hirdetés

Képesek a kutyák beszélni? Így taníthatod meg kedvencedet a szavak imitációjára

Buzgó Csilla

2021. augusztus 30

Ugyan fogalma se lesz arról, hogy mit mond, te bizonyára nagyon jól fogsz szórakozni, ha kutyusod emberi kifejezésekhez hasonló ugatásokat sajátít el. Mutatjuk, hogyan taníthatod meg őt beszélni.

hirdetés

Az ebek és az emberi beszéd kapcsolata már régóta foglalkoztatja társadalmunkat. Németországban a II. világháború idején iskolákat hoztak létre abból a célból, hogy megtanítsák beszélni, azaz betűk, jelzésekkel ellátott táblák és hanghatások használata által kommunikálni a kutyákat.

Az érdeklődés természetesen manapság sem hagyott alább. Nemrég felkavarta az internetezők kíváncsiságát egy amerikai logopédus, Christina Hunger kutyaprojektje. Kedvencét, Stellát tanította meg gombnyomással kommunikálni: a lenyomáskor a gombok az ő saját hangját játsszák le felvételről, ahogy különböző szavakat mond, a kutya pedig volt olyan intelligens, hogy a dolgok konkrét jelentését társította az elhangzottakhoz. Stella gombnyomással fejezi ki érzéseit, gondolatait és szándékait gazdija felé, aki szinte minden nagyobb lépéséről online videók formájában tájékoztatja követőiket.

Az alábbi videóban láthatod Stellát:

A megfelelő felszerelés hiányában már az is hatalmas teljesítmény egy átlagos kutyától, hogy megérti, mit akarnak tőle, és komplex feladatokat képes megoldani parancsra. Ilyen a beszéd imitációja is, melynek bevezető gyakorlata a vezényszóra való ugatás. Tudnod kell, hogy egyes kutyafajták jóval fogékonyabbak a vokalizációra, azaz gyakrabban és többet hallatják a hangjukat, mint csendesebb társaik. Ilyenek az alábbiak:

Az “Ugat!” parancs megtanítása

A kutyának először is tisztában kell lennie a klikkerhasználat alapjaival, mert bár ehhez a gyakorlathoz nem feltétlenül szükséges, a későbbi formálás során elengedhetetlenné válik. Próbálj olyan szituációt létrehozni, mely ugatásra készteti kedvencedet! Először nem feltétlenül kell elvárnod a teljes ugatást, bármilyen hanghatás megteszi. Egyes kutyák utánzás útján tanulnak, tehát nyugodtan ugass, vonyíts, hátha kedve támad csatlakozni!

Ha sikerrel jár, mondd ki a vezényszót – mindig csak azután, hogy ugatott – és adj neki egy darab jutalomfalatot! Ezt ismételgesd addig, amíg a parancs hallatán magától is rájön, mit szeretnél tőle!

A szavak elsajátítása

A legtöbb kutya ezt is utánzás során tanulja meg. Sokat segít a klikker alkalmazása, ezzel a hasznos kis eszközzel ugyanis másodpercre pontosan tudod jelezni az ebnek, hogy “Na, ez most tetszett, ezt jól csináltad!”. Néhány kutya magától is vonyít, néha érdekesen artikulálva kommunikáció címén, ilyenkor kell megragadni a pillanatot, és kimondani a parancsot, illetve klikkelni. Érdemes könnyen ugatható szót választani. Angol nyelvterületen az I love you, azaz a szeretlek kifejezést tanítják előszeretettel, de népszerű a hello, a no (nem) és a thank you (köszönöm) is.

A videón látható husky esetében például egyértelmű, hogy ösztönösen használja a hangját az emberekkel való kommunikációra, s a viselkedést csak formálni, finomítani kellett.

Bárhogy is alakul a kiképzés, mindig tartsd szem előtt, hogy az egész csak játék, és az a cél, hogy kedvenced számára sikerélménnyel záruljon minden tanóra. Az oktatás időtartamát fokozatosan növeld, és mindig a csúcson hagyjátok abba, hogy ne fáraszd ki a kutyust szellemileg!

(Képek: Getty Images Hungary)

beszélő kutya kutya beszéd tanítása kutya tanítása trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!