hirdetés

Fontos a kutyáknak a jutalomfalat minősége? Íme a válasz

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 27 - Képek: Dr. Kubinyi Enikő

Egy friss kutatás arra kereste a választ, vajon hogyan befolyásolja a finomság minőségének hirtelen csökkenése a kutyák teljesítményét. Az eredmény igen meglepő.

hirdetés

Gazdiként szeretjük a kedvencünket mindenféle finomsággal kényeztetni, a különböző tréningek és képzések során pedig elengedhetetlen a jutalmak használata. Ám tényleg annyira fontos a kutyának, hogy milyen falatot kap? Vagy számukra nem annyira mérvadó egy jutalomfalat minősége? Az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport a Buenos Aires Egyetem szakértőivel karöltve kutatást végzett arról, hogy a kutyákat mennyire érdekli az, hogy milyen minőségű jutalomban részesülnek. Az eredmény pedig igen meglepő.

A vizsgálat menete

A kutatás során két viselkedéstesztben vizsgálták, hogy a jutalom értékének hirtelen lecsökkentése hogyan változtatja meg az állatok teljesítményét. A nagy értékű jutalomfalat főtt marhamáj, a kis értékű pedig száraz kutyatáp volt. Az ebeknek két feladatot kellett elvégezniük. Az elsőben a kutya akkor kapott jutalmat, ha ahhoz a tálhoz ment oda, amelyre a kísérletvezető rámutatott. A másodikban pedig egy „gondolkodtató” kutyajátékból kellett önállóan megszerezni a finomságot.

Az ebeket két csoportra osztották. A kísérleti csoport mindkét teszt esetében először májat, utána tápot kapott. A kontrollcsoport pedig minden esetben táp jutalomban részesült.

Meglepő eredmények

A Journal of Veterinary Behaviour szaklapban publikált eredmények szerint a mutatásos teszt során a kutyák a száraz táp esetében kissé vonakodva teljesítették a feladatot, a játékos tesztben viszont egyáltalán nem volt különbség a kísérleti és a kontroll csoportos kutyák viselkedése között. Vagyis ebben az esetben az állatokat egyáltalán nem zavarta a jutalom értékének csökkenése.

Bár úgy tűnhet, itt már fogyóban volt a lelkesedés, az eredmények nem feltétlenül ezt mutatják

A vizsgálatot azért végeztük el, mert a szakirodalom ellentmondásos volt arról, hogy a jutalom értékének csökkenése hogyan hat a kutyák feladatmegoldására. Végül mi is azt találtuk, hogy legfeljebb néha lassulnak kicsit a kutyák, de ez sem látható minden helyzetben. Úgyhogy lényegében nem, vagy egészen minimálisan szegi a kutya kedvét, ha rosszabb falatokat kap ugyanazért a munkáért. Ez más állatokra nem jellemző, a kutya ebben is különleges

– mondta el dr. Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője és a tanulmány társszerzője.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

 Mérvadó lehet a feladat típusa

A kutatás rávilágított, hogy az önállóan végezhető, „agytorna” jellegű játékok során az ebeket hidegen hagyja, hogy milyen minőségű jutalomért dolgoznak. „Maga a játékhelyzet is izgalmas lehetett a kutyák számára, és talán akár sárgarépáért is dolgoztak volna, amire másféle kísérletben már volt példa” – teszi hozzá a kutató.

Ez további bizonyítékul szolgál a kedvencek mentális stimuláció iránti igényére. Az önállóan végezhető szellemi tevékenységek esetében úgy tűnik, hogy a kutyáknak fontosabb maga a feladat és a siker, mint az, hogy milyen finomság vár rájuk.

Mit adjunk tehát a kedvencünknek jutalomként?

Bár a kutatásból kiderül, hogy nem mindig frusztrálja az ebeket a jutalom minőségének romlása, dr. Kubinyi Enikő szerint ha biztosra akarunk menni az eb képzése során, igazodjunk a kutyánk egyedi igényeihez. „Aki nem akar kockáztatni, az odafigyelhet arra, hogy mindig a kutya kedvenc jutalomfalatját használja. Ám a vizsgálatunknak valójában az lett az eredménye, hogy a kutyák más fajoknál kevésbé érzékenyek a jutalom minőségváltozására. Vannak persze érzékenyebb példányok, úgyhogy érdemes kicsit kísérletezni, tesztelni a saját kutyánkat, hogyan reagál a változásokra.”

Te tudod, hogy ha a kutyának választania kell, mit értékel jobban – a jutalomfalatot vagy a dicséretet? Egy másik érdekes kutatás erre a kérdésre is megtalálta a választ;  itt olvashatod el!

elte etológia ELTE kutatás jutalomfalat kutatás kutya viselkedése teljesítmény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink