hirdetés

A kutyád csakugyan érzi, hogy mennyire mélyen szereted őt? Íme a kognitív tudomány válasza a kérdésre

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

Arra, hogy a kutyák szeretik az embereket, már számos bizonyítékot talált a tudomány. Azonban az sokáig vitatott kérdés volt, hogy vajon azt érzik-e, hogy az ember szereti őket? A válasz természetesen egy hatalmas igen, kedvenced pontosan tudja, hogy mennyire rajongsz érte.

hirdetés

Dr. Brian Hare a kutyakogníció és annak különleges formái tanulmányozásának szentelte életét. Nemrégiben együttműködésben dolgozott a Purina Pro Plan Bright Mind kutyaeledelgyártóval, ahol azt kutatták, hogy vajon az ebek tudják-e értelmezni azt, hogy miként érez irántuk a gazdájuk, és tudják-e azonosítani ezeket az érzelmeket a szeretettel.

Kutyád tényleg érzi az érzelmeket?

A kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy igen, kedvenced pontosan tudja azt, hogy milyen különleges kapcsolat van közöttetek, és azt is, hogy mindez egy önzetlen és önfeláldozó szeretetre alapul. Ennek a lehetséges bizonyítéka többek között az is, hogy az állatok átveszik az érzelmeidet. Tehát ha boldog vagy, ők is boldogok lesznek, ha éppen szomorú vagy, azt is azonosítják, átveszik. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás után arról számoltak be, hogy a kutató-mentőkutyák közül sok depresszióhoz hasonló tünetekkel küzdött, mert soha nem találtak túlélőket, csak holttesteket. Ez olyannyira súlyos lett, hogy vezetőik „hamis” leleteket rendeztek be, hogy a kutyák felvidítsák és tovább kutassanak.

Képesek megérteni azt, amit mondasz nekik?

Az egyik legnagyobb felfedezés a közelmúltban a kutyakogníció tudományos közösségében az, hogy – hasonlóképpen a csecsemőkhöz  – az ebek képesek megtanulni bizonyos  „tárgycímkéket” vagy szavakat. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy következtetésekből tanulnak. A „kizárás elvének” nevezett stratégiát alkalmazzák, és az emberekhez hasonlóan a kutatók sem találtak felső határt a szavak számában, amelyeket ezek az ebek megtanulhatnak. Az emberen kívül a kutya az egyetlen olyan faj, amelyről megállapították, hogy rendelkezik ezzel a képességgel. Ez pedig azt jelenti, hogy ha például azt mondod a kutyádnak, hogy szeretlek, majd utána megöleled, megszeretgeted, akkor egy idő után pontosan fogja érteni, hogy ez annak a jele, hogy kötődsz hozzá és őszintén szereted.

Tényleg tudják, hogy szereted őket?

Kutyád pontosan tudja, és érti azt, hogy te hogyan viszonyulsz hozzá. Ugyanis nemcsak az érzelmeidet, beszédedet képes értelmezni, hanem a nonverbális kommunikációdat is. Így tulajdonképpen minden egyes mozdulatodból képes olvasni, és megérteni, mit üzensz számára. Ha legközelebb ki szeretnéd fejezni a kutyád felé azt, hogy szereted, szimplán használd magát a szót és kommunikálj minden porcikáddal felé. Garantált, hogy érteni fogja az üzenetedet, és tudni fogja, hogy rajongsz érte. A viszonzás pedig egyértelmű.

gazdi szereti a kutyát hogyan szeret a kutya kutya érti a beszédet kutya érti a mosolyt kutya szeret szeretlek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink