogni (például, mert be volt zárva a kennelbe vagy a lakásba), de kiválthatja akár a gazdi felbukkanása, az etetés vagy a séta kezdete, illetve egy másik kutyával való találkozás is.

A fiatalabb kutyáknál és az energikusabb fajtáknál gyakrabban tapasztalható.

Amikor kedvencünk eszeveszetten rohangál, az egyfajta energiakitörés megnyilvánulása lehet. A szaknyelvben ezt frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusoknak (FRAPs) nevezik. Ugyanez a természetes reakció megfigyelhető a macskáknál és egyes vadállatoknál, köztük az izgatottá váló nyulaknál, borzoknál, sőt elefántoknál is.

Mint azt dr. Bodó Andreától megtudtuk, a macskákra szintén jellemző, hogy a felesleges energiák levezetésére használják, ami azt tükrözheti, hogy boldogok és egészségesek.

Ilyenkor kell aggódni, ha a kutya rohangál

A kutyusok esetében felmerülhet az obszesszív-kompulzív zavar, vagyis a kényszerbetegség gyanúja is, ami más, szokatlan viselkedésformákkal párosulhat. Előfordulhat, hogy a farkát vagy az árnyékát üldözi, nyalogatni kezdi a padlót, vagy látszólag minden ok nélkül a levegőbe kap.

A rohangálás önmagában azonban nem utal mentális problémára.

Ha ez nem nyugtat meg, és aggaszt kedvenced furcsa viselkedése, vedd videóra, hogy mit csinál, és mutasd meg a felvételt az állatorvosnak.

Pszichés betegségre is utalhat, ha a kutya kergeti a farkát

Jobb félni, mint megijedni

A vad rohangálás nem szokott sérüléssel végződni, ezért nincs különösebb teendőd miatta, de a biztonság kedvéért annyit megtehetsz, hogy otthonodban eltávolítod az útból a törékeny, balesetveszélyes tárgyakat, séta közben pedig erősebben tartanod a pórázt, nehogy véletlenül elszabaduljon.

Ha olyan helyre viszed, ahol egy esetleges kitörés kimondottan veszélyes lehet (például egy hegyoldalban), megfontolandó, hogy előtte levezesd a kutya feles energiáit.

futkos kutya rohangál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink