hirdetés

Így képes elpirulni egy kutya – te észrevennéd rajta?

Molnár Enikő

2023. november 12 - Képek: Getty Images Hungary

A fáraókutyák kétségkívül egyediek és megjelenésükkel számos ember szívébe belopták magukat. Bár eredetük kétséges, van egy-két tény velük kapcsolatban, ami igazán meglepő.

hirdetés

Sok tulajdonságot fel lehet sorolni, ami egy fajtát egyedivé tesz, de úgy gondoljuk, hogy az, ha egy kutya elpirul, mindenképp különlegesnek mondható.

Egy kutya is elpirulhat?

Milyen egy izgatott kutya? Sokunknak egy laza testtartású eb jut eszébe, felfelé álló vagy leengedett fülekkel, lazán tartott farokkal, gyors farokcsóvával (extrém izgatottságnál akár az egész far ide-oda táncoltatásával, toporgással, ugrálással). Esetleg mosolyra emlékeztető, lazán tartott szájjal, a levegő harapdálásával. Mindezt még fokozhatják egyedi különlegességek, hiszen minden kutya egy kicsit más a maga módján, de általában könnyedén felismerhető, ha boldogok, vagy éppen izgatottak az ebek.

A fáraókutyának nincs fekete pigment a bőrében, ez pedig egy (a kutyavilágban) egyedi tulajdonságot biztosít neki: képes elpirulni, ha izgatott. Ugyan nem az arcán, mint az emberek, de észrevehetően rózsaszínes lesz az orra és a füle belseje, ha boldog. Emellett a fáraókutyák gyakran mosolyognak is, ha izgatottak, és teljes fogsorukat mutatják, mindenféle agresszió nélkül.

Málta nemzeti kutyája

A fáraókutyák nemesi külleme éber, szeretetteljes és kifejezetten ragaszkodó kutyát takar. Mivel vadászkutyának tenyésztették, aktív, bátor és kitartó, emellett viszont nyugodt és kiegyensúlyozott, így bár nem ajánlott kevésbé aktív emberek mellé, kiváló társ válhat belőle. Ezt mutatja a „kelb tal-fenek”-nek, azaz a nyúl kutyájának népszerűsége, aki a mai napig fontos szerepet játszik a máltai farmerek és vadászok életében, bár igen ritka otthonán kívül. Emiatt sokan aggódnak, hogy könnyedén a kihalás közelébe kerülhet a fajta, ha nem szentelnek elég figyelmet a genetikai sokszínűség megőrzésére. Ez szerencsére még nem következett be, és kis száma ellenére az egyedek egészségesek és stabil a létszámuk. Ezek a különleges ebek 1977-ben saját ezüstérmét is kaptak, 1979-ben pedig Málta nemzeti kutyái lettek. 

A fáraókutyák fülei és orra rózsaszínesek lesznek izgalmukban, mondhatni elpirulnak.

Egy csapatban a görényekkel

Bár nem ismeretlen fogalom görényekkel vadászni, nem is mindennapi, főleg úgy, ahogy a fáraókutyák csinálják. Csapatban vadásznak nyulakra, egy egészen érdekes technikával. Először sarokba szorítják a vadat, elsősorban ehhez használják a vadászok a falkát. A céljuk nem az, hogy elkapják a gyors kisállatot, csak annyi, hogy elérjék, hogy elbújjon. Ezt követően a nyúl után küldenek egy görényt egy kis csengővel a nyakában. Ez a ravasz kis vadász kiűzi a vadat a rejtekhelyéről, mindeközben a gazdái letakarják a többi kijáratot hálóval. Egy kiválasztott fáraókutya is segíti a vadászat utolsó fázisát, mégpedig azzal, hogy követi a csengőszót, ami mutatja, hogy hol jár éppen a görény, és valószínűleg merre fog kijönni a nyúl az üregből. Ezzel a kreatív csapatmunkával pedig sikeresen elkapják a gyanútlan áldozatot. Ez a vadászmunka bizonyítja, hogy milyen sokrétűek lehetnek a fáraókutyák, és hogy milyen kitartóak.

érdekességek fáraókutya görény nyúlvadász pirulós kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink