hirdetés

Bergamói juhászkutya fajtaleírás: ismerd meg az olaszok pulikutyáját

László Enikő

2022. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

A bergamói juhászkutya egy több ezer éves múltra visszatekintő fajta, aki a pásztorok terelő- és őrzőkutyájaként vált elismertté. Manapság az intelligens fajta, aki leginkább egyedi, matt, felmosószerű bundájáról híres, barátságos és okos társasági és kiállítási kutyaként ismert.

hirdetés

Ez a nyitott, barátságos fajta kiváló választás családok vagy többfős háztartások számára. Mindaddig, amíg a bergamói juhászkutyának aktív és figyelmes gazdája van, ez a fajta szinte bármilyen környezetben képes boldogulni. És a látszat ellenére a bergamói jellegzetes bundája meglehetősen kevés karbantartást igényel.

Eredete

A bergamói juhászkutya egy ősi pásztorkutya, akinek eredete több ezer éves múltra tekint vissza. A feltételezések szerint Perzsiából (a mai Irán területéről) származó szívós, életerős pásztorkutyák dolgoztak együtt nomád gazdáikkal, juhnyájakat őrizve és terelve a zord hegyvidéki éghajlaton. E nomádok egy része végül az olasz Alpokban telepedett le, és ott is maradt; kutyáik a ma bergamói juhászkutya néven váltak ismertté. Az ebek bundája tökéletesen alkalmazkodott a zord körülményekhez, és a farkasok ellen is védelmet biztosított.

Bergamói juhászkutya szorosan együttműködött a pásztorokkal, célja pedig a nyáj védelme volt. Más pásztorfajtáktól eltérően, amelyeket arra tanítanak, hogy pontos parancsokat hajtsanak végre, a bergamói egyedülálló partnerkapcsolatban élt a pásztorával az elszigetelt, magashegyi völgyekben. A fajtát úgy alakították ki, hogy önállóan is megoldja a problémákat, egyéni döntéseket hozva.

Ennek eredményeként egy rendkívül intelligens fajtává fejlődött, amely egyesíti magában a mély vágyat, hogy gazdája kedvében járjon és segítsen, azzal a képességgel, hogy önállóan gondolkodjon, és kitalálja a saját útjait a közös célok eléréséhez. Így bizonyos mértékig jó okkal inkább tekinti magát egyenrangú munkatársnak, mint alacsonyabb rendű beosztottnak. Ez teszi a fajtát kiváló választássá azoknak, akik értékelik az intelligenciát és az önállóságot.

A bergamóiak keveredni kezdtek más helyi kutyákkal, és a kihalás veszélye fenyegette őket a második világháború után, amikor a gyapjútermelés visszaesett, és kevésbé volt szükség pásztorkutyákra. Dr. Maria Andreoli olasz tenyésztőnek nagy szerepe volt a fajta megmentésében. Képzett tudósként képes volt tanulmányozni és megfigyelni a fajta genetikai tulajdonságait, és 40 éves gondos tenyésztés során számos bajnoki vérvonalat fejlesztett ki.

Bergamói juhászkutya kölyök.

Fajtastandard

A bergamói juhászkutya egy közepes testű, rusztikus megjelenésű kutya, bőséges szőrzettel. Törzse négyszögletes, harmonikus az alakja. Feje hosszú, orra nagy, gömbölyű és fekete, orrháta egyenes. Koponyája széles, a fülek között enyhén domború. Ajkai vékonyak, állcsontja jól fejlett, fogai ollószerűen záródnak. Szemei nagyok, barna színűek. Tekintete derűs, figyelmes, okos. Fülei puhák, vékonyak, hajlékonyak, háromszög alakúak. Nyaka erős, enyhén ívelt. Végtagjai oszlopszerűek, mancsai oválisak, erős karmokkal. Háta egyenes, ágyéka erős, enyhén ívelt. Farka erős, a tövénél vastag és fokozatosan elvékonyodó. Szőrzete rendkívül bőséges, hosszú, erős, hullámos csomókkal, érdes tapintású. A pofán a szőr kevésbé érdes. Az aljszőrzet rövid, dús és zsíros tapintású. Színe a szürke leglágyabb árnyalataitól egészen a feketéig terjedhet. A világos kávészín (isabella) és a fakóvörös árnyalatok megengedettek. A fehér jegyek nem haladhatják meg a testfelület 20%-át. Marmagassága nemtől függően 54-62 cm, testtömege 26-38 kg. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

A bergamói juhászkutyát sokan kedvelik, nemcsak jellegzetes bundája miatt, hanem nyugodt, türelmes, gyakran intuitív személyisége okán is. Az Alpokban élő egyedek engedelmeskedtek a pásztoroknak, de azt is tudták, mikor kell önállóan cselekedniük, így értékes társakká váltak. A bergamói juhászkutyák ma leginkább házi kedvencként élnek, és intelligenciájuk, valamint terelőösztönük nagyszerű társakká teszi őket a gyerekek számára. A fajta kiválóan alkalmas terápiás kutyának is.

Bár a bergamói vágyik arra, hogy a gazdája kedvében járjon, van benne egy kis lázadó hajlam, és szereti úgy intézni a dolgokat, ahogy azt ő jónak látja. Mivel intelligens kutya, ezért könnyen és jellemzően szívesen tanul.

Annak ellenére, hogy egy nyitott, barátságos ebről van szó, a bergamói kissé szkeptikus lehet az új emberekkel vagy az idegenekkel szemben. Nem hajlamos az agresszióra, de korai szocializációt igényel.

Ideális környezet

Pásztorkutyaként a bergamói juhászkutya olyan környezetben boldogul a legjobban, ahol van helye szaladgálni. Ezért elsősorban kertes házba ajánlott. Lakásban tartás esetén fontos, hogy ki legyen elégítve mozgásigénye. Gyermekes családoknak tökéletes társ, mivel kedves, védelmező társ, igazi tyúkanyó-típus.

A bergamói juhászkutya mérsékelt mennyiségű testmozgást igényel minden nap. Mivel szorosan kötődik gazdájához, ennek valamilyen kölcsönös tevékenység formájában kell megvalósulnia, nem pedig abban, hogy a kutya egyedül lesz hagyva a hátsó udvaron. És bár általában nyugodt, a bergamói sok energiával rendelkezik, és szinte bármilyen tevékenységben szívesen csatlakozik gazdájához, legyen szó labdázásról, tempós sétáról vagy túrázásról, esetleg a nyílt terepen való közös barangolásról.

Ápolás

Ellentétben azzal, amit sokan elsőre gondolnának, a bundáját egyáltalán nem nehéz karbantartani. Valójában kevesebb gondozást igényel, mint egy átlagos hosszú szőrű eb szőrzete. Az első évben a kölyökkutya bundája puha. Ahogy a kutya az első születésnapjához közeledik, durvább fedőszőr, úgynevezett kecskeszőr jelenik meg. Körülbelül egy éves korban a bundát a gazdának tépkednie kell, hogy szép zsinóros legyen. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. A bergamóit évente 1-3 alkalomnál többször nem szükséges fürdeni. Szemei és fülei tisztaságára pedig mindig oda kell figyelni.

Gyakori egészségügyi problémák

A bergamói juhászkutya kifejezetten egészséges eb hírében áll. Nem ismert, hogy specifikus betegségek társulnának a fajtához. Mivel nagyon ritkák, a népszerűség és a túlszaporodás még nem tett kárt az egészségükben, de jó ötlet a tenyésztőket megkérdezni a csípőízületi diszplázia és a szemproblémák előfordulásáról, ha ilyen ebet szeretnél.

(Felhasznált irodalom: David Alderton: Kutyák, Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

bergamói juhászkutya juhászkutya közepes testű kutya pásztorkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink