hirdetés

Az 5 ősi típusú kutya: a kutyavilág legmisztikusabb négylábúi

Hangai Lilla

2023. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

Az FCI V. fajtacsoportja foglalja magába a spicceket és ősi típusú kutyafajtákat. Ma a 6-os számú alcsoport fajtáiról, az 5 ősi típusú kutyákról lesz szó.

hirdetés

Ahogy már a nevük is sugallja, az ősi típusú kutyák rejtélyesek és egyedülállóak. Számos legenda fűződik a nevükhöz, és külsejük, valamint jellemük is igazán páratlan. Izgalmas utazásra invitálunk!

(A nyitóképen egy perui inka orchidea látható.)

Fáraókutya.

1. Basenji

A paleontológusok a feltárások alapján úgy vélik, hogy az első háziasított ebek nagyon hasonlíthattak ehhez a koboldszerű, élénk, arányos testfelépítésű kutyához. Az eddigi adatok alapján a basenji körülbelül 4000 éves múltra tekint vissza, amely garantálja helyét az ősi típusú kutyák között. Afrikában először patkányfogásra vetették be, de később oroszlánok vadászatára is használták. A legenda szerint a tüzet is neki köszönhetjük.

Ha volt már szerencséd egy ilyen kutyával találkozni, valószínűleg te sem tudtad róla levenni szemed. Csak úgy vonzza a tekintet; szerintünk a külső megjelenése a tökéletesség határát súrolja, mégis autentikus tudott maradni. Egy vidám és energikus kutya a basenji, aki rendkívül önálló is, ami a képzésénél okozhat némi kihívást. Jódlizásra emlékeztető nagyon különleges ugatása van, amit szeret is hallatni időnként. A hideget nehezen viseli, így csak bent lehet tartani, és a lemozgatására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha ezt tudja számára biztosítani a határozott, de gyengéd gazdi, ideális családi kutya lesz a társa.

2. Fáraókutya

A fáraókutya származása még a modern technikai vívmányok ellenére is vitatott. Egyesek a legrégebben kialakult kutyafajtának tartják, aki már Egyiptomban is nagy elismerésnek örvendett, mások szerint „csak” modern változatai az ősi fajtáknak. A fajta tenyésztését Máltán kezdték el, ahol nyúlvadászatra használták ezt a különleges tekintetű ebet. Különös jellemzője, hogy a látására és szaglására is egyforma mértékben támaszkodik vadászat közben, ami igen ritka. A fajta mindig, és még ma is igazi ritkaságnak számít, amit az ára is tükröz. Az FCI az ősi típusú kutyák közé sorolja a fáraókutyát, ám tulajdonképpen egy agárral van dolgunk a személyében.

Sok szempontból agaras a jelleme is. Egy rendkívül ragaszkodó és szeretetteljes eb, aki intelligens, könnyen tanul és nyugodt is. Agressziónak nyoma sincs benne, így őrző kutyának nem megfelelő, de jelzőkutyának kiváló. Játékos kutyus, aki bátor és kitartó is. Rendkívül édes, hogy ha izgatott, az orrán és a fülén rózsaszín foltok jelennek meg, vagyis elpirul. Fázós kutya, ezért benti tartása javasolt. Ha a gazdi gondoskodik a megfelelő lemozgatásáról, fantasztikus időket tölthetnek együtt.

3. Kánaán kutya

Izrael nemzeti kutyája a mai Izrael, Palesztina, Jordánia, Libanon, Szíria nyugati részén, valamint az egyiptomi Sínai-félszigeten volt a juhászok segítője. Terelték a nyájat és védelmezték is egy személyben. Sajnos a fajta eredete ismeretlen, de egyes források szerint a basenjihez hasonlóan a kánaán kutya is létezett már 4000 évvel ezelőtt is. Amikor Kr. u. 70-ben a Római Birodalom Jeruzsálem pusztulását okozta, az izraeliták elhagyták a területet és a kutyáikat is. Ezek az ebek teljesen önmagukra utalva élték túl a Negev-sivatag zord körülményeit évezredeken keresztül. Nem is csoda, hogy még ma sem adják fel önállóságukat.

Független jellemük miatt is igen fontos a korai szocializáció és a következetes nevelés, így kezdő gazdiknak nem ajánljuk. A kánaán kutya intelligens, mozgékony négylábú, aki majd kicsattan az önbizalomtól. Aktív gazdik számára ideális társ lehet. Fontos azonban tudni, hogy szeretik hallatni a hangjukat, így csak lakásban való tartása problémás lehet, főleg, ha unatkozik. Ha megfelelő formában szocializáljuk, családi kutyaként is remekel, ugyanis kifejezetten alkalmazkodó.

4. Mexikói meztelen kutya

A mexikói meztelen kutya a becslések szerint 3500 éves múltra tekint vissza. Az azték birodalomban előszeretettel tartották, mint társasági kutya és ágymelegítő, de vallási szertartásokon is bemutatták áldozatként. Innen is sejthetjük, hogy igen nagyra tartották. A mexikói meztelen kutya rendkívül ritka fajta, akinek a kihalással is szembe kell néznie még annak ellenére is, hogy hazájában rehabilitációs programot hoztak létre a védelme érdekében. A mai napig is gyógyító erőt tulajdonítanak neki hazájában. Az azték legenda szerint a Xoloitzcuintle kutyát Isten teremtette, hogy védelmezze az élőket és átvezesse a holtak lelkét az alvilágon.

A mexikói meztelen kutya temperamentuma nyugodt, távolságtartó, de nagyon figyelmes. Gazdájához rendkívüli módon ragaszkodik, alapvetően kedves, könnyen képezhető eb, akinek azonban a mentális stimulációjára kiemelt figyelmet kell fordítani. Sokan ódzkodnak a szőrtelen kutyáktól, pedig ha megismerjük ezeket az ebeket rájövünk, hogy igen sokat veszítünk, ha elzárkózunk előlük. Szőrtelen teste miatt benti tartásra alkalmas csak, bőrének rendszeres ápolása elengedhetetlen. Mivel egy természetes mutáció következtében fejlődött ki a fajta, így betegségekre kevésbé hajlamos.

5. Perui szőrtelen kutya

A perui szőrtelen kutyáról is úgy gondolják, hogy az egyik legkorábban háziasított fajta lehetett. Őseit pulóverekben ábrázolva már Kr. e. 750-ből származó kerámiákon is megtalálták az inkák „hagyatékai” között a feltárásokon. Az istenek ajándékának tekintették a fajtát, akit, hogy megvédjenek, csak a holdfényben engedtek ki, amikor ezek a kedves kis ebek az orchideák alatt bóklászva fedezhették fel a világot. Másik nevük a perui inka orchidea is innen ered. Ágymelegítőnek is használták őket, ugyanis rájöttek, hogy a kopasz kutyák szőr híján könnyebben leadják a testhőjüket.

Jelleme igen összetett. Abszolút nem sérülékeny vagy törékeny, nem is szabad ennek megfelelően kezelni, ugyanis rendkívül intelligens és öntudatos állattal állunk szemben. Képzése olykor felszínre törő makacssága miatt jelenthet némi kihívást, de ha rákap az ízére – akár szó szerint is, a jutalomfalatokon keresztül – rendkívül izgalmas élményben lesz részünk. Ahogy az összes meztelen kutyát, a napfénytől őt is fokozottan kell óvni, télen kabátot kell rá adni. Igazi bohóc, aki mellett egy unalmas pillanatban sem lesz részünk. Viszonylag aktív, de megfelelő mozgatás mellett lakásban is tartható.

Ha tetszettek az ősi típusú kutyák, valószínűleg érdekelni fog az a cikkünk is, amiben már régen kihalt fajtákat gyűjtöttük egy csokorba. Nem is gondolnád milyen bizarr ebek léteztek régen!

basenji fáraókutya fci kánaán kutya mexikói meztelen kutya ősi típusú kutya perui inka orchidea perui meztelen kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!