hirdetés

Így taníthatod meg kutyádnak az egyik leghasznosabb parancsot

Hangai Lilla

2023. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legpraktikusabb parancs a „Helyedre!”, amely a gazdit sok kellemetlenségtől megkímélheti. A megtanítása szinte lehetetlennek tűnhet, szerencsére ez azonban nem így van!

hirdetés

Egy kutya esetében a „Helyedre!” parancs biztosítékot jelent. Tudod, hogy kedvenced éppen hol van, és mit csinál. Legyen szó a főzés pillanatairól, vendégek érkezéséről vagy a házban tevékenykedő szerelőről, biztos lehetsz abban, hogy az eb nem sérül meg és másokat sem fog zavarni. Kutyásként valószínűleg nem kell győzködnünk az előnyökről; egy kis gyakorlással a te négylábú barátod is könnyedén elsajátíthatja a bűvös parancsot.

Fontos, hogy a kutya fekhelyét, vagyis a helyét egy kényelmes és boldog hellyé tegyük. Így nem büntetésnek érzi majd, ha odaküldjük.

Így segíthetsz kutyádnak megszeretni a helyét

Ahhoz, hogy a tréning egyszerű és hatékony legyen, a kutyának szeretnie kell a helyén lennie. Ha büntetésnek tekintik, sokkal nehezebb lesz meggyőzni őt arról, hogy ott maradjon.

Ehhez sok pozitív megerősítés és jutalomfalat lesz szükséges, ami azért kell, hogy a saját helyét pozitív élményekkel kösse össze. Nagyon jó taktika még, hogy a helyét, vagyis az ágyát olyan tárgyakkal, játékokkal vesszük körbe, amiket szeret. Ezek az apróságok együtt könnyedén meggyőzik őt arról, hogy ha a helyére küldöd, a javát akarod, hiszen a saját helye egy nagyon jó hely!

A helyedre parancs a kutya javát szolgálja: így tanítsd meg neki

Nagyon fontos, hogy mielőtt a „Helyedre!” parancsot kezdenéd oktatni kedvencednek, bizonyosodj meg arról, hogy a „Fekszik!” vagy az „Ül!” már megy neki.

A következő egyszerű pontok segítségével a tanulás neked is neki is egyszerűbb lesz:

A parancs segítségével biztonságban tudhatod kedvencedet.
  1. Mutasd meg a kutyádnak a helyét és jutalmazd meg a rá irányuló figyelmét; például ha megszaglássza vagy rááll. Ha magától nem közeledik hozzá, helyezz a fekhelyre egy jutifalit, hogy odacsábítsd. Nagyon fontos, hogy kialakuljon a jutalomfalat és a fekhely közötti kapcsolat!
  2. Addig kell alakítanod a kutya viselkedését, míg mind a 4 mancsával nem áll a szőnyegen. Ha ez megtörtént, adj neki újra jutalomfalatot. Most használd az oké, szabad vagy mehetsz instrukciókat, amelyek jelzik az ebnek, hogy a parancs teljesítésének ideje véget ért.  Ha szükséges, csábítsd le a kutyát egy jutalomfalattal vagy játékkal a szőnyegről.
  3. Várj csendben egy kicsit, hogy lásd, visszatér-e kedvenced a fekhelyhez. Ha igen, irányítsd vissza a figyelmét. Ha nem, ismételjétek meg még néhányszor a 2. lépést. Ha az már magabiztosan megy, áttérhettek a 4. pontra.
  4. Amikor a kutyája a fekhelyén áll mind a 4 mancsával, használd a „Fekszik!” vagy az „Ül!” parancsot, vagy egy jutalomfalat segítségével csábítsd fekvésre. Jöhet a jutalomfalat a helyes viselkedésért. Ezt követően jelezd a kutyának, hogy mehet, vagyis hogy feloldottad a parancsot és elhagyhatja a helyét. Amikor ez a lépés is magabiztosan megy, áttérhettek a következőre.
  5. Most már növelheted az időtartamot úgy, hogy egyre többet vársz, míg használod a feloldó parancsot.
  6. Ha sikerült elérni, hogy a kutya már boldogan a szőnyegen marad, amíg meg nem hallja a feloldó parancsot, akkor elkezdhetsz dolgozni a „távolságon”. Most már úgy próbáld meg kedvencedet a helyére küldeni, hogy távolabb vagy tőle. Sétálj is a lakásban, miközben ő a helyén fekszik.
  7. Ha már a 6-os pont is megy, elkezdhetsz további zavaró tényezőket adni a viselkedéshez.
  8. Végül pedig, amikor már a kutyád érti, hogy mit vársz el tőle, párosítsd a „Helyedre!” parancsszót a kérésedhez.

A legtöbb kutyának nem okoz majd nehézséget megérteni ezeket a lépéseket. Ha mégis úgy látod, hogy kedvenced tanácstalan vagy feszült lesz, valószínűleg picit gyorsabban haladtatok a kelleténél. Semmi gond, lépjetek vissza egy lépést! Fontos, hogy nyugodt és vidám maradj a tréning során. Ne kiabálj a kutyával, ne büntesd és ne nyúljon túl hosszúra a napi gyakorlás időtartama!

helyedre parancs kutya oktatás kutya oktatása parancs parancsszó tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink