hirdetés

Honnan tudják a kutyák, hogy a kisbabákkal gyengéden kell bánni?

Hangai Lilla

2023. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákról köztudott, hogy meglehetősen intuitívak, és úgy tűnik, hogy még azt is érzékelik, hogy van különbség felnőtt és gyerek között. De vajon azt tudják-e, hogy mi az a gyermek és csecsemő? És vajon honnan ered az a különleges képességük, hogy szinte minden esetben érzik, hogy egy gyermek jelenlétében sokkal gyengédebbnek és figyelmesebbnek kell lenniük?

hirdetés

Biztosan megfigyelted már, hogy a kutyák nemcsak elővigyázatosabbak, ha egy baba van a közelükben, hanem egyenesen védelmezőbbek is. Tarts velünk, ha kíváncsivá tettünk, mutatjuk, miért van így!

Amikor a kutya szemében felcsillan az érdeklődés

A legtöbb kutyát, akit érdekelnek az emberek, lenyűgözik a gyerekek is. Főként a csecsemők vagy a babák és totyogók. Nagyon édes jelenség, amikor két ilyen ártatlan lény között kapcsolat alakul ki és a fél karunkat adnánk érte, hogy megtudjuk ennek a tudományos okait. Ám egyelőre sajnos még a szakértők sem tudják, hogy mi az oka ennek az organikusan kialakuló kötődésnek. Már csak azért is nagyon érdekes ez a történés, mert értik és érzékelik a különbséget, de azt elvileg a kutyák nem tudják, hogy mi is pontosan a gyermek.

Elképesztő látni egyes kutyákat, ahogy egy babakocsi közeledik, és a farkuk egyre izgatottabban kezd csóválni. A fejüket egyből felkapják, ha a gyermek szuszog, nyögdécsel, vagy sírni kezd, és meglehetősen zaklatottá válnak, ha a kíváncsiságuknak útját állják. Persze nem agresszióval fejezik ezt ki, inkább szűkölni kezdenek és mindent megtesznek azért, hogy közelebb juthassanak a célponthoz.

Bár általában az ösztöneik is azt diktálják, hogy fegyelmezzék magukat, amikor egy törékeny csöppség közelében vannak, kutyatulajdonosként nagyon fontos megtanítanunk nekik, hogyan szabályozzák lelkesedésüket. Szigorú szabályok legyenek arra való tekintettel, hogy mit lehet és mit nem egy gyermek társaságában. Később a gyermeknek is érdemes ilyen szabályokat megtanítani a blökikkel kapcsolatban.

Vajon megbízhatsz benne?

Bár szeretnénk azt hinni, hogy a legjobb barátaink soha nem okoznának nekünk csalódást, ebben az esetben biztatunk, hogy mindig fenntartásokkal kezeld a kutyát. Történhet bármilyen baleset és egy hirtelen reakció következtében olyat tehet a kutyus, amit nem gondoltál volna. A jobb félni, mint megijedni szabály ebben a szituációban talán a legfontosabb, amit alkalmazhatsz.

Az ebek már 15 000 éve figyelnek bennünket, ahogy a gyermekeinkkel bánunk és ahogy a babákra reagálunk. Remek szaglásuknak és a testbeszéd-értelmező képességüknek köszönhetően ha nem is értik a gyermek fogalmát, valószínűleg igyekeznek másolni a viselkedésünket. Ám ahogy az előbb is írtuk, ez nem jelenti azt, hogy ne történhetnének balesetek! Főleg akkor, ha nem tanítod meg kedvencednek, mi az elvárt viselkedés, amikor egy baba van a közelben.

A kisbabák hangosak lehetnek, és valljuk be, néha büdösek is, ami nagyon könnyen túlterhelheti a blöki érzékszerveit. Bár nagyon sok tulajdonos arról számol be, hogy a kutyus sokkal türelmesebb a gyerekkel mint a felnőttekkel vagy más kutyákkal, sosem mehetsz elég biztosra. Semmilyen körülmények között ne hagyd a kutyát és a gyermeket egy légtérben őrizetlenül!

Így tanítsd kedvencedet

Mielőtt a bemutatkozásra kerülne a sor, legyél biztos abban, hogy a „Marad!” parancsszó már hibátlanul megy, és akkor is engedelmeskedik négylábú barátod, ha valami nagyon izgalmas dolgot érzékel.

Ha úgy látod, hogy nem működik a dolog és a blöki túlizgatottá válik, nyugodtan tessékeld ki a szobából, amíg le nem nyugszik. Ha lecsillapodott, jutalmazd meg kedves szavakkal és egy csemegével is. Ha visszatérve újra felugrál, szűkölni kezd vagy ugat, újra el kell távolítani. Beismerjük, ez nagyon nehéz lehet egy kisbabával vagy egy gyerekkel egy társaságban, de muszáj biztosra menni ebben a helyzetben. Ha van valaki, aki segít neked közben és megbízik benne a kutyád is, az szuper kiindulási pont lehet; nem csak rajtad összpontosul minden teher.

Ezek után hagyd, hogy körbeszaglásszon a szobában, hogy feltérképezze az illatokat és a hangokat a saját tempójában. Ilyenkor újból kaphat jutalomfalatot. Vannak élénkebb és nyugodtabb kutyák, a folyamat gyorsasága eltérő lehet, de hidd el, megéri várni rá. Ha összeismerkedtek és a kedvenced képes higgadtan viselkedni a baba közelében is, nem nyalogatja és nem ugrál fel rá, az szuper, de nem jelenti azt, hogy egyedül hagyhatod vele. Emlékszel, jobb félni, mint megijedni!

bizalom bizalomépítés csecsemő és kutya csecsemő hatása a kutyára ember és kutya kapcsolat gyermek és kutya kapcsolata izgatott kutya kutya és kisbaba kutya hatása a gyermekre kutya kisbaba mellett parancsszó tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink