hirdetés

Ezért szeretik egyesek jobban a kutyákat, mint az embereket: tudományos magyarázat van rá!

Buzgó Csilla

2021. április 29

A háziállatok a védtelenekről való gondoskodás ösztönét korbácsolják fel bennünk, ezért sokan még embertársaik elé is helyezik őket, ha baj van.

hirdetés

Amellett, hogy egyes kutatások szerint a kutyák szeretete génjeinkbe van kódolva, számos más tényező befolyásolhatja az irántuk érzett rokonszenvet. Rengetegen állítják, hogy jobban szeretik az állatokat, mint az embereket, és ez kétségkívül sokat elárul társadalmunkról – vagy inkább róluk?

Természetesen nem egyféle kutyabarát létezik, viszont a felmérések alapján nagyjából sikerült a kutatóknak összeállítaniuk egy listát azokról a személyiségjegyekről és tulajdonságokról, amelyekkel az ebeket kedvelő egyének rendelkeznek. Gyakran a macskapártiakkal hasonlítják össze őket, ez alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyások:

  • nyíltak, őszinték
  • magabiztosak, kitartóak
  • lelkiismeretesek, kedvesek
  • energikusak
  • igyekeznek betartani a szabályokat
  • jobban kedvelik a paródiákat és az egyértelmű humort az elvont vicceknél
  • szeretik megélni a pillanatot
  • nyitottak a technológiai újdonságokra

Ezek alapján – a technológiai újdonságokat leszámítva – egészen olyanok, mint az általuk hőn szeretett négylábúak, nemde?

Ha választani kell, inkább a kutyát mentik

Egy 2017-es kutatás szerint a résztvevők többsége empatikusabban viszonyult egy bűncselekmény áldozatául esett kutyához, mint egy ugyanilyen cipőben járó emberhez. A Society & Animals című folyóiratban publikált felmérés során négy előre megkreált álhírt tártak 265 tesztalany elé, ám ők azt hitték, valós eseményekről olvasnak.

A történetben a tettes baseball ütővel verte ájultra áldozatát, eltörve több végtagját. A sztori mind a négy esetben hasonló elemekre épült, viszont annak bántalmazott főszereplője egyik esetben egy felnőtt ember, míg a másodikban felnőtt kutya, a harmadikban kölyökkutya, a negyedikben pedig egy egyéves gyermek volt.

Jelentős különbséget tapasztaltak a gyermek és az állatok, valamint a felnőtt ember iránt tanúsított együttérzés mértéke között. Szinte várható volt, hogy legtöbben az egyéves babát fogják leginkább sajnálni, viszont a csoport szintén döntő többsége a kölyök- és a felnőtt ebet is hamarabb mentette volna meg, mint a felnőtt embert.

A felmérésben résztvevő állattartók szinte kivétel nélkül a kiskutya szenvedéseit érezték a legszívszorítóbbnak, s az empátiaskálán a kisgyermek elé helyezték őt.

Az ebek beindítják a gondoskodási ösztönt

A gyermekek és az állatok felé irányuló együttérzést az emberek védtelenebbek, gyengébbek iránti könyörületessége váltja ki. Szinte kötelességünknek érezzük, hogy megóvjuk őket a veszélyes helyzetekben, illetve gondoskodjunk róluk.

Az állatokat az embereknél jobban kedvelő egyének számára a romlatlanság, az ártatlanság is vonzó tulajdonság. Számukra a gonoszsággal, alakoskodással teli emberi társadalomból való üdítő kitérőt jelentheti az állatokkal való barátkozás, közös munka vagy játék. A sokat csalódott, vagy szeretethiányos személyek az ebek feltétel nélküli imádatát értékelhetik nagyra.

Nem véletlen, hogy a millennial generáció (az 1980-90 után születettek) tagjai rendszeresen utalnak házikedvenceikre bundás bébikként. Akárcsak az embergyermekek jólétéért, a háziállatok komfortérzetéért is hajlandóak egyesek komoly kiadásokba, sőt, adósságba verni magukat. Sokan tudatos döntés értelmében nem vállalnak gyermeket, ezért minden, általában a kicsikre fordítandó anyagi és érzelmi forrást kedvenceik számára tartanak fenn.

A háziállat fogalma tehát kezd egyre újszerűbbé válni, hiszen szerencsére a legtöbb gazdi lelki társat, családtagot lát imádott jószágában, nem csak egy négylábú vagyontárgyat.

(Képek: Getty Images Hungary)

gondoskodás jobban szeretem az állatokat mint az embereket kutya család tagjai kutya családtag kutyaszeretet szeretet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink