hirdetés

Miért szeretik annyira a kutyák a hasvakarást?

Kövess Péter

2023. október 30 - Képek: Getty Images Hungary

Happy Labrador Retriever getting a belly rub

A legtöbb kutya számára különös élvezetet okoz a hasa vakargatása, simogatása. Most megtudhatod, hogy miért.

hirdetés

Ha olyan kedve támad, a kutya a hátára fordulva egyenesen kiköveteli magának a hasa vakargatását, amit mintha a végtelenségig tudna élvezni. Valószínűleg így is van, de nem csak azért, amiért gondolod.

A legtöbb kutya imádja a hasa vakargatását, simogatását

Ezért szereti a kutya a hasa vakargatását

A hasa vakargatása, simogatása több szempontból is előnyös lehet a kutyának. Nemcsak egyszerűen kellemes érzés, hanem a szocializáció egyfajta megnyilvánulása. Hiszen amikor a kutyák játszanak, gyakran fizikai interakcióra vágynak „falkájuktól”, ami ebben az esetben az ember.

Annak, hogy a hasvakarászás ilyen élvezetes a kutya számára, van egy neurológiai összetevője is. Az állat agyában lévő specifikus neuronok a szőrtüszők stimulálásakor aktiválódnak, ez pedig kielégítő érzést nyújt a hasa dögönyözése során.

Olyannyira, hogy fizikai előnyökkel is jár: csökkenti a kutya pulzusát és vérnyomását.

Ez egyébként fordítva is működik, vagyis a kutya simogatása csökkenti az ember vérnyomását.

Egy boldog kutya

Erősíti a kötődést

A másik fizikai jelenség, ami a hasvakarászás közben végbemegy, hogy mindkét félnél jelentős kiugrás tapasztalható a szeretethormonként is emlegetett oxitocin szintjében, ami fokozza köztük a kötődést.

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a kutyák a testük minden pontján szeretik a simogatást, vakargatást. A hasuk ugyanakkor a legsebezhetőbb pontjuknak számít, ezért ha felfedik valakinek, az feltétlen bizalomról árulkodik.

A szakember megemlít egy másik, praktikusabb okot is. Míg a hátukon és az oldalukon könnyedén hempereghetnek, addig a hasi terület nehezen elérhető a kutyák számára, így annak dögönyözése különös örömforrás lehet.

Erősíti a gazdi és a kutya között lévő köteléket

Innen tudhatod, hogy a kutya hasvakarásra vágyik

A kutya gyakran viszonylag egyértelmű jelét adja annak, hogy hasvakarásra vágyik, de testbeszédét mindig teljes egészében kell értelmezni. Nyugodtnak tűnik? Kilóg a nyelve? Elfogadja a feje simogatását vagy a füle vakarászását?Ha a kutya hagyja, hogy megsimogasd a fejét, utána lehet, hogy önként a padlóra hemperedik, és felfedi a hasát, ami nem hagy kétséget szándékai felől.

A szorongó kutya azonban alázatáról tanúskodva szintén hasonló gesztust tehet. Ezért is kell komplexen értelmezni a viselkedését.

Ha ilyenkor érinted meg, az felerősítheti kellemetlen érzéseit.

Nem elhanyagolható a fajta szerepe sem. Bár a legtöbb kutyafajta jól tolerálja az ilyesfajta közeledést, vannak olyan is, amelyek rosszul viselik a helyzetből adódó túlzott kitettséget és sérülékenységet. Ez jellemző egyébként a macskákra is, akik általában nem szeretik a hasuk simogatását.

hasa kutya simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!