hirdetés

Az baj, ha a kutya ugat? Tömegével viszik vissza az ebeket ezzel az indokkal

Ferenczi Deborah

2021. november 14

Sajnálatos módon még mindig viszonylag gyakori probléma, hogy a mentett kutyákat az örökbefogadásuk után pár héttel, esetleg hónappal visszaviszik, olyan indokokra hivatkozva, amik egyáltalán nem relevánsak. Az a legszörnyűbb, hogy arra nem is gondolnak, milyen nagy traumát tudnak okozni ezzel egy állatnak, akinek az egyetlen vágya az, hogy szeressék.

hirdetés

Még mindig nagyon sok ember dönt felelőtlenül a kutyatartás kérdésében, nem is gondolva arra, hogy milyen traumákat képes ezzel okozni az állatoknak. Nem lehet eleget hangsúlyozni azt, hogy az örökbefogadásnak egy alaposan átgondolt folyamatnak kellene lennie, ami semmiképpen nem történhet meg hirtelen felindulásból.

Felelőtlen kutyavállalás

A Jófogás egyik felméréséből kiderült, hogy még mindig nagyon sok kutyát visznek vissza a menhelyekre. Az adott statisztikához 20 menhelyet kerestek fel a kutatás során, ahol kiderült, hogy sok ember úgy fogad örökbe kutyát, hogy még csak egyetlen egy órát sem tölt el a menhelyen az eb társaságában. A probléma ezzel csak az, hogy ennek hiányában igazán nehéz megismerni az állatot, aki egyébként az illető jövendőbeli kutyusa lesz. Ez pedig hosszútávon komoly problémákhoz vezethet, sőt akár az eb menhelyre való visszahelyezésével is járhat, mondván, hogy a gazdi nem erre számított. A megkérdezett menhelyek fele egyenesen arról nyilatkozott, hogy nagyon nagy problémát okoz ez a jelenség.

Miért viszik vissza a kutyákat?

A felmérésből az derült ki, hogy akár 5 évet is a menhelyen tölthet a kutya, mielőtt valaki hazavinné, ám ennél is nagyobb probléma, hogy az, hogy elviszik, nem jelent garanciát arra, hogy az állat ott is marad. Ugyanis a tapasztalatok szerint a leendő gazdik egyáltalán nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével, és olyan indokokkal szolgáltatják vissza a szerencsétlen jószágokat, mint hogy zavarja őket annak ugatása. A menhelyek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy még olyan eset is előfordult, hogy többször vitték vissza ugyanazt a kutyust, bele sem gondolva abba, milyen szörnyű fájdalmat okozhatnak ezzel neki. A Jófogás felmérésből kiderült, hogy minden ötödik kutyát azért adnak vissza, mert az szerintük –  ha lehet így fogalmazni  – ,,elromlott”, mivel nem olyan jókedvű, mint ahogyan az szerintük elvárható egy ebtől. Továbbá szintén sokan döbbennek rá utólag arra, hogy mekkora felelősség az állattartás, és hogy valójában ez nem fér bele az idejükbe.

Mi a megoldás?

A megoldás egyértelműen a társadalom már korai felelősségteljes nevelésében rejlik. Éppen ezért szerveznek rendszeres jelleggel alapítványok óvodai, illetve iskolai prevenciós foglalkozásokat, hogy majd felnőjön egy olyan generáció, akiknek nem is kérdés az, hogy milyen felelős állattartónak lenni. Továbbá egyre több oktatóvideó lát napvilágot annak érdekében, hogy kiküszöbölhető legyen az adott probléma, sőt elindult a Gazdijogsi, melynek fő célja szintén az, hogy felelős gazdivá válljon minden kutyatulajdonos. A menhelyeken pedig igyekeznek előzetesen kikérdezni a gazdijelölteket, több alkalommal is visszahívják őket, hogy felmérjék, mennyire elkötelezettek. Ezen meg lehet sértődni ugyan, de felesleges: azok ellen próbálják védeni kutyáikat, akik egy hét után a kerítésen át csempészik vissza az örökbefogadott állatot, aki mondjuk ugatni mert.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely felelős állattartás kutya ugatás kutyahangok jelentése menhelyi kutya mentett állatok visszaviszik a kutyát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink