hirdetés

Ilyen veszélyeket rejt a közös kutya itató

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 18 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több parkban az ivókutak már kutyabarát módon lettek kialakítva, hogy a szomjas kedvencek is ihassanak. Séta közben természetesnek tűnhet, hogy a kutyádnak is megengedd az ivást, de vajon ez mennyire biztonságos? Utánajártunk a lehetséges veszélyeknek.

hirdetés

Köztudott tény, hogy csakúgy, mint nekünk, embereknek, a kutyáknak is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A hatalmas séták, kutyafuttatós rohangálások után a kedvencek megszomjazhatnak, szerető gazdiként pedig kitikkadt barátunkat meg is itatjuk. Bár ártalmatlannak tűnhet, és kényelmes megoldás, a közterületeken található közös kutya itató használata nem biztos, hogy okos megoldás. Mutatjuk, miért.

Egy kutyáknak szánt ivókút használata veszélyes is lehet.

Nem tudjuk, kik használták előttünk

Otthoni környezetben, több kutyás háztartásokban bevett szokás a közös itatóedény használata. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, hiszen minden, a tálat használó állatot jól ismerünk, és tisztában vagyunk az egészségi állapotukkal. A nyilvános itatókkal azonban más a helyzet.

Ezeket az edényeket bárki használhatja – és nemcsak a kutyák. A környéken élő madarak és rágcsálók is előszeretettel fogyasztanak belőle. Ugyanis hiába a használati útmutató, amely szerint a kedvenced által meghagyott maradék vizet ki kell önteni, ezt sajnos nem minden gazdi teszi meg.

A pangó víz eleve problémás (nem véletlen, hogy a pocsolyákban is hemzsegnek a kórokozók), de mivel nem tudjuk, ki ivott a kutyánk előtt, arról sincs információnk, hogy az adott állat milyen egészségi állapotban volt.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Vannak kutyák, akik nem ismerik az illem szabályait

Nem tudjuk, hogy tiszta-e

Sajnos arra sincs mód, hogy biztosak legyünk az edény tisztaságában. Bizonyos kutyáknak szokása, hogy az itatóba mártsák a futtatóban összekoszolt mancsaikat, ráadásul fennáll annak is a veszélye, hogy egy-egy állat esetleg körbepisili a kutat, a vizeletből pedig a tálba is jut.

Amikor több kutya iszik ugyanabból az itatóból, magasabb a szennyeződés esélye. Baktériumok, vírusok vagy paraziták lehetnek jelen az edény falán és környékén, amely olyan kórokozók terjedéséhez is vezethet, amelyek például a kennel köhögés kialakulásáért felelősek.

A nyilvános itatókat nem mindig tisztítják és fertőtlenítik megfelelően vagy kellő gyakorisággal, ami a kórokozók felhalmozódásához vezethet. Egy piszkos edényből való ivás különösen aggasztó lehet olyan kutyáknál, akik gyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Konfrontációhoz vezethet

Noha elviekben csak olyan kutyákat szabad közösségbe vinni, akik megfelelően szocializáltak, és tudják, hogyan kell kutyatársaságban viselkedni, a valóságban ez nem mindig történik így. A közös itató éppen ezért potenciálisan egy tömegverekedés melegágya lehet, ha olyan eb kerül a közelébe, akire ráfér még némi képzés.

A félénk, introvertáltabb kutyák számára stresszes lehet, ha más kutyákkal kell osztozniuk az itatón. Egy túlságosan territoriális eb pedig úgy gondolhatja, hogy a nyilvános itató is az övé, és adott esetben agresszívvá válhat az edény védelme közben. Felelős gazdiként te bizonyára odafigyelsz ezekre a viselkedésproblémákra a kedvenceddel kapcsolatban, de nem tudhatod, hogy a többi gazdi is így tesz-e.

A saját, hordozható itató biztonságos megoldás

Legyünk felkészültek!

Bár a legtöbb ebnek általában nem okoz problémát a közös kutya itató használata, ha lehet, inkább kerüljük őket. Ha nagyobb sétára indulunk, vagy a futtatóban, parkban időzünk kedvencünkkel, vigyünk otthonról egy palack vizet egy kis edénnyel, vagy szerezzünk be egy hordozható kutya itatót, amelyből kedvencünk biztonságosan olthatja a szomját.

Tudod, mennyit kell innia egy kutyának? Ebben a cikkünkben minden fontos információt megtalálsz.

itató ivás kennel köhögés kutyafuttató szocializáció vízfogyasztás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink