hirdetés

A gazda azt hitte, új kutyája engedetlen, pedig csak más nyelven „beszéltek”

Szénási Szimonetta

2023. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

A 26 éves Ariana Giampietro meg volt győződve róla, hogy a befogadott pitbull keverék, Monty teljesen szófogadatlan. Egy véletlen folytán derült ki, hogy csak nyelvi gátja van a kommunikációjuknak.

hirdetés

Monty-t, a pitbull terrier keveréket Ariana Giampietro egy menhelyről vette magához ideiglenes befogadóként. A jószág alapvetően jól viselkedett, de füle botját sem mozdította, ha a fiatal nő kért tőle valamit. Hiába kérte, hogy üljön le, a parancs elszállt a levegőben, míg az eb csak nézett figyelmesen. Az újdonsült gazdának gyanús lett a dolog, így felhívta a menhelyet, hogy kiderítse, mi állhat a háttérben.

Roppant egyszerű ok

Ariana sejtése beigazolódott: kiderült, hogy Monty korábban egy spanyol családdal élt. A hölgy azonnal utánanézett, miként mondják spanyolul a „le” és a „menjünk” szavakat – és csodák csodájára a kutya azonnal kezesbárány lett!

Monty már nyolc napja volt nálam, és nagyon zavart, hogy nem értettem, miért nem reagál a parancsszavakra. Láttam rajta, hogy figyel, hogy hallgat rám és megvan az akarat, de mintha nem tudta volna, mit kellene csinálnia. Mikor megismertem a háttértörténetét, és fény derült rá, hogy spanyol ajkú, elámultam. Egyúttal nagyon boldog lettem, hogy kiderült, miért van ez a disszonancia

mesélte a lelkiismeretes gondozó.

Kétnyelvűvé neveli

Miután kiderült, hogy az okos jószág valójában rengeteg utasítást megért, mindössze a nyelvválasztás nem volt megfelelő, a nő úgy döntött, kétnyelvűvé neveli. Ezzel megkönnyítve a leendő, végleges örökbefogadók dolgát. Ennek érdekében Ariana elkezdett neki angol vezényszavakat is tanítani.

Emellett lelkileg is nagyon jó hatással volt Monty-ra, hogy az ismerős nyelven szóltak hozzá:
– Az általános önbizalma az egekbe szökött, mert már nem voltunk idegenek egymásnak – fogalmazott Ariana, aki a helyzetet kulturális sokk-ként élte meg. Ennek a nehéz helyzetnek a feloldása pedig őt is magabiztossággal töltötte el.

A legjobb motiváció

Szerencsére Ariana párja, Andrew Gomez folyékonyan beszél spanyolul, így tudott segíteni a nyelvtanulásban. Ugyanis Monty megadta a végső lökést átmeneti gazdájának ahhoz, hogy belevágjon a spanyol elsajátításába.

Már régóta mondogattam a barátomnak, hogy meg akarok tanulni spanyolul, sőt egy alkalmazást is letöltöttem hozzá, de aztán soha nem használtam. Andrew most azon nevet, hogy amihez nem volt elég motiváló egy spanyol nyelvű barát, ahhoz most elég egy spanyol nyelvű kutya

– mutatott rá a helyzet vicces oldalára Ariana.

Elvesztett pitbulljára emlékezik

Mint az eset kapcsán a fiatal nő elmesélte, szeretett pitbullja, Jack elvesztése után döntött úgy, hogy a jövőben a fajta mentésével és az őket övező tévhitek felszámolásával szeretne foglalkozni. Saját kedvence 2022 novemberében hunyt el rákban, ami a gazdája szívét teljesen összetörte. Mint elmondta, küldetésének tekinti, hogy segítsen a fajtársain, hiszen azt tapasztalja, hogy a pitbullokat megbélyegzik, holott Jack révén megtanulta, micsoda együttérző, szeretetteljes és hűséges kutyák valójában.

Életem küldetésének tekintem, hogy felhívjam mindezen pozitívumokra a figyelmet, mert elterjedt az a stigma, hogy a pitbullok mind erőszakosak, és nem lehet őket nevelni, holott ez nem igaz!

– hangúlyozta.

Miután feliratkozott a pitbull-nevelőszülőket összegyűjtő listára, Arianának Monty volt az első mentettje. Mellette saját kutyáját, a szintén pitbull Lucy-t neveli.

amerikai pitbull terrier ideiglenes befogadás ideiglenes gazdi kutya örökbefogadása kutya tanítása mentett kutya okos kutya örökbefogadás parancsszó pitbull tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!