hirdetés

Ezért dörzsöli a kutya az arcát étkezés után

Kövess Péter

2023. november 13 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdinak feltűnik, hogy a kutya a táljához, a szőnyeghez vagy más felületekhez dörzsöli az arcát az étkezések után. De vajon miért tesz ilyet?

hirdetés

Arra vonatkozóan, hogy a kutya miért dörzsöli oda valamihez az arcát evés után, többféle elmélet létezik. Van, aki úgy gondolja, hogy kedvencéből így tör ki a finom falatok felől érzett öröm, de a szakértő szerint elképzelhető, hogy ennél gyakorlatiasabb okok is állhatnak a háttérben.

Előfordul, hogy a kutya az étkezés után az arcát különféle tárgyakhoz dörzsöli

Miért dörzsöli a kutya az arcát evés után?

„Kutyaszakértőként és kutyás szülőként megtanultam, hogy sajátos cselekedeteikkel a kutyák általában egy érzést vagy szükségletet próbálnak kommunikálni felénk, vagy egyszerűen csak elégedettségüket vagy szorongásukat fejezik ki” – mondta el Richard West, a Puppyhero alapítója. Így lehet ez az etetést követő dörzsölő mozdulat esetében is.

A téma most egy TikTok-os videó kapcsán került terítékre, amelyben egy Soffie névre hallgató kutya látható, amint vacsorája végeztével a szőnyeghez, majd az ágyhoz dörzsöli az arcát. „A te kutyád is ezt csinálja evés után?” – firtatta a poszt kísérőszövegében gazdija.

 

@soffie.thepomshih Does your dog also do this after eating? 😆 #dogfacts #dogtips #furbaby #funnydogs #doghabits ♬ Touch My Body – Mariah Carey


Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kommentek között számos megfejtés érkezett a jelenségre. Egyesek úgy vélték, hogy a kutya talán csak szalvétaként használta a kérdéses felületeket, míg mások arra gyanakodtak, hogy olyasmit ehetett, amire allergiás, néhányan pedig megjegyezték, hogy kedvencük a séta vagy a fürdés után is hasonlóképpen viselkedik.

Mit mond a szakértő?

Richard West szerint a kutya viselkedésére kétféle magyarázat lehet. „Az igazság az, hogy a kutyák gyakran felveszik az emberi szokásokat, még akkor is, ha gazdijuknak nem áll szándékukban megtanítani rá őket. A kutyád megfigyel téged, és ha azt látja, hogy evés után megtörlöd az arcod egy szalvétával, természetes, hogy utánozni akar – dacára annak, hogy nem feltétlenül van mit letörölni.”

A másik lehetséges ok sokkal praktikusabb. Lehet, hogy a kutya nem utánozni akar, hanem a saját jól felfogott érdekében cselekszik.

Ez lehet a természetes reakciója arra, hogy megszabaduljon az ételdarabkáktól, amelyek a szőrébe ragadtak.

A kutya számára ugyanis kellemetlen lehet, hogy valami az arcára tapad, ezért a legközelebbi felülethez dörzsöli, hogy eltávolítsa azt. West hozzátetette, ez a fajta viselkedés bizonyos értelemben a kutya elégedettségét és örömét is kifejezheti egy kiadós étkezés után.

Segíthet, ha megtörlöd az arcát

Amennyiben feltűnik, hogy ételmaradványok ragadtak kedvenced arcára, és ez láthatóan zavarja, te is segíthetsz neki. Ha megtörlöd az arcát, hogy ne kelljen tovább küzdenie vele, biztosan hálás lesz érte. Arról nem is beszélve, hogy sokkal higiénikusabb, mintha a szőnyeget használná szalvétának.

Komolyabb gond is lehet

Ha az étkezés után hosszabb ideig eltart ez a viselkedés, esetleg a mancsával is próbálja törölgetni a száját, érdemes ellenőrizni, hogy nem szorult-e ételmaradék a fogak közé vagy a fogakra. Ha ez okozza a kellemetlenséget amitől így próbál megszabadulni, akkor egy fogkefe segítségével megpróbálhatjuk eltávolítani. Nagyon figyeljünk a kutya reakcióira, mert ha nincs hozzászokva, hogy a szájában kotorászunk, akkor feszültté, esetleg agresszívvá is válhat. Ilyen esetben, ha nem távozik magától a baj okozója, akkor érdemes állatorvos segítségét kérni.

étkezés kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink