hirdetés

Miért sóhajt a kutya? Nem csak csalódottságot fejez így ki

Hangai Lilla

2023. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

Gazdiként persze tudni szeretnéd, hogy mi is jár éppen abban a csinos kis buksiban; hogy most simogasd meg, mert vigaszra van szüksége, menjetek le egy gyors sétára, mert kicsit fel kell rázni a blökit, vagy halkítsd le a zenét, mert már bőven túllépte a tűréshatárát a 80-as évek slágerválogatása.

hirdetés

A kutya sóhaj jelentését úgy a legkönnyebb meghatározni, ha megvizsgáljuk a hozzá tartozó testbeszédet is. Erre teszünk ma kísérletet.

Mit próbál kommunikálni a kutya?

A Bari Egyetem 2018-as tanulmánya szerint a kutyák testbeszédet és is hangokat használnak az emberekkel való kommunikációhoz. A sóhaj az egyik módja annak, hogy a kutya elégedettséget vagy akár csalódottságot fejezzen ki. Hogy éppen melyiket, az nagyban függ a helyzettől és a hozzá társuló testbeszédtől is.

Egy cselekvés vége

Stanley Coren professzor és neuropszichológiai kutató és Sarah Hodgson kutyakiképző azt írta az Understanding Your Dog for Dummies című könyvében, hogy a kutya sóhaj néha csupán „egyszerű érzelmi jel, amely befejezi a cselekvést”. Ez megmagyarázhatja azokat a hosszú, drámai kilégzéseket is, amelyek azután fordulnak elő, hogy a kedvenced megevett valami igazán ínyére való finomságot, vagy sikerült elhelyezkedni a fekhelyén. Egyszerűen azt üzeni, hogy: minden rendben, sikerült, amit elterveztem.

A relaxáció állapota

Azt, hogy kutyád sóhajtása az ellazulás jele-e, a szeme alapján tudod megítélni. Ha félig lehunyt szemmel sóhajtozik, az az öröm jele. Figyeld meg legközelebb, hogy milyen a tekintete, amikor simogatás közben sóhajt. Az ilyen ellazult állapotban valószínűleg a fülei is nyugalmi helyzetben vannak, fejét lehajtja vagy kényelmesen nyugtatja valahol, a mancsait lazán keresztbe helyezi.

A csalódottság jele

A nyitott szemmel való sóhajtozás általában csalódottságot jelez. Nem sikerült az asztalnál maradékot kunyizni? Játékra hívott, de neked be kell fejezned még a munkádat? Ezek mind csalódottságra adhatnak okot, amit ki is fejeznek. Ha a kutya teljesen éber, testhelyzete készenlétet sugároz és még sóhajt is, finoman jelzi számodra, hogy valami nem az elképzelései szerint alakult.

Ezekben az esetekben betegséget jelezhet előre a kutya sóhaj

Általában a kutya sóhajtása nem ad okot aggodalomra. Ha azonban a sóhajtás nyögéssel párosul, az fájdalmat, kellemetlen érzést jelezhet. Ilyen probléma lehet a sok közül például az artritisz is, amely főleg idősödő ebeket érint. Az ilyen és ehhez hasonló állapotok miatt a blöki folyamatosan fájdalmat érez. Ha a gyakori sóhajtozást és nyögdécselést étvágytalanság és energiahiány is kíséri, mindenképpen kérj időpontot kivizsgálásra!

A másik nagyon fontos részlet a betegségek tekintetében, hogy a kutya milyen erősen sóhajt, és amikor sóhajt, hallható-e mellette sípoló hang is. Ez a légutak elzáródására utalhat. A tartósan fennálló allergia például vezethet hörghuruthoz, ami zihálást, légszomjat eredményez.

A tüsszögés, a köhögés és a letargia korai, és gyakran elhanyagolt jele lehet a szívférgességnek. Ha a sóhajtozás ezekkel a jelekkel társul, érdemes azonnal cselekedni és orvoshoz vinni a blökit. Tudod, minél hamarabb megvan a diagnózis, annál könnyebb segíteni rajtuk!

artritisz betegség jele csalódottság elégedettség kutyaszokások miért nyugodt kutya sóhaj sóhajt a kutya szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink