hirdetés

Ezért alszik el olyan gyorsan a kutya

Kövess Péter

2023. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

A tired Weimaraner puppy sleeps on a soft bed indoors.

A kutyára jellemző, hogy épphogy lehajtja a fejét, máris elalszik. Vajon minek köszönhető ez a különös tulajdonság?

hirdetés

Annak, hogy a kutya olyan gyorsan képes elaludni, jó oka van. Ez részben a kutya természetes igényeiből, részben pedig a napi rutinjából és szokásaiból adódik.

A legtöbb kutya gyorsan elalszik

Ez az oka, hogy a kutya hamar elalszik

A kutyának több alvásra van szüksége, mint az embernek, ami az állat korától függően jellemzően napi 12-14 órának felel meg. A kölyökkutyák esetében azonban például akár 20 órás alvásigényről is beszélhetünk. Ezzel függ össze az is, hogy a kutya hamar álomba szenderül.

Mivel sokat kell aludnia, gyorsabban tud elaludni, mint mi.

A kutyák ugyanakkor éber alvók, vagyis éppen olyan gyorsan felébredhetnek, ahogy elaludtak, hogy reagálhassanak egy esetleges veszélyre. Ezt a tulajdonságot őseiktől örökölték.

„A kutyák szívesebben alszanak többször kevesebbet, és rövidebb időt töltenek a REM alvási fázisban (amelynek során az álmok is jelentkeztek, és a kutya rángatózni, remegni kezd) az emberhez képest” – magyarázta dr. Corinne Wigfall állatorvos.

Ami az éjszakai alvást illeti, a kutyák alvási ciklusa meglehetősen kiszámítható. Aaron Rice állatviselkedési szakértő szerint általában akkor mennek aludni, amikor sötétedik, és felébrednek, ahogy világos lesz, ami annak köszönhető, hogy a kutya biológiai órájára a fény mennyiség is hatással van.

A gazdival való alvás mindig plusz pontot ér

Gyakran lefárasztja magát

Amellett, hogy a gyors elalvás összhangban van testi szükségleteivel, az is közrejátszik benne, hogy az aktív kutyák – és főleg a kutyakölykök – a nap végére hajlamosak lefárasztani magukat.

Egy kölyökkutyának minél gyorsabban fel kell töltődnie, hogy legyen energiája a következő kalandra veled.

Észrevetted már, hogy kedvenced szinte bármikor kapható egy sétára akár nappal, akár éjszaka van? Ez is azon természetes képességéből fakad, amely lehetővé teszi, hogy gyorsabban felébredjen és aktívvá váljon.

Az emberektől eltérően, akik elvalvás előtt sokszor még végiggondolják a napunkat, a kutya egyszerűen elalszik, hogy utána ott folytassa, ahol abbahagyja.

Az aktív kutyák hamarabb kidőlnek

Ha nem tud elaludni, stresszes lehet

Előfordulnak olyan esetek is, amikor a kutya nehezen alszik el, vagy nagyon nyugtalan az éjszaka során. Ha ez rendszeres megtörténik, érdemes lehet kikérni az állatorvos tanácsát, mert elképzelhető, hogy stressz vagy szorongás áll a háttérben. Ilyenkor a kutyának szüksége lehet egy emberi vagy állati társ segítségére az elalváshoz.

Néha még négylábú barátainknál is előfordulnak alvászavarok. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legjellemzőbb betegségeket, amit mindenképp érdemes elolvasni, hisz van olyan állapot, ami gyógyszeres kezelést igényel. Bár legtöbb esetben, ahogy írtuk is a kutyák könnyen elalszanak, az ő esetükben is előfordulhat álmatlanság, amiről bővebben ide kattintva olvashatsz.

aktív életmód alvás biológiai óra elalvás kutya pihenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!