hirdetés

Miért gömbölyödnek össze a kutyák, ha alszanak? Vajon veszélyben érzik magukat?

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 11

A kutyák sofkéle pózban alszanak: teljesen szétterülve vagy éppen totálisan összegömbölyödve. Gombócban vagy éppen briósban, esetleg Superman pózban. Mindkét lábukat az égnek dobva a hátukon fekve, hatalmas horkolások közepette. Felmerülhet a kérdés, hogy az a pozíció, mely a leginkább jellemző a kutyusra, vajon üzen-e valamit számunkra?

hirdetés

Nem feltétlenül szükséges komoly jelentésekkel társítani az alvási szokásokat és pozíciókat. Induljunk csak ki az emberekből: mi is százféleképpen alszunk, mégsem tulajdonítunk ezeknek hatalmas jelentőséget. Ellenben érdekes lehet utánajárni annak, hogy a kutyák ösztönösen választanak-e alvópózt, vagy csak szimplán úgy alszanak, ahogyan kényelmes nekik.

A leggyakoribb alvópóz

A leggyakoribb pozíció egyértelműen az összegömbölyödve szundikálás. Ez anatómiai szempontból az a pozitúra, mikor a kutyus a mancsait a teste alá rejti, a farka pedig a teste előtt párhuzamosan helyezkedik el. Farkának vége sokszor megérinti az orra hegyét. Aki látott már ilyen pozícióban aludni kutyát, tudja, hogy ez nem egy ellazult testhelyzet. Az izmok meg vannak feszülve, ugrásra készen. Ebből a testhelyzetből tud a kutya a lehető leggyorsabban felkelni és akcióba lendülni. Gyakorta látható az adott alvópóz megfigyelése közben, hogy szinte görcsösen be van feszülve a kutya, nagyon éber. Ez arra utalhat, hogy lelkileg nem meri teljes egészében elengedni önmagát.

Mi lehet ennek a jelenségnek az oka?

Több mint valószínű, hogy ez az esetek igencsak jelentős százalékában puszta ösztön. Mivel az évezredek során a kutyákba belekódolta a természet, hogy védjék magukat és úgy aludjanak, hogy bármely pillanatban támadásra készek legyenek. A vadonban az életben maradás a tét, ott a mély alvásnak nincsen helye. Valószínűleg ez olyan erős ösztön, melyet nem igazán lehet kiiktatni a kutyából, még abban az esetben sem, ha a maximális biztonságban érzi magát. Ugyanakkor értelemszerűen házőrzők esetében ez teljességgel normális, mivel minden neszre figyelniük kell ahhoz, hogy megvédjék a gazdájukat. Mindemellett akkor is gyakran láthatjuk ezt a pozitúrát, amikor ha új helyre került a kutyus vagy ha nem érezte magát biztonságban, esetleg bántalmazott múltja van.

Kölyökkori emlékei is köthetik az ilyen pózokhoz, ugyanis az anyakutya így védelmezi a kölykeit.

Mi az oka annak, hogy ösztönösen így alszanak?

A legegyszerűbb anatómiai magyarázat erre az, hogy ezzel a testtartással tudják a leginkább megvédeni létfontosságú belső szerveiket. Illetve ez a pozíció képes a leginkább hatékony módon megtartani a test melegét. Így ebben a pózban a legkevésbé sebezhető kedvencünk. Sőt valószínűsíthető, hogy kölyökkori emlékei is köthetik az ilyesfajta pózokhoz, ugyanis az anyakutya így védelmezi a kölykeit a világ veszedelmeitől. Ezt látva a kiskutyák is így gömbölyödnek össze egymás mellett, az anyjuk oltalmába menekülve.

Azaz attól még, hogy ebben a pózban alszik kedvened, nem biztos, hogy fél vagy nem érzi magát biztonságban. Ez mindössze annyit jelent, hogy erősek az ösztönei, és azokhoz ragaszkodva szereti álomra hajtani a fejét.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás alvópóz biztonság kutya alvási szokásai kutya ösztön kutyakölyök alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink